Patarimai, kaip prižiūrėti gyvūnus pavasarį | Diena.lt

PATARIMAI, KAIP PRIŽIŪRĖTI GYVŪNUS PAVASARĮ

  • 0

Namai, kuriuose gyvena bent vienas katinas ar šuo, yra laimingesni. Kuo daugiau augintinių, tuo daugiau džiaugsmo namuose. Bet jų šeimininkai žino – gyvūnai suteikia ne tik džiaugsmo, bet ir papildomų rūpesčių, nes tenka skirti daugiau dėmesio namų priežiūrai. Ypač tai jaučiasi pavasarį, kuomet augintiniai pradeda šertis. Švaros ir gyvūnų specialistai pataria, kaip prižiūrėti augintinius, kad namų higiena nevirstų varginančiu užsiėmimu.

Pavasarį – nuolatinė kailio priežiūra

Bene didžiausias kiekvienų namų, turinčių katiną ar šunį, iššūkis – tai kailio plaukai, kurie prasiskverbia į visas įmanomas kertes. Be kaltės nelieka net ir trumpo plauko kailiniai draugai. Augintinių centro „Pet City“ atstovas Vilius Dovydauskas sako, kad reguliari priežiūra neleidžia pasklisti plaukams po namus, tad augintinius reikėtų nuolat šukuoti arba reguliariai vesti pas specialistą profesionaliai priežiūrai.

„Reguliari gyvūno priežiūra tikrai palengvins gyvenimą – kailio priežiūra sumažins slenkančių plaukų naštą, o nagų kirpimas – komfortą gyvūnui ir ilgaamžiškesnę grindų dangą, ar baldų paviršių“, – pataria V. Dovydauskas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad būtų parinktas tinkamas šepetys. Toks, kuris tiek jam nekeltų streso šukuojant, bet ir mums būtų patogus laikyti. Reikėtų sekti augintinio reakciją ir įvertinti, ar jam patinka procesas, ar jis jo vengia – pagal tai ir parinkti įrankį kailio šukavimui.

Intensyvus šėrimasis kartais gali būti sukeltas dėl nepilnaverčio ar netinkamo maisto. Pavyzdžiui, šunų šėrimosi priežastis gali būti omega-3 rūgščių trūkumas. Tiesa, neužsiminėkite saviveikla – tiesiog pasitarkite su veterinarijos gydytoju, kuris apžiūrės augintinį ir patars, ko jam trūksta.

Kaip šalinti specifinį kvapą

Vietose, kuriose mėgsta snūduriuoti augintiniai numeskite nenaudojamą rankšluostį ar kitą malonios tekstūros, tačiau lengvai skalbiamą paklotą. Taip sumažinsite plaukų ant sofos ar kilimo. Be to, augintiniai teigiamai įvertins papildomą minkštą vietelę ir dažniau rinksis tą vietą savo poilsiui.

Kita dažnai pasitaikanti problema šiltėjančiu sezonu – kvapas. Reguliarios vonios ar dušas padeda atsikratyti ir specifinio augintinių kvapo namuose. Dar vienas triukas kvapui panaikinti – prieš dulkių siurbimą, pabarstyti kilimus bei kitus medžiaginius paviršius valgomąja soda, kuri taip pat padeda lengviau iš šių audinių išsiurbti augintinių kailio plaukus.

Augintinių centro „Pet City“ atstovas V. Dovydauskas atkreipia dėmesį, kad vietų, kuriose gyvūnas buvo palikęs „turto“, nereikėtų plauti ar valyti tomis pačiomis šluostėmis, kuriomis valomi visi namai. Žmonės kvapo nejaučia, tačiau gyvūnų uoslė yra gerokai stipresnė, todėl „pažymėtoms“ vietoms naudokime specialias priemones.

Patarimas, kuris sukels šypseną – reikia sudrausminti siurblį

Buitinės technikos gamintojos „Electrolux“ atstovas Laurynas Skruibis pastebi, kad turintys gyvūnų žmonės jaučia didesnį poreikį tvarkymuisi. Kaip besirūpintum gyvūnu, tačiau nuolat prie jo nebudėsi, tad tenka pasitelkti namų švaros priemones, kad netvarkingi namai nekeltų diskomforto jausmo.

„Turintys gyvūnų reguliariai šluoja, siurbia ir valo grindis. Natūralu, kad pas juos susiformuoja dažnesnio valymo poreikiai, tad jie renkasi siurblius-šluotas ar robotinius siurblius, kurie valo nieko neraginami. Tiesa, toks naujas namų gyventojas gyvūnams sukelia kiek sumaišties, tad jiems reikia ne tik adaptacinio periodo, bet ir tam tikro šeimininkų elgesio“, – pasakoja ekspertas. Šiam teiginiui antrina ir V. Dovydauskas, pridurdamas, kad tam tikras įpročių keitimas yra veterinarinė dalis.

L. Skruibis dalinasi patarimu, kuris ne vienam sukels šypseną, tačiau jis yra pasiteisinęs.  Nors šunys jau seniai nebegyvena gaujomis, evoliucijos pėdsakai taip greitai neišsitrina. Todėl dažnas šuo kažkurį šeimos narį laiko vedliu, o visą šeimą iš dalies suvokia kaip gaują, kurioje veikia sudėtinga santykių sistema. Dulkių siurblys robotas šuns akimis yra pakankamai autonomiškas, kad būtų laikomas atskiru šeimos nariu. Tuo pačiu jis po namus juda chaotiškai ir nepriklausomai, tad šuo jį gali suvokti kaip pažeidžianti jo statusą - nes jis klauso gi šeimininko, o siurblys ne. Tad kai kuriems šeimininkams šuniui matant teks suvaidinti, kad „drausminate“ robotinį dulkių siurblį ir taip atstatyti savo statusą.

Augintinių centro „Pet City“ atstovas V. Dovydauskas sako, kad gyvūnų ir namų higiena tiesiogiai priklausys nuo to, kiek skirsite laiko savo augintiniui. Tik taip kritiniu metu – pavasarį – bus užtikrinta švara. „Turintiems augintinių, namų švara ir tvarka tiesiogiai priklauso nuo to, kiek laiko praleidžiame su augintiniais. Niekada nepamirškite, jog geriausiam draugui reikia dėmesio. Į šią dėmesio sąvoką galima įtraukti ir pasivaikščiojimus kartu, ir žaidimus, ir sveikatos bei kailio priežiūrą“, – pastebi V. Dovydauskas.

GALERIJA

  • Patarimai, kaip prižiūrėti gyvūnus pavasarį
Shutterstock nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS