Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose? | Diena.lt

KAIP TEKSTILĖS DETALĖS PADEDA PAŽADINTI PAVASARĮ NAMUOSE?

Šviesesnės dienos, pakilesnė nuotaika skatina pokyčių poreikį: skubame ne tik atnaujinti savo garderobą, bet ir namams suteikti gaivių spalvų. Lengviausias būdas pažadinti pabodusį interjerą – pakeisti namų tekstilę. Apie šio meno gudrybes pasakoja tekstilės ir interjero dizainerė Oksana Blaževičienė.

 

– Ar iš tiesų paprasčiausias būdas atnaujinti namų interjerą – pakeisti tekstilės detales?

– Atėjus naujam sezonui keisti sienų spalvą ar baldus – brangus sumanymas, tiesa, pastaruosius galima pabandyti perstatyti. Tuo tarpu santūrios spalvos pagalvėles pakeisti ryškiomis, smagiai gėlėtomis, prie jų priderinti tokį pat nuotaikingą lovos užtiesalą daug investicijų nereikia. Jei šeimininkė mėgsta rankdarbius, moka siūti, siuvinėti, atnaujinti tekstilės detales jai bus itin malonus užsiėmimas. Meilės, ypatingos šilumos, kurią moteris spinduliuos kurdama, bus pilni ir jos sukurti darbai – namai taps jaukūs, išskirtiniai.

– Tiesa, kad tinkamai parinkta namų tekstilė – stilingo interjero pagrindas?

– Namų tekstilė – ne tik pagalvėlė ir pledas. Šiuolaikiniame interjere ši sąvoka itin plati: tai kilimai, užuolaidos, meniški sienos pano, staltiesės ir staltiesėlės, šviestuvų gaubtai, įvairūs užtiesalai ir lovatiesės, kėdės ir sėdmaišiai, širmos, tekstiliniai tapetai. Vieni jų atlieka konkrečią praktišką funkciją, kiti – dekoratyvūs, skirti akims ir širdžiai džiuginti. Namų tekstilė labai svarbi: spalvų deriniais, raštais, ornamentais, faktūrų ir tekstūrų įvairove namuose esančius daiktus ji sujungia į darnią visumą.

Įsikurdami ar darydami remontą apie tekstilės detales žmonės pagalvoja tik pačioje darbų pabaigoje, kai jau yra pavargę, išsikvėpę ir nori kuo greičiau bei pigiau viską pabaigti. Visada patariu palaukti kelis mėnesius ir netaupyti atsisakant kokybiškos tekstilės: ji tarsi vyšnia ant pyragėlio paryškina stilių ir pabrėžia išskirtinę namų dvasią. Be to, kas labai svarbu, – veikia čia gyvenančių žmonių nuotaiką ir savijautą.

– Kokios šio sezono namų tekstilės tendencijos?

– Jos atkartoja kai kurias pagrindines drabužių mados kryptis. Dominuoja koralinė, ochros, intensyvi žalia smaragdinė spalvos – jos gali būti naudojamos tiek atskirai, tiek derinamos tarpusavyje ar su kitomis spalvomis. Atšilus orams, audiniuose skleidžiasi augaliniai motyvai, aktualūs klasikiniai viduramžių raštai – autentiški ir modernaus stiliaus, daug geometrinių formų, dryžių.

Sprendimai – labai įvairūs: minimalistiniai, klasikiniai ir drąsūs, nestandartiniai. Ryški spalva ar kontrastingi raštai gali dominuoti viso kambario interjere – aplinka bus dinamiška, aktyvi, neleis apsnūsti. Jei ją norite subtiliai pagyvinti, pastelės fone pakaks pagalvėlių ar kokio nedidelio meniško tekstilės kūrinio. Dabar jų didelis pasirinkimas: įvairios dėželės, servetėlių, namų kvapų dėkliukai ar tiesiog meniškas objektas.

Akivaizdu, kad minimalistinis, išgrynintas skandinaviškas stilius užleidžia vietą prabangiai, turtingai taurių spalvų, raštų ir apdailos viduramžių klasikai – pavargę nuo gyvenimo rutinos žmonės ilgisi šventės, puošnumo, kažko ypatingo ir nekasdieniško, trokšta stipresnių teigiamų emocijų.

Aktualūs ne tik raštuoti ir vienspalvio audinio, bet skirtingų raštų, pavyzdžiui, gėlių, augalų, geometrinių ornamentų deriniai su įvairiais dryžiais, populiarūs aksomas, veliūras, šilkas, atlasas, vėl tampa madingas žakardas.

Apdailai naudojama daug detalių: siuvinėjimas, nėriniai, dekoratyvios juostelės, kutelių, bumbuliukų ir tekstilinių karoliukų juostos. Išskirtinė detalė – dailus kutas: pakabintas ant durų ar lango rankenos, prisiūtas prie pagalvės ar užtiesalo kampų jis gali būti tiesiog kaip dekoro elementas arba panaudotas praktiškai, pavyzdžiui, užuolaidoms susegti.

Stilingumo ir jaukumo namams suteikia plonos baltos dieninės užuolaidos.

– Dažnuose namuose naktines užuolaidas keičia ritininės užuolaidos. Ar jos gali konkuruoti su portjeromis?

– Kalbant apie stilingą interjerą pastaruoju metu labai populiari idėja kabinti ir ritinines, ir naktines užuolaidas. Šiuo atveju jos – dekoratyvi detalė.

Vis dažniau žmonės renkasi trijų užuolaidų variantą: prie pat stiklo kabinamos šviesai nepralaidžios, atsparios saulės spinduliams, specialaus pluošto naktinės užuolaidos, viduryje – skaidrios dieninės, o išorėje, šonuose – portjeros kaip puošmena.

Naktinėms užuolaidoms svarbu parinkti aukštos kokybės audinį. Jo reikia mažiausia du kartus daugiau nei lango ar visos jo sienos plotis. Kaip ir įprastai prieš pirkdami drabužius, audinį paglamžykite rankose – raukšlių neturi likti, jis turi būti tvirtas, bet nei per kietas, nei per plonas. Būtinai pasirūpinkite pamušalu: portjeroms jis padeda išlaikyti formą, suteikia standumą, gražų kritimą, užuolaidos tarnauja ilgiau. Jis tiesiog būtinas, jei užuolaidos kabės tarpduryje ar nišoje vietoje durų, prie terasos langų – ten, kur gerai bus matomos abi jų pusės. Yra specialaus, šiam tikslui skirto pamušalo, tačiau galite rinktis ir kitą audinį, pavyzdžiui, minkštą taftą, atlasą.

Labai dažnai kokybiškas pamušalas naudojamas kaip portjeros apdaila – į išorę atverstas jo kraštas pabrėžia užuolaidos spalvą ar raštą, o spalviškai priderintas prie kitų kambaryje esančių detalių formuoja interjero visumą. Neretai ši apdailos detalė siuvama specialiai iš visiškai kitos spalvos audinio, puošiama klasikinių rombelių peltakiais, įvairiaspalviais kanteliais, nėriniais, kutų juostomis.

– Pagalvės – populiariausias interjero aksesuaras, sujungiantis stilių, grožį ir praktinę naudą. Kaip jas išsirinkti?

– Pagalvės – paprastas būdas greitai, lengvai ir gana pigiai pakeisti interjero spalvų paletę, sukurti pageidaujamą stilių. Apribojimų, kiek pagalvių turi būti, kokios formos, nėra – improvizuokite. O štai kalbant apie spalvų įvairovę, visada geriau trys nei dvi: dvi skirtingos, gal net kontrastingos spalvos, o trečia – sujungia pastarąsias savo atspalviu, rašto motyvais.

Tekstilė tarsi vyšnia ant pyragėlio paryškina stilių ir pabrėžia išskirtinę namų dvasią.

Retai pagalvės naudojamos tik grožiui, todėl pravartu įvertinti, ar jų užvalkalai praktiški: kokia spalva, audinys, apdaila. Jei jie bus pasiūti iš šiandien madingo žvynelių audinio, siuvinėti karoliukais, tokios pagalvės ilgai netarnaus.

– Jau daugiau kaip dešimt metų esate tekstilės dizainerė, įkūrėte studiją-galeriją "Artaveniu". Tiesa, pasirinkote ne drabužius, o interjero detales, pastaruoju metu kuriate ir interjerus. Tačiau į šią kūrybos sritį atėjote vinguotu keliu...

– Kai mokiausi mokykloje, galvojau apie buhalterės profesiją, tačiau baigiau kultūros vadybą. Gimus ir paaugus dukrai supratau, kad gyvenime reikia kažką keisti. Vyras sunerimo: "Tikiuosi, ne mane..." Jaučiau vidinį diskomfortą, mat nuo mažens buvau jautri grožiui, mėgau rankdarbius, augau kūrybiškoje aplinkoje. Mama, teta, močiutė labai gražiai siuvinėjo ir siuvo, o tėtei buvo nesunku patrumpinti kokią mamos suknelę. Jis turėjo išskirtinę fantaziją, labai lakią vaizduotę, kurią, matyt, aš iš jo ir paveldėjau. Jis mane išmokė kantrybės – pradėtą darbą visada pabaigti, įskiepijo nuostatą, kad gyvenime viskas įmanoma, – daryk, bandyk, nenuleisk rankų, ir tikrai išeis!

Nutariau neignoruoti savo meniškos prigimties, nekreipti dėmesio į pase nurodytą amžių ir įstojau į Vilniaus dailės akademiją studijuoti tekstilę. Apie drabužių kūrimą negalvojau: suknelių moteris gali turėti daug ir įvairių, kai kurių – nė karto ir neapsivilkti, o namų erdvė žmogų supa nuolat, kiekvieną dieną. Ji – jo kasdienybė, veikianti žmogaus emocijas, būsenas, sveikatą. Šis suvokimas mano kūrybai teikia įkvėpimą ir labai didelį džiaugsmą.

– Iš tekstilės įvairiomis technikomis kuriate unikalius dalykus. Iš kur semiatės idėjų, sumanymų?

– Labai mėgstu eksperimentuoti, išbandyti ir kūryboje pritaikyti naujas medžiagas, technikas, be to, įkvepia kasdienis darbas. Nenurimti skatina klaidos – galiu kelis kartus iš naujo daryti ir perdaryti, bet būtinai rasiu būdą, kaip idėją paversti realiu daiktu. Taip sukūriau autorinę minkštų dekoro dėžučių gamybos techniką. Dėžučių idėja ir mados istoriko A.Vasiljevo kolekcija įkvėpė mintį apie nuotaikingas rankines – juk anksčiau šis aksesuaras buvo ne kas kita, kaip papuošta dėžutė. Panašų principą naudoju ir darydama pufus.

Pagalvės rožės – dar vienas mano sumanymas. Idėja gimė atsitiktinai – bandant audiniu idealiai dailiai aptraukti porolono juostą.

Spalvinga ir charizmatiška interjero detalė – kilimėliai. Juos kūriau ir anksčiau, bet pastaruoju metu susižavėjau universaliu variantu – didesnio formato kilimėliu-staltiese ar net pleduku. Užmetus ant fotelio ar sofos krašto jis bus dekoratyvi interjero detalė, sušalus jį galima užmesti ant kojų ar pridengti dėmę. Įkvėpimo sėmiausi iš Vatikane, Florencijoje patirtų įspūdžių, viduramžių tapybos darbų, ornamentų knygų.

– Šventė kasdienybėje – taip galima būtų įvardyti jūsų kūrybos bruožą?

– Modernas, klasika, minimalizmas, eklektika – įdomu viskas, bet kurti vienu stiliumi man nuobodu. Kūryboje drąsiai jungiu nesuderinamus dalykus, spalvas. Žaidžiu vaizduotės žaidimus. Jie patinka žmonėms – pavargę nuo rutinos, nuolatinio skubėjimo trokštame pakilių emocijų, šventės. Visa tai man asocijuojasi su viduramžiais, renesansu. Kaip tik todėl mano kūryboje daug rankų darbo, skirtingų apdailos detalių, dekoro elementų.

GALERIJA

  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
  • Kaip tekstilės detalės padeda pažadinti pavasarį namuose?
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zoja

Kičas ir popsas, daugiau nieko. Reklama?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS