Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai | Diena.lt

PAVĖSINĖ – ERDVŪS IR JAUKŪS VASAROS NAMAI

Vasaros Lietuvoje trumpos, orai permainingi – tai saulėti, tai lietingi. Pavėsinė – geriausias būdas pasimėgauti visais šio nuostabaus sezono malonumais: būti namuose ir kartu mėgautis gamta, ilsėtis vienumoje ar jaukiame šeimos rate, ramiai vakarieniauti su artimaisiais ar savaitgalį surengti vaišes svečiams.

Dydis ir vieta

Pavėsinė – dekoratyvus mažosios architektūros objektas, poilsiui skirtas kiemo, kaimo sodybos statinys. Jų gali būti įvairių tipų, stilių, konstrukcijų, dydžių, formų, be to, pavėsinė gali ne tik stovėti atskirai nuo namo, bet ir šlietis prie jo sienos.

Pagrindinis kriterijus, lemiantis pavėsinės pasirinkimą, – vieta: iš jos turėtų atsiverti gražiausias vaizdas į visus sklypo kampelius. Vis labiau renkamasi statyti funkcionalias pavėsines, kuriomis galima naudotis beveik ištisus metus – su mini virtuve, griliumi ar šašlykine, lauko židiniu. Patogumo sumetimais jos, ypač kai reikia atvesti komunikacijas, turėtų būti arti namo. Esantis arti pagrindinio pastato ar gerai matomas statinys turi derėti aplinkoje, atkartoti gyvenamojo namo architektūrinį stilių ar bent jo detales.

Jei sklypas nedidelis, kažin, ar norėsite didelės pavėsinės. Šiuo atveju geriausia rinktis kompaktišką, nedidelę pavėsinę toliau nuo namo arba prišlieti ją prie vienos iš jo sienų. Klasikinio dydžio sklype naują vidutinio dydžio statinį galite įrengti ir pačiame centre ar prie gėlyno, vaikų aikštelės.

Jei valda didžiulė, erdvi, juolab yra tvenkinys ar baseinas, pavėsinė gali tapti organišku šios poilsiui skirtos vietos tęsiniu. Tokia pavėsinė gali priminti didelį, ištaigingą paviljoną su atskiromis poilsio, valgomojo ir virtuvės zonomis.

Jei sklypo landšaftas nelygus – yra kalnelių ir daubų, rekomenduojama pavėsinę statyti aukščiau ne tik todėl, kad iš ten – viskas kaip ant delno. Dauboje, lomoje, bet kurioje žemesnėje vietoje pavasarį sniegui nutirpus ar po didelės liūties kaupiasi vanduo. Tokia aplinka kenkia statiniui – juo džiaugsitės neilgai, be to, prie pavėsinės bus nepatogu prieiti.

Prieš apsispręsdami apsidairykite, ar kaimynas bitininkas netoliese neįkurdino savo bičių, o gal už tvoros – komposto dėžė, laužavietė ar jau stovi pavėsinė: vargu, ar tokia aplinka tinkama atsipalaiduoti, pailsėti, maloniai praleisti laiką.

Pagal poreikius ir norą

Pavėsinės gali būti kelių tipų: uždaros, pusiau atviros, atviros ir vadinamosios gyvos, kai iš metalo ar medienos pagaminamas pastato karkasas, o stogas, sienos, kitos konstrukcijos detalės formuojamos iš augalų. Šiam tikslui tinka įvairūs vijokliai: sausmedžiai, laipiojančiosios hortenzijos, vynuogės, kininiai pelėvirkščiai, rožės, raganės, gebenės, aktinidijos ir kt. Tvirtas pavėsinės sieneles galima supinti iš skiepytų, augančių tik į viršų karklų. Tokia pavėsinė – dekoratyvi sodo ar sodybos puošmena, deja, statinys tiks tik geru vasaros oru.

Atviros pavėsinės – vienos populiariausių soduose ir sodybose. Įprastai jos nėra didelės, svarbu, kad tilptų stalas ir suolai aplink jį. Pusiau atviros pavėsinės turi ne tik stogą – viena ar net trys iš sienų sumūrytos, sukaltos iš lentų, padarytos iš metalo pynučių. Jei ketinate daryti tik vieną sieną, ji, sėdint prie stalo, turėtų būti už nugaros, jei dvi tris – įvertinkite, iš kurios pusės dažniausia pučia vėjas, kur saulė kaitriausia. O gal norite, kad siena paslėptų sandėliuką ar dekoratyviąją sklypo dalį atskirtų nuo daržo? Nebūtinai visos sienos turi būti vienodos: jei esanti pavėsinės gilumoje – betoninė, šoninėms iš augalų galima suformuoti gyvą sienelę, naudoti medienos lentelių ažūrą ar sumūryti iš akmenų, padaryti originalias nišas – langus. Beje, idealus pusiau atviros pavėsinės pavyzdys – prie namo prisišliejusi pavėsinė.

Pažangios technologijos sparčiai modernizuoja visas žmogaus gyvenimo sritis, jos įžengė ir į gana konservatyvų pavėsinių pasaulį – nuo šiol turite galimybę tenkinti visus savo norus.

Uždara pavėsinė primena sodo namelį – su sienomis, langais, židiniu, ja naudotis galima ištisus metus. Pastarasis pavėsinės tipas ne tik apsaugo nuo nepalankių orų, bet gali tarnauti ir kaip svečio kambarys, pastačius krosnį ar įvedus šildymą, net ir vėsiuoju sezonu.

Pastarosios pavėsinės dažniausiai statomos iš medžio – tai lietuvio širdžiai miela, jauki medžiaga, be to, tokį statinį lengva priderinti ir prie klasikinio, ir prie modernaus mūrinio gyvenamojo pastato. Puikus sumanymas medieną derinti su mūru (vientisa mūrinė pavėsinė – griozdiška, sukuria šaltą urbanistinį stilių, išbalansuoja privačią erdvę).

Išmaniosios pavėsinės

Tikriausia ne kartą svajojote, kad, priklausomai nuo oro sąlygų, noro ar progos, pavėsinė keistų savo konstrukciją: norite pasideginti – atsiveria stogas, siekiate susilieti su gamta – dingsta sienos, iš vienos pusės papūtė žvarbus vėjas – reikiama siena vėl stojo į savo vietą. Pažangios technologijos sparčiai modernizuoja visas žmogaus gyvenimo sritis, jos įžengė ir į gana konservatyvų pavėsinių pasaulį – nuo šiol turite galimybę tenkinti visus savo norus. Nuostabiausia, kad pavėsinės konstrukciją galite keisti nesikeldami nuo patogaus gulto, vos vienu mygtuko paspaudimu nuotolinio valdymo pultelyje. Lietuvoje šios išmaniosios pavėsinės – naujiena ir ne pigi, tačiau ją jau spėjo įvertinti įžvalgūs, praktiški, visapusišką komfortą mėgstantys žmonės.

Pasak salono "Vip Zone" rinkodaros vadybininkės Laimos Rudinskaitės, išmaniosios pavėsinės gaminamos Belgijoje tik pagal individualius užsakymus: iš nurodytų dydžių klientas gali pasirinkti labiausiai tinkančią, o iš gausios spalvų paletės – labiausiai derančią. Jei reikia dar didesnio dydžio statinio, yra galimybė jungti atskirus segmentus. Pavėsinė gali būti montuojama ne kaip atskiras statinys, o prie namo sienos – it terasa.

Visi "Renson" pavėsinių modeliai turi unikalią drenažo sistemą: tirpstančio sniego, lietaus vanduo subėga į statinio kolonose integruotus vandens nubėgimo kanalus, todėl atveriant stogo plokštes pavėsinėje esantys daiktai niekada nesušlaps.

Pavėsinių "Renson" sienoms gali būti naudojamas stiklas, žaliuzės ar Fixscreen® ekranai. Pastarieji gaminami iš tekstileno. Tai itin tvirtas, dideles apkrovas atlaikantis šiuolaikiško plastiko audinys. Jis patikimai saugo ne tik nuo įkyrių mašalų ar stiprios liūties – atlaiko net uraganinį vėją, kartu puikiai praleidžia orą. Fixscreen® ekranai turi dar vieną privalumą – suteikia privatumą: iš išorės nesimato, kas vyksta pavėsinėje, o esantys jos viduje gali stebėti aplinką.

Be to, nuleidžiamieji Fixscreen® ekranai gali būti kombinuojami su stumdomosiomis stiklinėmis sienomis – visiškai sustūmus stiklus, pavėsinės šonuose sukuriama atvira erdvė. Ekranų spalvą galima rinktis net iš 50 skirtingų atspalvių.

Stogai gali būti dvejopi: jau minėti Fixscreen® ekranai arba žaliuzės – jos labai primena tikras medines, todėl imponuoja vertinantiems natūralumą žmonėms.

Stebina galimybėmis

Belgiškų pavėsinių modelio "Lapure" konstrukcija lakoniška, labai lengva – nuleidžiamas stogas be masyvaus, apribojančio erdvę rėmo, ir tai leidžia ji pakreipti norimu kampu. Vertinantys natūralumą gali rinktis stogą – medines žaliuzes. Modelio "Lapure" sienoms naudojami tik Fixscreen® nuleidžiamieji ekranai.

Modelis Camargue®, prestižinis pavėsinių "Renson" variantas stebina tiek dizaino sprendimais, tiek inovatyviomis techninėmis galimybėmis, suteikiančiomis jų savininkams maksimalų komfortą. Vienas pavėsinės segmentas gali būti iki 4,5 m pločio ir 6,2 m ilgio.

Atveriamas, nuotolinio valdymo pulteliu valdomas stogas sudarytas iš aliuminio plokščių, kurios gali būti paverčiamos 150° kampu. Užvertos plokštės sudaro sandarų, nepralaidų vandeniui paviršių. Toks stogas – labai patvarus, gali atlaikyti iki 110 kg/kv. m sniego.

Šis modelis turi begalę įvairiausių parinkčių, leidžiančių kiekvienam žmogui susikurti savo svajonių pavėsinę. Vienos populiariausių ir svarbiausių – sienos, jos gali būti integruojamos iš visų pusių: tai gali būti nuo saulės apsaugantys nuleidžiamiieji, orui laidūs ekranai, žaliuzės ar stumdomosios stiklinės sienos, kurias, siekiant didesnio sandarumo ir privatumo, galima montuoti drauge su nuleidžiamaisiais ekranais. Visos sistemos sumaniai paslėptos pastato konstrukcijoje, todėl pavėsinės dizainas stebina lakonišku stiliumi, estetika.

Visose "Renson" pavėsinese gali būti integruojama LED apšvietimo sistema, garso kolonėlės, o infraraudonųjų spindulių šildytuvai užtikrina, kad pavėsinėje ne tik bus jauku vėsų vasaros vakarą – joje puikiai galėsite leisti laiką nuo ankstyvo pavasario iki pirmųjų šalnų. Dėl didesnio patogumo įrengiami lietaus ir vėjo jutikliai.

Išmanioji pavėsinė – ilgaamžis, paprastas prižiūrėti ir savo patvarumu rimtam pastatui nenusileidžiantis statinys, todėl jos negalima statyti bet kur ir tiesiai ant pievos – būtina paruošti tvirtą pagrindą, priešingu atveju pastatas sukryps. Pagrindui galima naudoti betoną, trinkeles, rąstus ar medienos lentas.

GALERIJA

  • Paspaudus mygtuką, galima keisti pavėsinių „Renson“ konstrukciją, įjungti apšvietimą, garsą, šildymą.
  • Pavėsinių „Renson“ stogai gali būti dengti Fixscreen® ekranu arba žaliuzėmis, o prestižinio modelio Camargue® – tvirtomis aliuminio plokštėmis.
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Dėl lakoniško dizaino ir lengvos konstrukcijos belgiškos pavėsinės „Lapure“ dera prie skirtingo stiliaus pastatų.
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
  • Pavėsinė – erdvūs ir jaukūs vasaros namai
Gamintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kestutis

Sveiki, kokia kaina butu istiklinta Pergola kazkur 400x500

Rita

Kokia tokios pavėsinės kaina?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS