Galvosūkį, kokias grindis išsirinkti, padės išspręsti specialistai | Diena.lt

GALVOSŪKĮ, KOKIAS GRINDIS IŠSIRINKTI, PADĖS IŠSPRĘSTI SPECIALISTAI

  • 0

Grindys – visų namų puošmena ir pagrindas, ant kurio kuriamas visas interjeras. Prekybos tinklo „Senukai“ apdailos prekių grupės verslo vystymo vadybininkas Paulius Bičkauskas sako, kad, renkantis grindis namams, be specialistų pagalbos susigaudyti kebloka, nes pasiūla itin didelė.

Kokios grindys tinkamos gyvenamosioms patalpoms? Ar vis dar madingas medis? Kokios grindys tarnaus ilgiau kaip 30 metų? Į visus šiuos klausimus atsakymų nuolat ieško ne tik naujakuriai, bet ir savo namus renovuoti susiruošę gyventojai.

Naujos kartos laminuotos grindys

„Laminuotos medienos plaušo grindų kaina yra prieinama labiau nei bet kurios kitos grindų dangos“, – įsitikinęs P.Bičkauskas. Sumontuoti laminuotas grindis – paprasta ir nereikia turėti specialisto įgūdžių: tokioms grindims montuoti nenaudojami jokie specialūs klijai. Mat laminuotų grindų gamintojai naudoja „click“ sistemą, dėl to montavimas tampa lengvas ir greitas.

„Laminuotos medienos plaušo grindys gali būti montuojamos ant seno parketo, laminato ar net linoleumo, tai pat ant faneros ar betono. Daugumą laminuotų grindų galima naudoti ant šildomų betoninių grindų“, – priduria ekspertas. Didelė laminuotų grindų pasiūla suteikia galimybę pasirinkti pagal kiekvieno žmogaus skonį ir interjero diktuojamą stilių. Gamintojai siūlo plačias spalvų gamas – nuo balto / šviesaus iki tamsaus ąžuolo. Kad pirkėjas galėtų rinktis, gaminamos skirtingų storių grindys: 6, 7, 8, 10 ir 12 mm. Lentos ilgis gali būti nuo 1,28 iki 1,85 m, o jų plotis – nuo 15,7 iki 24,4 cm.

Paprasta prižiūrėti

Laminuotos grindys turi svarbią savybę: jos gaminamos su tikru reljefiniu medžio paviršiumi, kuriame jaučiasi visos medžio gyslos.

Šių grindų šerdis pagaminta iš ekologiškai tvarių pušų arba iš pramoninės medienos atliekų. „Gaunama prabangių kietmedžio grindų išvaizda ir tikros medienos jausmas, tačiau išsaugomi tikri ąžuolai ar kitos egzotiškos medžio rūšys“, – pastebi „Senukų“ atstovas. Kiekviena šeimininkė dažnai nerimauja, ar nereikės plušėti tokias grindis blizginant ir šveičiant. Tačiau ekspertai tikina, kad medienos plaušo grindys patogios, nes nereikalauja ypatingos priežiūros.

„Prireiks tik dulkių siurblio ir drėgnos pašluostės. Šioms grindims nereikia jokio vaško ar lako. Be to, laminuotos grindys tinkamos žmonėms, turintiems alergiją dulkėms, nes jos lengvai valomos ir nekaupia dulkių, pavyzdžiui, kaip kiliminė danga“, – priduria specialistas.

Parketlentės – nemari mada

Natūralaus medžio kvapas ir iš jo sklindantis šilumos jausmas, ko gero, niekuomet nebus išstumtas iš interjerų. Kalbant apie grindis, visais laikais Lietuvoje buvo madingas parketas. Jis gaminamas iš tikro medžio, todėl brangesnis nei medienos plaušo grindys.

Parketlentės labai tinkamos įrengiant grindų šildymą, kuris laikomas vienu efektyviausių šildymo būdų. Gamintojai siūlo kelių rūšių parketlentes: vienos ir trijų juostų. Vienos juostos grindys gaminamos iš vieno pjovimo ir vientiso medžio rašto, o trijų juostų parketlentės – iš trijų skirtingų suklijuotų medžio raštų. Šios yra pigesnės ir įperkamos, todėl yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori tikros medienos grindų savo namuose, tačiau negali išlaidauti ir skirti didesnės sumos grindų dangai.

„Netgi nekilnojamojo turto vadybininkai pastebi, kad namai ar butai su parketlentėmis atrodo patrauklesni ir lengviau parduodami nei su kitomis grindų dangomis. Namų vertė padidės, jei juose bus paklotos parketlentės“, – įsitikinęs P.Bičkauskas.

Galima atnaujinti

Parketlentės gamyklose lakuojamos arba alyvuojamos. Lakas suteikia paviršutinio blizgumo arba matinio efekto, o alyva suteikia autentiškos medienos jausmą.

Parketas turi ir dar vieną savybę: po kelerių metų naudojimo, kai ant grindų jau matyti pabraižymai, įspaudos ar kitos žymės, parketlentes galima atnaujinti – nušlifuoti, iš naujo nulakuoti ar alyvuoti. „Taip atnaujintos lentos atrodys lyg ką tik išimtos iš pakuotės“, – pataria ekspertas.

Jaukiems namams ir komercijai

Yra ir dar viena grindų rūšis, kuri pasižymi patvarumu ir atsparumu įvairiausiems aplinkos veiksniams.

Vinilo pagrindu (LVT) gaminamos grindys dažniausiai žinomos kaip komercinės paskirties grindys, tačiau jos tinkamos ir gyvenamosioms patalpoms. „Šios grindys laikomos visapusiška plytelių ir kietmedžio grindų alternatyva. Be to, vinilinės grindys pasižymi stipresnėmis atsparumo savybėmis ir techniniais duomenimis“, – pasakoja pašnekovas.

Iš ypač tvirtos vinilinės gumos gaminamos grindys sukurtos taip, kad atitiktų komercinės aplinkos spaudimą: didelį eismą, atsparumą drėgmei ir išoriniams veiksniams. Skaičiuojama, kad šis aukštos kokybės produktas gali tarnauti daugiau kaip 30 metų.

Kadangi vinilinės grindys atsparios vandeniui ir slydimui, jos ypač tinka dušo patalpose ar virtuvėje, kur susidaro daug drėgmės. LVT visiškai nebijo drėgmės, to negalima pasakyti apie laminuotas grindis ar parketlentes.

Be to, LVT tinkamas šildomoms grindims, jis pasižymi garsą izoliuojančiomis savybėmis, todėl tinka ramybės ieškantiems žmonėms.

Priežiūrėti skrupulingai nereikia

Vinilo grindų valymas gali būti grubesnis, nes apsauginis sluoksnis atlaiko įbrėžimus, todėl dėmes nuo šių grindų galima šveisti naudojant muilą ar kitas buitines priemones dėmėms valyti.

LVT dabar kuriamos įvairaus dizaino, todėl nepatyrusi akis tikrai neatskirs šių grindų nuo įprasto laminato, tačiau jų techniniai parametrai gerokai skiriasi. Vinilo grindis paprasta montuoti: panašiai kaip laminuotos grindys, jos jungiamos lenta su lenta ir užfiksuojamos.

Priklausomai nuo patalpų paskirties, šioms grindims suteikiama penkerių metų, o gyvenamojo tipo patalpoms – 25–30 metų garantija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS