Smagiausia atostogų kelionė – į knygą | Diena.lt

SMAGIAUSIA ATOSTOGŲ KELIONĖ – Į KNYGĄ

  • 0

Visi leidėjai žino, kad atostogoms dažniausiai renkamės nesunkias knygas. Yra net toks žanras – vasaros romanas: lengvas, gaivus, įtraukiantis, romantiškas ir visiškai nepretenduojantis į intelektualines aukštumas. Taigi, išlydėdami jus atostogauti, nepretenduojame rimtai apžvelgti knygų pasaulio naujienas. Tai tiesiog keletas vasariškų skaitinių rekomendacijų.

Leiskitės į nuotykį

Jeigu pristingate laiko ar nerandate paskatos paimti knygą į rankas, verta priimti Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų birželio pradžioje paskelbtą vasaros iššūkį dalyvauti skaitymo varžytuvėse. Pagrindinė projekto "Priimk skaitymo iššūkį ir leiskis į nuotykį" žinutė pernai pasklido po visą Lietuvą: į akciją įsitraukusiųjų skaičius viršijo 4 tūkst., o projekto laikotarpiu perskaityta per 30 tūkst. knygų!

"Skaitymo iššūkis" – turiningas ir smagus užsiėmimas. Sutikus priimti iššūkį, reikės perskaityti penkias knygas nurodytomis temomis.

Dalyviai, norintys dalyvauti varžytuvėse, gali registruotis artimiausioje bibliotekoje arba www.vasarasuknyga.lt interneto tinklalapyje.

Dalyviai, užsiregistravę bibliotekoje, gaus dalyvio kortelę su užduotimis, kurioje įrašys perskaitytos knygos autorių, pavadinimą, atsakys į pateiktą klausimą. Atlikus vieną ar kelias užduotis ir atnešus kortelę į artimiausią biblioteką, darbuotojas specialiu ženklu pažymės, kurios iš jų įvykdytos.

Dalyviai, užsiregistravę interneto svetainėje, įvykdytas užduotis registruos savarankiškai interneto svetainėje www.vasarasuknyga.lt, kurioje įrašys perskaitytos knygos autorių, pavadinimą, atsakys į pateiktą klausimą.

Varžytuvių, kurios truks iki rugpjūčio 31 d., pabaigoje burtais bus renkami ir vertingais prizais apdovanojami nugalėtojai. Ir be prizų vis tiek tapsite laimėtojais – juk vasara su knyga yra jau dovana.

Pasivykite laiką

Kasmet nuo 2005-ųjų vyksta "Metų knygos" rinkimai, bet prisipažinkite – paskelbus nugalėtojus ne visada žinote, apie ką kalbama. Vis pritrūkstame laiko perskaityti naujausias knygas.

Suaugusiųjų kategorijoje laimėjęs Rimanto Kmitos romanas "Pietinia kronikas", pripažįstama, žvaliu, energingu, linksmu pasakojimu išarė naują vagą lietuvių literatūroje – čia kalbama šiaulietiška tarme, kupina žargono, būdingo tam laukiniam laikotarpiui, kai atsivėrusi laisvė ir užgriuvęs kapitalizmas daugelį vertybių chaotiškai vertė aukštyn kojom. Jaunuolio brandos kelias šiomis aplinkybėmis kupinas komplikacijų, kuriozų, keistų nuotykių, ieškojimų, klaidų ir atradimų. Čia matome ne tik tų laikų materialinę aplinką ir prisitaikymo būdus, bet ir naujus kultūros daigus – tai pagavi Šiaulių Pietinio rajono, kartu ir to meto Lietuvos kronika.

Sutikus priimti iššūkį, reikės perskaityti penkias knygas nurodytomis temomis.

Jei pasiilgote poezijos, imkite į rankas šio žanro nugalėtoją – Agnės Žagrakalytės eilėraščių knygą "Štai:" Žaismingi ir žaižaruojantys A.Žagrakalytės tekstai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti neįpareigojantys buities atspindžiai ar saviironiškas žvilgsnis į kasdienybę, tačiau pasaulis už jų neabejotinai didesnis. Stabtelėti ties eilute ar taikliai parinktu žodžiu turės pats skaitytojas: kad pajustų turtingos mūsų kalbos skonį, o per jį – ir erotinių potyrių kupiną pasaulį.

Knygų paaugliams kategorijoje laimėjusią Dainos Opolskaitės apysaką "Ir vienąkart, Riči" verta perskaityti ir suaugusiesiems, kad pažintų šiuolaikinių paauglių gyvenimą, perprastų jų bendravimą. Nuo detektyvinės situacijos čia pereinama prie svarbių moralinių klausimų, svarstomos draugystės, atsakomybės, vyriško jautrumo temos.

Lėto skaitymo malonumui

Leidyklos "Tyto alba" vasaros naujienų sąrašas – ilgas. Lietuvių literatūros, gerų istorinių romanų mėgėjams, pasiilgusiems literatūroje garbingo ir kilnaus herojaus, patiks Romo Treinio (1957–2018) romanas "Dziedas". Jame su kiekvienu skyriumi sužinosite vis daugiau Lietuvos istorijos, klajosite paskui romano herojus su Napoleonu per nelaimingą jo žygį į Rusiją, leisitės į škotų bendruomenės gyvenimą Kėdainiuose, įsibraunant į Mardasavo kaimą Dzūkijoje, kuriame apsigyvenęs R.Treinys ir parašė savo romaną.

Protingų, talentingų detektyvų mėgėjams, pasiilgusiems ypatingo pagrindinio veikėjo ir sąmojingos intrigos, skiriamas Abiro Mukherjee romanas "Kalkutos detektyvas".

Ypatinga 1919-ųjų Kalkutos atmosfera, kolonijų žavesys ir skurdas, britiškas sarkazmas, meistriškas buvusio Skotland Jardo detektyvo Vindemo tyrimas garantuoja puikų laiką su knyga.

Tarptautiniu mastu ir Lietuvoje labai populiari britų rašytoja, užburiančių romanų "Orchidėjų namai", "Levandų sodas", "Mergaitė ant jūros skardžio", "Vidurnakčio rožė", "Septynios seserys" autorė Lucinda Riley vėl džiugina savo talento gerbėjus. Tikras atostogų romanas jos naujausia knyga "Helenos paslaptis", kurio pasakotoja Helena – subrendusi moteris, bijanti sugriauti gyvenimo harmoniją ir kruopščiai sauganti paslaptį.

Intelektualių, paradoksalių, žaismingų romanų mėgėjams, vertinantiems gerą humorą, turėtų patikti britų autoriaus Matthew Kneale‘o romanas "Anglai keleiviai". Jame moderniosios literatūros kalba papasakota XIX a. kelionė buriniu laivu iš Didžiosios Britanijos į Tasmaniją. Civilizacijų konfliktas, šiurpūs nutikimai supinti su nutrūktgalviškais nuotykiais, nesusipratimais, melagystėmis, gudrybėmis ir netikėtumais.

Paplūdimio skaitiniai

Jeigu ieškote knygos, kurią lengvai prarytumėte per atostogas kaitindamiesi paplūdimyje ar prigulę atokaitoje po medžiu, verta įsiklausyti į knygos.lt blogo Lapės mėlynakės rekomendacijas.

Spėjusiuosius pamilti populiariausią Švedijos moteriškų romanų autorę Kajsą Ingermasson iš romanų "Meilė ir citrinos" ir "O ketvirtas garantuoja", nudžiugins ir naujausias jos darbas "Myli, nemyli…" Tai pasakojimas apie sėkmingą rašytoją, suprantančią, kad laimės jausmas nėra matuojamas nei daiktais, nei titulais. Žinoma, neapsieinama be meilės intrigų. Pats tas paplūdimiui, ar ne?

Paslaptinga lietuvių autorė Lavisa Spell paruošė vasaros skaitinių saldainiuką – kaitinančios erotikos, prikaustančios įtampos ir šiek tiek magijos turintį romaną "Būti (su) ragana". Gal perskaičius pavyks atsakyti į amžinąjį klausimą, ar meilė išties yra kerai.

Trilerio karalienė Mary Higgins Clark sugrįžta su nauju romanu "Nieko geriau už namus", kuriame netrūksta nei įtampos, nei paslapčių. Jei manote, kad įmanoma pabėgti nuo tamsios praeities ir viską pradėti iš naujo, perskaitykite šią knygą ir, ko gero, pakeisite savo nuomonę.

Istorinių romanų mėgėjams vasaros atostogoms verta pasirinkti Victorios Hislop knygą "Saulėtekis". Tai širdį verianti ir meistriškai papasakota istorija apie Kiprą ir šios salos žmones, apie sudėtingą praeities laikotarpį, apie paprastų turkų ir graikų šeimas. Ką jau kalbėti, jei kraunatės lagaminus skrydžiui į Kiprą, šią knygą perskaityti tiesiog būtina.

Romantikos išsiilgusiesiems turėtų patikti britų romanistės ir žurnalistės Jojo Moyes knyga "Aš prieš tave". Nuostabi, didinga ir dvasią pakylėjanti istorija abejingų tikrai nepaliks.

Knygų rijiko rekomendacija

Milijardierius, kompanijos "Microsoft" įkūrėjas Billas Gatesas yra žinomas kaip fanatiškas knygų skaitytojas – laisvalaikiu jas  tiesiog ryte ryja. Jis dažnai rašo atsiliepimus apie patikusias knygas savo tinklaraštyje gatesnotes.com ir kasmet jame pasidalija savo rekomendacijomis, kokias knygas verta skaityti tą vasarą.

B.Gatesas sudarė ir išspausdino 2018 m. vasarai rekomenduojamų knygų sąrašą, kuriame – įvairių žanrų knygos: meninės literatūros kūriniai, memuarai, istorinės knygos, biografijos.

Smagu, kad pirmąją iš jo rekomenduojamų knygų galime perskaityti lietuviškai. Tai šiemet pasirodžiusi Walterio Isaacsono knyga "Leonardas da Vinčis".

"Manau, L.da Vinci buvo vienas įdomiausių kada nors gyvenusių žmonių, – rašo B.Gatesas. – Nors šiandien jis yra geriau žinomas kaip dailininkas, bet Leonardas buvo susidomėjęs labai įvairiais dalykais – nuo žmogaus anatomijos iki teatro. Rašytojas Walteris Isaacsonas atliko puikų darbą, sutelkė svarbiausias šio kūrėjo gyvenimo detales ir paaiškino, kas jį padarė tokį išskirtinį."

B.Gateso teigimu, knygos autorius šauniai pasidarbavo aprašydamas įvairius L.da Vinci gyvenimo aspektus, nes tai – nelengva užduotis. Anksčiau šis rašytojas pristatė dvi populiarias biografines knygas – apie Albertą Einsteiną ir Steve'ą Jobsą.

Mintys apie skaitymą

Kinų patarlė: "Jei tris dienas neskaitei jokios knygos, tavo žodžiai bus seklūs."

Italų dramaturgas Carlo Goldoni: "Žmogus, turintis rankose vertingą knygą, niekada negali būti vienišas."

Rusų realistinės prozos meistras Levas Tolstojus: "Visada geriau nedaug, bet gerai, negu daug, bet blogai. Tas pats ir su knygomis."

Škotų rašytojas Samuelis Smilesas: "Žmogų galima pažinti iš jo skaitomų knygų."

Austrų prozininkas Franzas Kafka: "Knyga turi būti kirvis, tinkamas iškirsti jūrai, kuri mumyse užšalo."

Prancūzų filosofas Claude'as Adrienas Helvetius: "Tarp knygų, kaip ir tarp žmonių, galima pakliūti į gerą ir į blogą draugiją."

Anglų prozininkas Edwardas Morganas Forsteris: "Žinojimas, kad turi ką nors įdomaus paskaityti prieš miegą, yra vienas geriausių jausmų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS