Bliuzo veteranas M. Hillas koncertuos trijuose Lietuvos miestuose | Diena.lt

BLIUZO VETERANAS M. HILLAS KONCERTUOS TRIJUOSE LIETUVOS MIESTUOSE

  • 0

Pirmą kartą į Lietuvą atvykstantis tikras Niujorko bliuzo scenos senbuvis, gitaristas ir dainininkas Michaelas Hillas su grupe šią savaitę driokstelės su trenksmu. Jo debiutas iškart bus trigubas.

Turas startuos liepos 27 d. klube „Renginių Oazė“ Kaune, o po to bliuzo muzikos gerbėjų dar laukia du pasirodymai: liepos 28 d. Vilniuje, naujame roko klube „Rock River Club“, ir liepos 29 d. Palangos klube „Ramybė“.

Nuo 1988 m. gyvenantis Brukline M. Hillas gimė Bronkse 1952-aisiais. 1970 metais jis pradėjo groti gitara, o nuo 1972-ųjų – jau įvairiose roko ir soulo grupėse. Įgūdžių muzikantas sėmėsi iš gerai žinomų gitaristų – B.B. Kingo, Buddy Guy, Alberto Kingo, Carloso Santanos.

Pamatęs 5 kartus Niujorke koncertavusį Jimi Hendrixą – ir Vudstoko festivalyje, M. Hillas suvokė, ką toliau nori daryti gyvenime. Jo paties muzikos stilius yra nusižiūrėtas iš visų įkvėpėjų, tačiau turi ir nemažai savitumo. Perskaitęs Toni Morrisono, James Baldwino ir kitų juodaodžių novelistų knygas, M. Hillas pradėjo kurti dainas apie socialiai aktualius reiškinius, taipogi palietė tradicines bliuzo temas.

Kurdamas dainas jis taip pat rėmėsi tokių socialiniu požiūriu sąmoningų menininkų kaip Marvinas Gaye, Bobas Marley ir Curtis Mayfieldas kūryba. M. Hillas įrašė 2 albumus: „Have Mercy“ (1996) ir „Bloodlines“ (1994), kuris buvo išliaupsintas muzikos kritikų kaip geriausias tų metų debiutinis bliuzo leidinys. Abiejų albumų dainose plačiai komentuojami socialiniai reiškiniai, jie susilaukė palankių recenzijų ir buvo pakankamai gerai parduodami.

Vis dėlto M. Hillo kūryba kai kuriems JAV festivaliams ir klubams atrodo pernelyg „sunki“. Nepaisant to, atlikėjas rengė klubinius ir festivalinius koncertinius turus Vokietijoje, Prancūzijoje, Skandinavijoje, Austrijoje, Anglijoje, Italijoje, Brazilijoje ir Australijoje.

70-ųjų viduryje Hillas dirbo su Little Richard, Archie Bell, Harry Belafonte ir Carla Thomas. 80-ųjų viduryje, bendradarbiaudamas su Vernonu Reidu iš „Living Colour“, jis padėjo suburti „Black Rock Coalition“ – Niujorko juodaodžių rokenrolo grupių, amatininkų ir menininkų susivienijimą.

Steinbergo modelio M. Hillo gitaros skambesio diapazonas yra pagarbiai keliantis baimę. Lėtas bliuzo balades jis dažnai keičia ugningais bliuzroko rifais, kas rodo, kad jo įkvėpimo šaknys glūdi roko stiliaus atlikėjų kūryboje (Jeffo Becko, Jimi Hendrixo ar Santana).

Bilietus į koncertus platina „Tiketa“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS