Streikuojantys muzikantai į orkestro sezono atidarymą tiesiog neatėjo | Diena.lt

STREIKUOJANTYS MUZIKANTAI Į ORKESTRO SEZONO ATIDARYMĄ TIESIOG NEATĖJO

Kelioms dienoms Filadelfijos simfoniniame orkestre stojusi tyla pagaliau buvo nutraukta. Filadelfijos orkestro muzikantai ir jo vadovybė po kelias dienas trukusio streiko šią savaitę pasiekė susitarimą, kuriame numatoma pasirašyti trejų metų sutartį su muzikantais ir pakelti jiems atlyginimus.

Galbūt šis susitarimas nebūtų atkreipęs žiniasklaidos ir muzikos pasaulio dėmesio, jei ne muzikantai, kurie praėjusį penktadienį numatytame sezono atidarymo koncerte tiesiog nepasirodė. Tai sukėlė šoką visiems – tiek vadovybei, tiek daugybei į koncertą planavusių ateiti klausytojų.

Į iškilmingą sezono atidarymą buvo parduota tūkstantis bilietų. Muzikantai teigė, kad tokiu protestu siekė pakeisti susidariusią gėdingą situaciją orkestre. Sudėtinga situacija tęsiasi kurį laiką, nes orkestrui nepavyksta atsitiesti po bankroto.

Vadovybė per porą dienų parengė pasiūlymą muzikantams. Numatyta, kad muzikantams per šiuos metus atlyginimas paaugs 2 proc., o per kitus dvejus metus – po 2,5 proc. Trečiaisiais metais, planuojama, atlyginimai išaugtų iki daugiau nei 137 tūkst. dolerių per metus.

Muzikantai teigia, kad susitarimas nėra toks, kokio tikėjosi. Filadelfijos orkestro nariai pabrėžė, kad ne vienerius metus taikstėsi su atlyginimų mažinimu ar darbo sąlygų bloginimu. Pernai orkestras ir vadovybė sutarė dėl sąlygų gerinimo, tačiau per metus situacija nė kiek nepasikeitė. Muzikantai teigia, kad jų atlyginimas yra 18 proc. mažesnis už Bostono, ir 24 proc. už San Francisko simfoninio orkestro muzikantų atlyginimus.

„Jei norime likti geru orkestru, turime pritraukti ir išlaikyti talentingus muzikantus. Tačiau jei talentingas muzikantas turi rinktis tarp Filadelfijos ir San Francisko orkestro, klausimų nekykla, kurį jis pasirinks“, – teigė Filadelfijos orkestro nariai.

Susitarimu pasiekta ir padidinti orkestro narių skaičių. Nors istoriškai Filadelfijos orkestre grodavo 105 muzikantai, bankroto metais narių skaičius sumažėjo iki 95. Šį kartą sutarta padidinti narių skaičių po trejų metų padidinti iki 97.

Orkestras po streiko ketvirtadienį vėl skambėjo Filadelfijos orkestro koncertų salėje. Panašių problemų turi ir kitas – Pitsburgo – orkestras, kuris kaip ir Filadelfijos simfoninis orkestras praėjusio penktadienio vakarą pradėjo streiką. Vadybininkai teigia, kad orkestras susiduria su 1,5 mln. metiniu biudžeto deficitu. Jo muzikantai kategoriškai nesutiko su atlyginimų mažinimu 15 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS