Daugiabučių statytojai Klaipėdoje apsišarvavo kantrybe | Diena.lt

DAUGIABUČIŲ STATYTOJAI KLAIPĖDOJE APSIŠARVAVO KANTRYBE

Ekonominio pakilimo metu daugiabučiams namams užsimoję ir tik dabar leidimus statyboms gavę investuotojai jaučiasi pakibę tarp žemės ir dangaus.

Tapo sunkmečio įkaitais

Tačiau jie gali pasiguosti bent tuo, jog nespėjo taip skaudžiai nudegti kaip nemaža dalis jų kolegų.

Nuo 2010-ųjų pradžios uostamiesčio savivaldybė išdavė vos tris statybų leidimus daugiabučiams namams mieste statyti.

Tiesa, ir iš planuojamų objektų – tik vienas daugiaaukštis. Likusieji – keturių, šešių bei vienuolikos butų kotedžai. Didžiųjų nekilnojamojo turto plėtojimo įmonių tarp šių statytojų nėra.

Metų pradžioje statybų leidimą gavusios uostamiesčio bendrovės "Zavera" komercijos direktorius Vytautas Zaueras teigė negalįs prognozuoti, kada pastato brėžiniai taps realybe.

Daugiausiai santechnikos gaminių prekyba besiverčiančios įmonės atstovas prisiminė, jog šio projekto sumanymas gimė, kai nekilnojamojo turto rinkoje buvo itin palanki situacija.

"Tačiau atsakingos institucijos taip viską užtempė, kad kol gavome privalomus leidimus, praėjo treji metai – atidūrėme pačiame krizės įkarštyje. Esame tarsi užburtame rate – negalime statyti dabar, kai tam palankios sąlygos, nes nėra pinigų. Nors mūsų ir pačių jau pakankamai investuota, bet bankai net nenori leistis į kalbas", – prisipažino pašnekovas.

Baiminasi praleisti momentą

Bendrovė "Zavera" vietoje pastato Kauno gatvėje 21 yra numačiusi pastatyti 16 butų keturių aukštų su mansarda namą.

"Nesame dideli specialistai, neužsiimame nekilnojamojo turto plėtojimu, tai tik vienas mūsų objektas. Tačiau kadangi tokie projektai nėra pagrindinė ar vienintelė mūsų veikla, ir didelės bėdos nejaučiame – kol kas patalpas, kurios yra sklype, mes naudojame savo reikmėms, jos nėra nuostolingos", – tvirtino V.Zaueras.

Pašnekovas pripažino, jog į gera išėjo bent tai, jog krizė neužklupo pačiame statybų įkarštyje. V.Zauero teigimu, dabar nelieka nieko kita, kaip laukti palankaus momento.

"Savo planų neatsisakome, pastatas vis tiek kažkada iškils. Žinoma, norisi pastatyti, kol nebus labai subrangusios statybos ir kiek atsigaus nekilnojamojo turto rinka. Bet tai labai rizikinga – kol lauksi, gali praleisti palankiausią momentą", – pripažino bendrovės "Zavera" atstovas.

Sprendimų – ne vienas

Prieš keletą metų 10 kotedžų statybas Tauralaukyje suplanavęs ir tik neseniai statybų leidimą gavęs verslininkas Vytautas Gruzdys taip pat teigė statybų planus atidėjęs neribotam laikui.

"Kaip ir daugelis, pardavę kažką, norėjome vėl pelningai investuoti. Tačiau belaukdami leidimo, įstrigome biurokratinėse pinklėse, auksinis laikas praėjo. Dabar turime galvos skausmą", – nelinksmai kalbėjo pašnekovas. – Bet mes tikrai nesame beviltiškoje situacijoje. Būtų buvę baisiau, jei stovėtume su plikais pamatais ir iškeltomis sienomis, neturėdami nė vieno pirkėjo. Šiuo momentu, manau, į tokią padėtį yra papuolę nemažai žmonių."

Palangiškis teigė generuojantis įvairius sprendimus – ieško statybinių organizacijų, kurios norėtų prisidėti prie šio projekto plėtojimo ar jį perpirkti. Kita mintis, reaguojant į šiandienos rinką, – iš viso atsisakyti ketinimų statyti ir parduoti sklypą dalimis.

Tačiau, pašnekovo nuomone, geriausias variantas – išlaukti.

"Turint geroje vietoje objektus, manau, verta laukti, nes jie vis tiek turės kainą. Mus gelbsti tai, kad investavome į puikią vietą", – tvirtino palangiškis.

Linas Juozaitis, bendrovės "Ober-Haus" Vakarų Lietuvos regiono vadovas:

Mano žiniomis, bankuose kaip tik pasikeitė situacija, tačiau, žinoma, siūlomos paskolos patikimoms, stabiliai veikiančioms įmonėms. Tad manau, kad bent trys didžiausi šalies bankai tikrai pasiruošę finansuoti nekilnojamojo turto projektus. O ar statyti, ar ne – žmonės turi patys pasiskaičiuoti. Šiuo metu tai daryti dvigubai pigiau nei prieš trejus ketverius metus. Kiek žinau, atgyja statybos Vilniuje, Panevėžyje ruošiamasi statyti du daugiabučius, Šiauliuose – vieną. Kad Klaipėdoje būtų kažkokių naujų projektų, kuriuos būtų pradėję statyti nuo pamatų, negirdėjau. Kol kas užbaiginėjami esami, nes kiek atsigavo ir būstų pirkimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jaja

na svajokit svajokit apie NT pirkimo atsigavima tik neaisku kas pirks...

Senis

Sunku šiais laikais statybininkams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS