Akmens gaminiams lietuviai neabejingi | Diena.lt

AKMENS GAMINIAMS LIETUVIAI NEABEJINGI

Akmens amžius tęsiasi. Taip šios natūralios medžiagos populiarumą linkę pristatyti įvairių kiemo dekoracijų, lauko baldų ar kitų aplinkos puošybos elementų pardavėjai. Jie teigia nuolat jaučiantys susidomėjimą gaminiais iš natūralaus akmens.

Pasitenkina imitacija

Kiemo takai, klombos, dekoratyvinės skulptūros, fontanai – šiems gaminiams iš akmens nebaisūs žiemos šalčiai, saulės kaitra ar kitoks aplinkos poveikis. Jie išsiskiria atsparumu, ilgaamžiškumu.

"Nuo seno įprasta, kad lietuviai rinkdavo lauko akmenis, statydavo iš jų namus, židinius, naudodavo aplinkos dekoracijoms. Išties galima tvirtinti, kad akmuo lietuviams tiesiog įaugęs į kraują", – pasakojo bendrovės "Vadasiga" direktorius Vaclovas Daukintis.

Jo teigimu, toli gražu ne visose šalyse gaminiai iš natūralaus akmens yra populiarūs ir mėgstami. Netgi kaimynėje Lenkijoje takų trinkelėms ar kitiems dekoratyviniams elementams gyventojai mieliau renkasi natūralaus akmens imitacijas iš betono ar plastiko. V.Daukintis sakė pastebėjęs, jog kai kurių šalių gyventojams užtenka butaforijos, bet tik ne lietuviams. Mūsų tautiečiams granito ar kitokio akmens neatstos jokia imitacija.

Ypatybės turi pranašumų

Natūralus akmuo turi pranašumų prieš tokius pat gaminius iš kitokių medžiagų. Viena svaresnių jo ypatybių – tvirtumas ir atsparumas trinčiai. Natūralaus akmens gaminius mažiau veikia lietaus rūgštys, jis sugeria gerokai mažiau drėgmės.

Kartais namų šeimininkai pageidauja, kad akmens gaminiai atrodytų tarsi nuolat būtų šlapi. Tuomet labiau matyti jų spalvos. Kiti pageidauja ir po lietaus akmenis matyti tarsi sausus. Šiandien tokią išvaizdą gaminiams suteikti nesunku – gelbėja įvairūs impregnantai.

"Yra įvairių impregnantų, kurie neleidžia ant akmens gaminių užsilikti dulkėms, riebalams ir kitokiems nešvarumams", – pasakojo V.Daukintis.

Natūraliam akmeniui, kad jis įgytų atsparumą trinčiai ar nesugertų drėgmės, papildomų priemonių nereikia. Impregnantai naudojami tik estetinei išvaizdai paįvairinti.

Klojant betono trinkeles atsižvelgiama į tai, ar taku tik vaikščios žmonės, ar važinės automobiliai. Pagal tai parenkamas trinkelių storis. Natūralaus akmens trinkelėms tai didelės reikšmės neturi.

"Kartais projektuotojai persistengia ir parenka storesnes natūralaus akmens trinkeles. Tuomet atsiranda papildomų bėdų, nes storesnės daugiau sveria. Natūralaus akmens tankis kur kas didesnis nei betono gaminių, todėl jis ir tvirtesnis", – sakė V.Daukintis.

Pagrindas – įprastas

Įvairiakraščiams kiemo takams ar įvažiavimams kloti natūralus akmuo taip pat yra tinkama medžiaga. Prekybininkai įvairiaspalvius akmenis importuoja iš daugelio šalių – Kinijos, Indijos, Vietnamo. Naudojant įvairias technologijas galima išgauti įvairiausių paviršių. Jie gali būti vienspalviai arba margi. Gali būti lygus paviršius, gali ir pašiauštas. Išgaunama netgi odos imitacija.

"Įvairios technologijos leidžia pasirinkti tiek paviršiaus, tiek pačių trinkelių formą. Spalvą irgi įmanoma užsisakyti pagal skonį. Pasitaiko, kad vienokios ar kitokios spalvos akmens klodai guli tik vienoje pasaulio vietovėje. Tačiau atstumas prekybininkams šiandien nesudaro trukdžių", – pasakojo bendrovės "Vadasiga" vadovas V.Daukintis.

Kalbėdamas apie darbo sunkumą dirbant su natūralaus akmens gaminiais, V.Daukintis sakė nematantis didelio skirtumo, palyginti su betono ar kitokių medžiagų gaminiais. Prieš keletą metų to galbūt nebuvo galima pasakyti. Tuomet akmuo daugiausia buvo skaldomas rankomis, trinkelių kraštinės nebūdavo lygios, storis – taip pat. Tad kiekviena detalė būdavo derinama, atskirai klojama. Dabar tokių rūpesčių išvengiama. Akmens ruošiniai trinkelėms suklijuojami ant polimerinio tinklo, jie būna vienodų formų, vienodo storio. Nereikia atskirai dėlioti kiekvienos detalės.

Klojant natūralaus akmens trinkeles pagrindui specialūs reikalavimai nekeliami. Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad pagrindas turi būti kokybiškas.

Kilnoti ne itin patogu

Iš natūralaus akmens gaminamos ne tik trinkelės, bet ir įvairūs dekoro elementai, baldai. Pastarieji, palyginti su kitokiais lauko baldais, turi ir pranašumų, ir trūkumų.

Pranašumas – baldų tvirtumas ir atsparumas aplinkos poveikiui. Akmens baldus galima palikti lauke ištisus metus nebijant, jog jie suskils, suaižės ar bus kaip nors kitaip paveikti šalčio, lietaus ir saulės. Net ir metus prastovėję lauke akmens baldai atrodys tarsi nauji.

Žvelgiant į trūkumus, natūralaus akmens baldai yra palyginti sunkūs. Todėl dažnai kilnoti iš vienos vietos į kitą vargu ar būtų patogu.

Kita vertus, akmuo – palyginti šalta medžiaga. Tad anksti pavasarį ar vėlyvą rudenį ant jų sėdėti nebus itin malonu. Tokiu atveju geriau rinktis kitokių medžiagų lauko baldus.

Galimybių – labai daug

Bendrovės "Akmens namai" atstovas Raimundas Janušauskas teigė, kad akmens dekoracijų pasirinkimas priklauso ne tik nuo gyventojų skonio, bet ir amžiaus. Labiau pagyvenę žmonės pirmenybę teikia rieduliams, juos įkomponuoja į alpinariumus, gėlynus, prie įvažiavimo į kiemą. Jaunesni žmonės ieško įvairovės, jiems įdomios skulptūros, fontanėliai, kitokios detalės.

"Pasirinkimas išties nemažas. Už Lietuvos ribų pabuvę žmonės stengiasi akmenį panaudoti įvairiau. Įkomponuojamas akmuo paties namo, tvorų apdailai, suformuojamos kolonos. Statant pavėsines šiuo metu populiaru konstrukcijos pagrindą pastatyti iš akmens. Taip pat ir stalviršis pavėsinėje gali būti iš akmens, sumontuotas ant kalvio darbo kojelių", – pasakojo R.Janušauskas.

Nors nemaža dalis akmens dekoratyvinių detalių į Lietuvą atvežama iš Kinijos, R.Janušauskas atkreipė dėmesį, jog ne bet kuris kiniškas akmuo tinkamas mūsų lauko sąlygoms. Mat tolimoje šalyje susiformavusi uoliena yra labiau porėta, tad mažiau atspari atmosferos poveikiui.

"Dabar populiaru viskas, kas pigu. Bet reikia pasidomėti ir į gaminių ypatybėmis, išsiaiškinti, ar jos tinkamos", – teigė bendrovės "Akmens namai" atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulius1

Dabar daug visokių madų, o betonas - jau atsibodęs.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS