Tapiseriją – į spintą ar ant sienos? | Diena.lt

TAPISERIJĄ – Į SPINTĄ AR ANT SIENOS?

  • 3

"Iš kur atsiradusi mada kabinti kilimus ant sienų ir ar visada tai kičas? Įkurtuvėms esu gavusi tapiseriją – akivaizdu, kad ji nėra kažkoks autorinis darbas, bet nežinau, ką su ja daryti?" – klausia skaitytoja Magdalena Petrovienė.

"Iš kur atsiradusi mada kabinti kilimus ant sienų ir ar visada tai kičas? Įkurtuvėms esu gavusi tapiseriją – akivaizdu, kad ji nėra kažkoks autorinis darbas, bet nežinau, ką su ja daryti?" – klausia skaitytoja Magdalena Petrovienė.

Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto dėstytoja Birutė Sarapienė teigia, kad mada kabinti kilimus ant sienų turi senas tradicijas ir labai praktinę paskirtį.

"Ištakos siekia tuos laikus, kai senųjų pilių gyventojai šaldavo didžiulėse menėse. Ant sienų pakabinti kilimai ne tik papuošdavo erdves, tačiau ir sulaikydavo šilumą. Kilimai ant sienos – neretai ir Azijos kultūros atspindys", – komentuoja ji.

Kilimo pakabinimas ant sienos gali būti kičas tada, jei pakabinate ant grindų tiesti skirtą dirbinį. Tas buvo ypač populiaru sovietiniais laikais. Tiesiamo kilimo ir paskirtis, ir kompozicija kitokia – ji uždara, kilimo raštai dažnai aprėminami, tarsi sudarant apvadus. Toks išdėstymas reikalingas tam, kad vaizdas nesiskirtų žvelgiant iš įvairių rakursų. Ant sienos kabinti skirtas kilimas gali turėti siužetą, gali būti abstraktaus pobūdžio, tačiau tokio kūrinio apačioje įprastai komponuojami sunkesni elementai, viršuje išlaikomas lengvumo įspūdis.

"Sudėtinga konkrečiau įvertinti jūsų minimą tapiseriją, jos nepamačius savo akimis. Tapiserijos – rankų darbo kūriniai, išausti naudojant siūlų metmenis ir ataudus. Tokie kūriniai anksčiau vadinti tiesiog gobelenais. Vis dėlto nebūtinai meninę vertę gali turėti tik autoriniai rankų darbo kūriniai. Pavyzdžiui, šiuolaikiniai žakardo gobelenai, taikant autentiškas audimo technikas, dienos šviesą išvysta Belgijos manufaktūrose, gaminami fabrikiniu būdu, tačiau meno mėgėjai juos itin vertina, ypač dėl gerokai žemesnės kainos, kadangi tokius rankų darbo kūrinius mažai kas galėtų įpirkti, – sako B. Sarapienė. – Ką daryti su dovana – teks spręsti jums pačiai, tačiau patarčiau atsižvelgti į du pagrindinius dalykus: ar kūrinio koloristika dera su viso interjero visuma, ar jis bus kabinamas tinkamoje vietoje. Pavyzdžiui, ryškūs margi tapetai gali užgožti visą grožį, o ant ramių, neutralių spalvų sienos tapiserija išryškės ir atsiskleis. Svarbiausia – ką apie kūrinį galvojate jūs pati."

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jabytute

norint but originaliu, reikia kilima itempt vietoj pakabinamu lubu.

tam jo jo

dar tinka dviračiai ,slidės ir balėjos

jo jo

Reikia kabint, ir fufaikes, ir ausines kepures- viską burlokai kabina

SUSIJUSIOS NAUJIENOS