Skelbiami 100 lietuvių, pateksiančių ant proginio pašto ženklų bloko | Diena.lt

SKELBIAMI 100 LIETUVIŲ, PATEKSIANČIŲ ANT PROGINIO PAŠTO ŽENKLŲ BLOKO

  • 0

Vieni žmonės svajoja patekti ant žurnalo viršelio, o kitų veidai puošia pašto ženklus. Iki šiol Lietuvoje ant pašto ženklų atsidurdavo tik istorinės asmenybės, bet laikai keičiasi.

Jau šių metų birželį Lietuvos paštas išleis pirmąjį pašto ženklų bloką, ant kurio bus įamžinta 100 dabarties žmonių, kurie savo darbais telkia lietuvius visame pasaulyje.  Antradienį galutinai paaiškėjo, kas tie 100 laimingųjų.

Proginiame pašto ženkle, pavadinimu „Pasaulio Lietuva“ bus įamžinti tokie visame pasaulyje garsūs lietuviai kaip menininkas Jonas Mekas, plaukikė Rūta Meilutytė, dailininkas Samuelis Bakas, Nobelio ekonomikos premijos laureatas Robertas Šileris, arkivyskupas Gintaras Grušas, dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla. Juos ir dar 14 nusipelniusių asmenybių atrinko speciali komisija, sudaryta iš pasaulio lietuvių organizacijų atstovų.

Vis tik didžiąją dalį vietų ant pašto ženklų bloko – net 80 – paskelbtame konkurse iškovojo žmonės, per platformą www.4000000.lt pakvietę daugiausiai lietuvių jungtis šimtmečio „Tautiškai giesmei“. Ją visame pasaulyje giedosime šių metų liepos 6-ąją 21 val. Lietuvos laiku.

„Šis konkursas labai aiškiai parodė, su kuriais lietuviais užsienyje mes turime tamprų ryšį, o kurie ryšiai nyksta. Žmonės gausiai kvietė lietuvius Europoje ir Šiaurės Amerikoje, kurie yra du pagrindiniai šiuolaikinės išeivijos kontinentai. Deja, to paties negalime pasakyti apie ryšius su lietuviais Pietų Amerikoje, Australijoje, nors tai yra žemynai, kuriose įsikūrė daug tarpukario išeivių. Jei norime, kad Lietuva liepos 6-ąją skambėtų visame pasauly, šių svarbių žemynų negalime apeiti,” – sakė „Lietuva 4.000.000” iniciatyvos vadovas Raimundas Daubaras.  

Iniciatyvos organizatoriai ragino Lietuvos žmones, kurie turi pažįstamų lietuvių Australijoje, Azijoje, Pietų Amerikoje, išsiųsti jiems kvietimą kartu giedoti šimtmečio „Tautišką giesmę“. Tą galima padaryti per platformą www.4000000.lt – tik tokių būdu matysime, kiek lietuvių į kvietimą atsiliepė ir kur jie pasklidę.

„Naujienos iš Lietuvos sunkiai pasiekia tuos lietuvius pasaulyje, kurie nutolę ne tik geografiškai, bet ir per kartas. Vienintelis būdas juos pakviesti – per asmeninius ryšius, po vieną. Patirtis rodo, kad jei jiems parodom dėmesio, jie labai džiaugsmingai įsitraukia, dalyvauja. Jie labai gerai prisimena savo lietuviškas šaknis, jomis didžiuojasi,“  - sakė iniciatyvos komunikacijos vadovė Aušra Kukelkaitė.

Pilną 100 lietuvių, kurių atvaizdai atsidurs ant proginio, atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirto pašto ženklų bloko, galite rasti oficialiame iniciatyvos „Lietuva 4.000.000“ tinklapyje www.4000000.lt.

Pasaulio Lietuva nusipelniusių žmonių 20-tukas, kurį atrinko konkurso komisija:

1. Prof. Algirdas Avižienis, pasaulinio garso informatikas

2. Antanas Mockus, buvęs Bogotos meras

3. Antanas Saulaitis, kunigas, aktyvus JAV lietuvių bendruomenės veikėjas

4. Birutė Prašmutaitė, Australijos lietuvė, pasaulio lietuvių Dainų švenčių organizatorė

5. Eleonora Jonušienė, Amerikos lietuvių verslo asociacijos Los Andžele įkūrėja

6. hab.dr. Egidijus Aleksandravičius, pasaulio Lietuvos tyrinėtojas, istorikas

7. Gintaras Grušas, arkivyskupas

8. Jurgis Didžiulis, muzikantas ir visuomenės veikėjas

9. Jūratė Kazickaitė, ilgametė Kazickų fondo vadovė

10. Jonas Mekas, menininkas

11. Mirga Gražinytė-Tyla, dirigentė

12. Rimas Domanskis, aktyvus JAV lietuvių bendruomenės veikėjas

13. Rimvydas Baltaduonis,LR Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas, JAV lietuvių bendruomenės aktyvistas

14. Rūta Meilutytė, olimpinė plaukimo čempionė

15. Rūta Šepetys, rašytoja

16. Robertas Šileris, Jeilio universiteto profesorius ir Nobelio ekonomikos premijos laureatas

17. Samuelis Bakas, dailininkas

18. Sigita Šimkuvienė, JAV lietuvių bendruomenės pirmininkė

19. Stanley Balzekas Jr., Čikagoje Lietuvių kultūros muziejų įkūręs

20. Tomas Venclova, poetas

GALERIJA

  • Jonas Mekas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS