Savito interjero stiliaus paieškos: nuo ko pradėti? | Diena.lt

SAVITO INTERJERO STILIAUS PAIEŠKOS: NUO KO PRADĖTI?

  • 0

Įsirenginėjant savo būstą norisi susikurti ne tik gražų, bet ir patogų gyventi interjerą. Tačiau ką daryti, jei tai pirmas savarankiškai įsirenginėjamas būstas ir dar nėra susiformavusio skonio ir supratimo, kaip jis turi atrodyti?

„Domus galerijos“ ambasadorius Rimantas Špokas atkreipia dėmesį į klaidas, kurios gali brangiai kainuoti ir dalijasi patarimais, kaip susikurti savitą stilių – individualų ir praktišką.

Populiarėja drąsus skirtingų stilių derinimas

Pasak vienos dizaino studijos eksperto R. Špoko tarp populiariausių krypčių, kuriomis formuojamas šiuolaikinis interjero stilius, vis dar lyderiauja paprastas ir praktiškas skandinaviškas dizainas. Griežtesnį minimalizmą renkasi tie, kuriems patinka tvarkingas dizainas be jokio papildomo balasto ir detalių, rašoma pranešime spaudai.

„Greta konkrečių populiarių stilių šiuo metu sparčiai plinta požiūris, kad interjeras neturi būti kanonizuotas, sukaustytas ir griežtai apribotas vienu stiliumi. Drąsiai derinami ir maišomi skirtingi stiliai, netikėtos detalės – taip dizainas įgauna daugiau atspalvių ir tampa įdomesnis, jame atsispindi daugiau asmenybės“, – sako R. Špokas ir papildo, kad todėl populiarėja moderni eklektika, glamūras, prašmatnus (angl. posh) stilius, kuris ypač patinka mėgstantiems prabangos įspūdį. Art deko, etnostiliaus ir vintažinės detalės patinka ieškantiems įdomesnių akcentų. Jauni žmonės, įsirenginėjantys būstą pamėgo industrinį „loft“ stilių – gatvės, miesto įvaizdį su daug betono ir metalinių paviršių.

Savito stiliaus paieškų pradžia – interneto ir žurnalų pavyzdžiai

Norint suprasti, koks stilius apskritai patinka, R. Špokas rekomenduoja gerai pasižvalgyti interjerų pavyzdžių internete, žurnaluose. Surinkus visus patikusius pavyzdžius į vieną vietą jau gali išaiškėti, kas konkrečiai patinka – galbūt yra vyraujančios spalvos, pagrindiniai akcentai kambaryje, vienokio ar kitokio stiliaus kilimai, grindų ar sienų spalva, medžiagos ir pan. Tai ir bus pamatas savito stiliaus paieškose. Taip pat naudinga pasivaikščioti po kuo daugiau interjero salonų – pamatyti pasiūlą, pasiklausinėti salonų atstovų apie dominančių daiktų savybes. Taip galima lengviau suprasti ar pasirinkimas bus praktiškas, ar teks žvalgytis toliau.

Dizaineris padeda išreikšti individualumą

Pirmą kartą įsirenginėjant būstą gali klaidinti informacijos gausa – sunku atsirinkti, nežinia kuo pasitikėti. Ir stilius – ne vienintelis keblus dalykas, dėl kurio tenka apsispręsti. „Dažniausiai suklystama pirmą kartą renkantis apdailos medžiagas, santechniką, apšvietimą – nes išleidus nemažą sumą pinigų tai gali būti nepatogūs ir bendrame interjere nederantys sprendimai, o ištaisyti šias klaidas dar ir brangu. Kitos dažnai pasitaikančios klaidos – nepatogus patalpų išplanavimas, bendros visumos ir harmonijos nebuvimas, tekstūrų, tapetų ar gobelenų raštų pasirinkimas – pavyzdžiui, vienaip audinys atrodo mažame pavyzdyje ir visai kitaip gali atrodyti ant didelės sofos“, – pasakoja specialistas ir priduria, kad šios klaidos padaromos tiesiog dėl patirties ir profesionalumo stygiaus, todėl čia būtų prasmingiausia bendrauti su interjero ekspertu, kuris pirmiausia atlieka būsto vizijos ir planavimo darbus.

Dažniausiai suklystama pirmą kartą renkantis apdailos medžiagas, santechniką, apšvietimą – nes išleidus nemažą sumą pinigų tai gali būti nepatogūs ir bendrame interjere nederantys sprendimai, o ištaisyti šias klaidas dar ir brangu.

Dirbant su dizaineriu niekur nedingsta individualumas, kaip tik – jei žmogui patinka keli skirtingi stiliai, jis turi savo mėgstamą kultūrą ar pomėgius, kuriuos taip pat nori rodyti savo interjere, darbas kartu tik įdomesnis. Ekspertas padės išlaikyti pagrindinius principus, kad namai atrodytų darnūs ir skoningi. Taip pat padės išvengti klaidų derinant nesuderinamus dalykus – pavyzdžiui, japoniško minimalizmo ir klasikos derinys yra sunkiai įsivaizduojamas ir netikslingas dėl priešingos stilių esmės. Vienam būdingas filosofinis, asketiškas, išgrynintas paprastumas ir esminis funkcionalumas, o kitam priešingai – puošnumas, rafinuota elegancija, pompastika. Po vienu stogu jie tikrai atrodytų nekaip ir geriau tokius dalykus sužinoti iš anksto, nei pabandžius savo namuose.

Jei iš pradžių nedrąsu eksperimentuoti, visuomet galima rinktis neutralių, pavyzdžiui, pilkų, baltų atspalvių baldus, aplink kuriuos laikui bėgant gali atsirasti įvairesnių spalvų ir faktūrų aksesuarai. Be to, į kai kuriuos su stiliumi susijusius klausimus atsakymus pasufleruoja ir gyvenimo būdas ar pomėgiai. Pavyzdžiui, šunų mylėtojų namuose nebus patogus ilgo plauko kilimas arba brangus, bet išskirtinės priežiūros reikalaujantis parketas, o šeima su vaikais vietoj baltos sofos mieliau rinksis tamsesnę odą ar atsparų gobeleną. Todėl, net jei savito stiliaus kūrimas iš pradžių atrodo kaip rimtas iššūkis, nereikia iš akiračio pamesti savo asmenybės.

GALERIJA

  • „Twils“ interjeras. Salonas „Decosence“
  • „Billy keramik“interjeras. „Interio“ salonas
  • „Claude cartier decoration“ interjeras. „Coockoo design house“ salonas
  • „Kapri“ salonas
  • „Magis“ interjeras. Salonas „Distyle“.
  • „Sandberg“ interjeras. „Retroforma“ salonas
Pranešimo autorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS