Ruošimasis Kalėdoms: ką reikėtų žinoti apie puansetijas ir egles? | Diena.lt

RUOŠIMASIS KALĖDOMS: KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE PUANSETIJAS IR EGLES?

  • 1

Nors lauke Kalėdomis dar net nekvepia – pakili nuotaika bei žiemos švenčių laukimas daro savo. Dabar yra pats geriausias metas Kalėdų augalais ne tik apsirūpinti, bet ir sužinoti naudingos informacijos apie juos, padėsiančios augaliją išsaugoti gražią ir sveiką. „Žiežmarių gėlės“ šiais metais paruošė ne vieną patarimą.

Puansetija – išlepusi gėlė

Ši ypatinga gėlė yra vadinama Kalėdų gėle. Tai tikra žvaigždė ir Kalėdų simbolis. Labai graži ir vis populiarėjanti dar ir dėl to, kad per didžiąsias žiemos šventes namai atrodo itin jaukiai, papuošti gyvomis gėlėmis. Nors Lietuvoje mylimos yra raudonosios puansetijos – jų yra ir baltų, puikiai papildančių savo šviesia spalva.

„Nereiktų pamiršti, kad šis augalas – tikras visų numylėtinis, o tai reiškia, kad ir labai lepus. Puansetija myli šilumą, todėl reikėtų apsaugoti nuo šalto skersvėjo ar oro. Geriausiai auga šviesioje, bet ir turinčioje šešėlį vietoje. Tinkamiausia temperatūra žydėjimo metu 16-20 ⁰C. Laistyti reikia šiltu vandeniu, žemė turi būti drėgna, bet ne šlapia. Tręšti kas 2 savaites trąšomis, skirtomis žydintiems augalams. Galbūt reikalauja daug, bet užtat namus puoš net ir po Kalėdų“, – patarimais dalinasi Milda Muižinikienė, „Žiežmarių gėlių“ vadovė.

Puansetija po švenčių

Daugelis nežino, bet šis ryškus augalas – daugiametis. O tai reiškia, kad pasibaigus Kalėdoms puansetijos išmesti nebūtina – ja galima dar ilgai džiaugtis. Pastatykite augalą ant rytinės ar vakarinės palangės, laistykite saikingai. Netrukus pradės sprogti žavūs pumpurai, o per vasarą užaugs ir krūmelis. Pavasarį galima persodinti į naują žemę, pradėti daugiau laistyti ir tręšti. Jei gėlė greitai auga – galima patrumpinti šakas, kad daugiau šakotųsi.

„Džiaugsitės ne vieną sezoną“, – sako M. Muižinikienė.

Kaip namai be Kalėdų eglės?

Yra daug patarimų, tapusių mitais, kaip prižiūrėti Kalėdų eglutę ir ką daryti, kad ji kuo ilgiau išlaikytų spyglius. Vienas svarbiausių veiksnių norint, kad eglutė išliktų kuo ilgesnį laiką žalia – jos drėkinimas. Būtina eglutę pamerkti į vandenį. „Daugelis klysta ir gyvą kirstą eglutę laiko smėlyje. To daryti nepatariame“, – pasakoja „Žiežmarių gėlių“ lauko augalų specialistė Ramutė Muižinikienė.

Eglė savo spyglius gali išlaikyti net iki trijų savaičių, tad prieš įsigijant ją pasidomėkite ir kada ji buvo kirsta. R. Muižinikienė pataria eglę įsigyti maždaug pusantros, ar dvi savaites iki švenčių. Nors spygliai vis tiek kris, bet būsite užtikrinti, kad tiek per Kalėdas, tiek per Naujuosius šis medelis atrodys gražiai ir puošniai.

GALERIJA

  • Balta Kalėdų gėlė puikiai papildo švenčių puošmenas
  • Kaip žiemos šventės be eglės?
„Žiežmarių gėlių“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vile

...pasidomekite,kada ji buvo kirsta? Jumoras! Kas jums pasakys,kad ji jau seniai nukirsta, kiekvienas nori iskisti savo preke ir tikrai neviesins,kad seniai nukirsta. O puansetija tikrai lepi,mete mete apatinius lapus pageltusius, mazai kas liko. Tikra vargo vakariene. Grazu,bet sunkiai priziurima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS