Akvarelininkai keliasi į Vilnių | Diena.lt

AKVARELININKAI KELIASI Į VILNIŲ

Akvarelės bienalė "Baltijos tiltai" išsikelia į sostinę. Šiemet ji vyks ne Kaune, o Vilniuje. Gal viena priežasčių didelį tarptautinį renginį iškelti iš miesto – vidiniai Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) vadovų nesutarimai?

Kauniečiai nenorėjo?

Kalbinti "Baltijos tiltų" organizatorius LDS pirmininkas akvarelininkas Eugenijus Nalevaika ir sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas tapytojas Gintautas Vaičys vardijo skirtingas bienalės išsikėlimo priežastis ir mėtė akmenis į vienas kito daržą.

"Deja, patys kauniečiai, LDS Kauno skyrius, nerado savyje energijos ir noro bienalę surengti Kaune. Teko renginį perkelti į Vilnių", – taip priežastis, kodėl "Baltijos tiltai" palieka Kauną, aiškino E.Nalevaika. Jo, tada LDS Kauno skyriaus pirmininko, iniciatyva prieš ketverius metus bienalė buvo surengta pirmą kartą. Antrojoje bienalėje dalyvavo per 100 menininkų iš vienuolikos Baltijos ir Šiaurės šalių.

Paklaustas, kodėl "Baltijos tiltai" nepateko tarp šiemet LDS Kauno skyriaus organizuojamų meninių projektų, Gintautas Vaičys tikino, kad dėl to kalti patys renginio organizatoriai.

"Jie neatliko namų darbų. Be Eugenijaus Nalevaikos niekas nesiėmė organizuoti šio renginio. Jei jis būtų pasakęs: aš nedarau, jūs, kauniečiai, imkitės organizuoti, mes būtume perėmę. Eugenijus šiuo metu Vilniuje – matyt, sostinėje suorganizuoti renginį jam paprasčiau", – sakė G.Vaičys.

Anot jo, "Baltijos tiltų" paraiška LDS Kauno skyriui buvo pateikta pavėluotai, skyriaus taryba ją svarstė vėliau nei kitus metų meninius projektus.

"Be to, buvo aišku, kad Paveikslų galerijoje bienalės parodos surengti negalėsime. Rengti ją paprastoje erdvėje mes atsisakėme. Šiuo atveju buvo pasiūlytos erdvios galerijos "Arka" patalpos Vilniuje", – sakė LDS Kauno skyriaus vadovas.

"Mano žiniomis, salės Kauno paveikslų galerijoje nelabai ir siekiama buvo", – kauniečių pasiteisinimą apie neprieinamą galerijos erdvę atrėmė E.Nalevaika.

Domėjosi tik formaliai

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Eglė Komkaitė-Baltušnikienė įsitikinusi, kad galimybės surengti "Baltijos tiltų" parodą Kauno paveikslų galerijoje teirautasi tik formaliai.

"Gavau elektroninę žinutę iš dailininkų sąjungos Kauno skyriaus. Buvo klausiama, ar Paveikslų galerijoje rudenį turėsime vietos "Baltijos tiltų" parodai. Tuo metu mes vietos neturime, – sakė E.Komkaitė-Baltušnikienė. – Rudenį labiausiai į galeriją prašomasi – po pleneruose praleistos vasaros menininkai sugrįžta į parodų sales. Tačiau dėl akvarelės bienalės, manau, šį kartą buvo išankstinis sumanymas ją organizuoti Vilniuje."

Pasak pašnekovės, vienintelėje tarptautiniam renginiui tinkamoje didelėje ekspozicijų salėje Kauno paveikslų galerijoje rudenį jau suplanuotos Lietuvos dailės parodos: tekstilininkės Rūtos Teresės Luckienės, tapytojo ir instaliacijų autoriaus Eimučio Markūno, tautodailininkės Elenos Kniūkštaitės.

Geresnės finansinės galimybės

Paklaustas, ar renginio iškėlimas susijęs su geresnėmis renginio finansavimo galimybėmis Vilniuje, E.Nalevaika atsakė: "Tai gali būti susiję su finansavimu. Kaune nėra garantijų, kad finansavimas bus skirtas. O be lėšų surengti tarptautinę parodą, švelniai tariant, labai sudėtinga." Tačiau LDS pirmininkas pripažino jokių garantijų, kad parama bus skirta, kol kas neturintis ir Vilniuje.

Jo skaičiavimais, minimali tarptautiniam renginiui reikalinga suma siekia 50–60 tūkst. litų. "Esame parašę projektus Kultūros rėmimo fondui, Vilniaus miesto savivaldybei. Dalinį finansavimą tikimės gauti. Jei pinigai bus minimalūs, tai ir bienalė bus mažesnės apimties nei ankstesnė, bet ji vyks. Įdirbis jau yra, dvi bienalės Kaune surengtos gana sėkmingai. Nesinori, kad nutrūktų tradicija", – šiuo metu Vilniuje gyvenantis E.Nalevaika tikino esąs Kauno patriotu ir vylėsi, kad vėliau bienalė vis dėlto sugrįš į Kauną.

G.Vaičys tikino, kad, bienalei laikinai išsikėlus į Vilnių, Kaunas nieko nepraras, nes miestas šiame renginyje bus iš dalies reklamuojamas: "Prisimenant bienalės istoriją vilniečiai sužinos apie tai, kad renginys užgimė Kaune. Tai nėra Vilniaus ir Kauno supriešinimas. Lietuva viena, tik laurai bus skirti ne kauniečiams."

Jaunimo kūrybos paroda, tęstinis projektas "Kitokia tekstilė", Baltijos šalių keramikos paroda "Pavasaris", tarptautinis tapytojų pleneras Antanui Samuoliui atminti – šiuos projektus pašnekovas išskyrė kaip didesnius šių metų renginius, kuriuos organizuoja LDS Kauno skyrius.

Plenerą A.Samuoliui atminti, kurio vairą G.Vaičys perėmė prieš dešimtį metų, jis tikino surengsiantis bet kokiu atveju – net jei ir negaus miesto paramos. Anot jo, kuklesnį nei įprasta plenerą galima suorganizuoti ir iš vidinių dailininkų sąjungos resursų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS