Virtualusis tiltas sujungė Lietuvos ir Indijos menininkus | Diena.lt

VIRTUALUSIS TILTAS SUJUNGĖ LIETUVOS IR INDIJOS MENININKUS

Virtualiojoje erdvėje veikia Lietuvos ir Indijos menininkų paroda, kurioje dalyvauja 105 menininkai iš abiejų šalių. Eksponuojami kūriniai išsiskiria įvairove, technikomis, autoriai rodo tapybos, grafikos, tekstilės, fotografijos darbus ir tam tikra prasme atspindi savo šalių meno tradicijas ir tendencijas.

Atskleisti visą parodoje eksponuojamų darbų įvairovę nelengva, tačiau pandemijos metu vykstantys virtualieji projektai užpildo parodų nišas, suteikia galimybes menininkams iš skirtingų šalių pažinti vieniems kitų kūrybą, o žiūrovams – išvysti ne tik savo šalies, bet ir tolimosios Indijos (ar Lietuvos) meninę įvairovę ir egzotiką.

Parodai menininkus sutelkė jos kuratorius, pagrindinis idėjos autorius, žinomas menininkas, galerininkas iš Indijos, tarptautinių parodų kuratorius ir direktorius Gori Yusufas Husenas ir kaunietė menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė (VŠĮ Gabrielės meno galerija). Projekto koordinatoriai iš Indijos: Nadiya Mushraq Mir ir abstraktaus meno kūrėja, žinoma menininkė Isha Phillips.

Indijos kūrėjai, kurių šioje parodoje dalyvauja apie šešias dešimtis, atstovauja skirtingoms meno kryptims. Daugelio autorių tapybos, grafikos, kaligrafijos darbuose dominuoja rytietiška ornamentika ir ryškios kontrastingos spalvos. Tačiau dalis autorių pasirenka abstrakčiosios ar tradicinės Vakarų tapybos stilistikas, pateikia įdomius kūrinius, bet tautinio elemento juose nelieka.

Daugelio autorių tapybos, grafikos, kaligrafijos darbuose dominuoja rytietiška ornamentika ir ryškios kontrastingos spalvos.

Parodos sumanytojas G.Y.Husenas pristato kaligrafinine technika atliktą darbą, kuriame per istorijos tradiciją ryškina raidės, linijos, spalvos niuansacijas. Parodoje savo darbus eksponuoja ir viena iš projekto koordinatorių N.Mushraq Mir, jos darbe sutelkiamas dėmesys į tradicinę indiškų raštų ornamentiką, darbas išsiskiria ritmika ir ryškia koloristika.

Dr. Garima Jain darbe vaizduojama moteris lotoso poza, tradiciškai laikanti rankose gėlę ir durklą kaip savo harmonijos apsaugą. I.Phillips parodoje pristato abstrakčios tapybos darbą, kurioje sidabro atspalviai ryškina miestovaizdžio motyvus.

Parodoje dalyvauja apie 40 Lietuvos menininkų, atstovaujančių skirtingoms sritims: tapybai, fotografijai tekstilei, skulptūrai. Šį kartą parodoje gana daug lietuvių autorių fotografijų. Robertas Misiukonis pristato fotografiją iš serijos "SapnoVizija", sukurtą 2017 m., kurioje moderniu koliažo principu dėliojami miesto vaizdiniai.

Vilnietis autorius Audris Šimakauskas eksponuoja skaitmeninę fotografikos darbą, kuriame kuriamas gamtos objektas (medis) tampa ženklų ir spalvinių simbolių deriniu, atliepiančiu folklorinį lietuvišką motyvą. Tapytojos Daivos Kupstienės darbe "Iliuzija" žaidžiama monumentaliomis formomis ir spalvomis, kuriant netikrumo ir laikinumo nuotaiką.

Tekstilininkė Danguolė Brogienė pateikia geometrizuotos tekstilės darbą, kuriame dinamiškos formos ir koloristika yra fundamentali, orientuota į lietuviškosios tekstilės ornamentikos modernizaciją, taip pat pamatines lietuviškosios kultūros atramas.

Virtualiojoje parodoje ryškėja itin platus čia dalyvaujančių Lietuvos ir Indijos menininkų kūrybinis stilistikų, žanrų ir tematikos spektras. Nors paroda ir virtualioji, bet ji suteikia galimybę įtraukti daug dviejų šalių kūrėjų – realioje parodoje toks dalyvių ir jų darbų skaičius būtų sunkiai įsivaizduojamas.

GALERIJA

  • Virtualusis tiltas sujungė Lietuvos ir Indijos menininkus
  • Virtualusis tiltas sujungė Lietuvos ir Indijos menininkus
  • Virtualusis tiltas sujungė Lietuvos ir Indijos menininkus
  • Virtualusis tiltas sujungė Lietuvos ir Indijos menininkus
  • Virtualusis tiltas sujungė Lietuvos ir Indijos menininkus
  • Virtualusis tiltas sujungė Lietuvos ir Indijos menininkus
Menininkų kūriniai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS