Šiaulių valdžiai nepavyko nutraukti menų inkubatoriaus projekto | Diena.lt

ŠIAULIŲ VALDŽIAI NEPAVYKO NUTRAUKTI MENŲ INKUBATORIAUS PROJEKTO

  • 0

Šiaulių miesto valdžiai ketvirtadienį nepavyko nutraukti septynerius metus neįgyvendinamo menų inkubatoriaus projekto. Už jį atsakinga Šiaulių regiono plėtros agentūra (ŠRPA) įspėjo, kad dėl to jai kyla bankroto grėsmė, o tuo pačiu ant plauko pakibtų ir kiti agentūros įgyvendinami projektai, tarp jų ir daugiabučių renovavimas.

Už menų inkubatoriaus projekto nutraukimą balsavo 15 tarybos narių iš 31. Kiti tarybos nariai, nors buvo posėdžių salėje, nedalyvavo balsuojant ir tokiu būdu sugriovė kvorumą.

Šiaulių regiono plėtros agentūros direktorė Jolita Butkutė ragino tarybos narius priimti sprendimą dėl projekto nutraukimo, nes nebeįmanoma iki rugsėjo 1-osios įkurti menų inkubatorių buvusiame fabrike „Elnias“, vis tiek teks grąžinti lėšas Verslo paramos agentūrai, o jų neskyrus iš savivaldybės biudžeto, ŠRPA pati tokių pinigų neturi.

Pasak agentūros vadovės, reikės grąžinti 400,7 tūkst. eurų – tai yra buvusiems projekto rangovams sumokėtos lėšos už padarytus darbus.

„Neturėsime kito kelio kaip kreiptis dėl bankroto bylos iškėlimo, nes tapsme nemokūs“, – tvirtino J.Butkutė ir priminė tarybos nariams, kad agentūra taip pat yra atsakinga už daugiabučių renovavimą Šiauliuose.

Miesto meras Artūras Visockas savo ruožtu tvirtino, kad menų inkubatoriaus projekto nutraukimas būtų logiškiausia išeitis Šiauliams.

„Vienas kelias yra pagaliau palaidoti lavoną, antras – jį balzamuoti ir turėti problemų, kokių dabar turi Rusija su Leninu“, – sakė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Arūnas Gumuliauskas.

Tuo metu opozicijos atstovas Juozas Pabrėža tvirtino, kad projekto nutraukimas būtų didžiulis smūgis miestui.

„Dar kartą pasirodėme kaip didžiausia provincija“, – sakė jis.

„Tie žmonės, kurie griovė šį projektą, jeigu bent kartą būtų nuėję į teatrą, tokio žingsnio nebūtų darę“, – antrino taip pat opozicijai priklausantis Andrius Šedžius.

Šiaulių miesto savivaldybės taryba 2008 metais priėmė sprendimą dėl Šiaulių menų inkubatoriaus įkūrimo pritaikant buvusį „Elnio“ fabriką kūrybinių industrijų veiklai. Įgyvendinti jį pavesta ŠRPA. Tačiau, kaip sakė J.Butkutė, projektas įstrigo, nes dėl jo būta daug ginčų, vyko teismų procesai.

Viso projekto vertė buvo per 2,3 mln. eurų, savivaldybei reikėjo prisidėti 5 proc., bet vėliau paaiškėjo, kad yra daug ES struktūrinių fondų nefinansuojamų veiklų ir taip savivaldybės dalis išaugo iki daugiau kaip 500 tūkst. eurų.

Pernai gegužę pasirašyta rangos darbų sutartis su bendrove „Meba“, tačiau šių metų sausį ji nutraukta dėl netinkamai vykdomų įsipareigojimų. Surengtas naujas rangovo konkursas, bet jį laimėjusi įmonė pasiūlė gerokai didesnę kainą, nei savivaldybė galėtų mokėti.

Be to, ŠRPA direktorė pranešė, kad kreiptasi į prokuratūrą dėl galimo buvusio rangovo sukčiavimo.

Šiaulių menų inkubatorius iki šių metų rugsėjo turėjo būti įkurtas buvusiame miesto Chaimo Frenkelio odos fabrike. Pastate, kurio plotas yra 3,1 tūkst. kvadratinių metrų, planuota įrengti ekspozicijų, pasirodymų sales, šokių ir teatro studijas, fotostudiją – čią norėta sukurti sąlygas Šiaulių regiono menininkams kurti ir demonstruoti darbus.

Fabriko, kuriame buvo įsikūrusi ir bankrutavusi „Elnio“ įmonė, daugelis pastatų yra apgriuvę, tačiau turi urbanistinio paveldo statusą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS