Iš chuligano – į Lietuvos bokso rinktinę | Diena.lt

IŠ CHULIGANO – Į LIETUVOS BOKSO RINKTINĘ

  • 1

„Jeigu ne sportas, nežinau, kur dabar būčiau“, – sako bokso treneris, buvęs Lietuvos rinktinės narys Aleksandras Baranovas. Į treniruotes jis atėjo norėdamas išmokti muštis, o dabar savo istoriją pasakoja tikėdamasis įkvėpti kitus.

Gruodžio 6-9 dienomis trijuose Lietuvos miestuose vyks Sporto kino festivalis. Festivalio metu rodomais filmais bus siekiama parodyti sportą kaip priemonę, galinčią padėti įveikti socialinę, tautinę, rasinę, lytinę ir kitas atskirtis, laužyti stereotipus. Vienas tokių filmų – olandų režisierių Iano Greyvensteyno ir Jamillah van der Hulsto juosta „Kova už gyvenimą“ (angl. „Fighting for life“).

Dokumentiniame filme pasakojama apie pataisos namuose Pietų Afrikoje dirbančią olandų bokso trenerę. Moteris veda pamokas kaliniams, norintiems tapti bokso treneriais, tokiu būdu suteikdama jiems galimybę pakeisti savo gyvenimą.

Sekmadienį po filmo peržiūros kino teatre „Pasaka“ Vilniuje vyks diskusija apie sporto įtaką asmenybės formavimuisi ir pasirinkimams. Joje dalyvaus Bendruomenės policininkas Darius Joneikis ir boksininkas Aleksandras Baranovas. Diskusiją moderuos Donatas Petkauskas.

Boksininko gyvenime ir filmo siužete galima įžvelgti nemažai panašumų.

Prieš vienuolika metų A.Baranovas į bokso treniruotes atėjo norėdamas įgyti įgūdžių, padėsiančių gatvės muštynėse. Paauglystėje jis buvo susidėjęs su ne viena neformalų grupuote, nevengdavo veltis į konfliktus. Tačiau sportas tapo kelrode žvaigžde jo kelyje.

„Boksas man paklojo kelią į tai, ką turiu dabar, jo dėka mano gyvenime atsirado disciplina, išsikėliau tikslus ir jų siekiau. Baigiau universitetą, daug keliavau, bendravau su pačiais įvairiausiais žmonėmis – manau, tai padarė didžiausią įtaką mano pasaulėžiūrai, tačiau viso to pagrindus padėjo sportas“, – sakė A.Baranovas.

Buvęs chuliganas tapo rimtu sportininku – ketverius metus atstovavo Lietuvos rinktinei, o dabar pats treniruoja vaikus ir suaugusiuosius.

„Treniruojant vaikus reikia pažadinti jų vidinę motyvaciją. Tai žinau iš savo patirties. Net tų, kurie ateina tik norėdami išmokti muštis, tikslai dažnai perauga į rezultatų siekimą ir savirealizacijos radimą sporte.

Būtent taip ir man pačiam buvo. Buvau futbolo chuliganas, norėjau būti kiečiausiu mušeika, bet užsikabinau. Jeigu ne sportas – nežinau, kaip viskas būtų pasisukę“, – atviravo A.Baranovas.

Filmą „Kova už gyvenimą“ ir diskusiją, kurioje dalyvaus boksininkas, žiūrovai išvys sekmadienį 15 val. kino teatre „Pasaka“.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir VU Sveikatos ir sporto centro organizuojamas Sporto kino festivalis vyks gruodžio 6-9 dienomis Vilniuje (Kino teatre „Pasaka“), Kaune (Kino teatre „Romuva“) ir Klaipėdoje (Kino teatre „Arlekino“). Šis renginys yra nemokamas ir atviras visiems.

Sporto kino festivalis yra vienintelis kino festivalis Lietuvoje, skirtas sportui. Juo siekiama supažindinti Lietuvos visuomenę su sporto ir aktyvaus gyvenimo būdo teikiama nauda, paskatinti domėtis sporto istorija, olimpinėmis vertybėmis, įvairių šalių kultūromis ir olimpiniu judėjimu.

Kitos Sporto kino festivalyje vyksiančios diskusijos ir pokalbiai:

„Romuvos“ kino teatras Kaune (Kęstučio g. 62)

„(Ne)galiu: kaip sportas kliūtis paverčia galimybėmis“. Dalyviai: Lietuvos moksleivių krepšinio lygos vadovas Eimantas Birbalas, pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionato prizininkas Mindaugas Dvylaitis, plaukimo trenerė, dirbanti su aklaisiais ir silpnaregiais, Birutė Statkevičienė. Moderatorius: Saulius Kavaliauskas.

Gruodžio 7 d. 17:30 val. po trumpametražių filmų.

„Lyties klausimas sporto šakų įvairovėje“. Dalyviai: Lietuvos sporto universiteto dėstytojas Žilvinas Stankevičius, sinchroninio plaukimo trenerė Austina Kasperavičiūtė. Moderatorius: Saulius Kavaliauskas.

Gruodžio 9 d. 13:00 val. po filmo „Plaukiojant su vyrais“ („Swimming with men“).

„Stiprybė sporte: vidinė jėga ir artimųjų palaikymas“. Dalyviai: parolimpiniai golbolo čempionai Genrikas Pavliukianecas, Marius Zibolis ir Justas Pažarauskas. Moderatorė: Vaida Pokvytytė.

Gruodžio 9 d. 15:30 val. po filmo „Nugalėtojai“ („The finishers“).

„Pasakos“ kino teatras Vilniuje (Šv. Ignoto g. 4)

„Teisė judėti“ akcijos pristatymas. Projektą pristatys asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ narė, aktyviai atstovaujanti žmonių su negalia teisėms, Universalaus dizaino koncepto skleidėja Jurgita Paulavičiūtė.

Gruodžio 6 d. 14:00 val. po filmo „Herojaus žingsniai“  („Hero steps“).

Trumpametražių filmų kūrėjų diskusija. Dalyvauja: filmo „Ernis“ autorius Mantas Stankevičius, filmo „Sprendimai, su kuriais susiduriame“ kūrybinės grupės atstovas, filmo „Kaip Andžeika nuo problemų bėgo“ kūrybinės grupės atstovas. Moderuoja Vilius Alesius.

Gruodžio 7 d. 15:00 val. po konkursinių trumpametražių filmų programos.

Pokalbis su filmo „True Smile“ kūrėju ir aktoriumi Juanu Manueliu Aznarezu Rosado ir „Vilnius International School“ kūno kultūros mokytoju Ricardo Martinezu Mozosu. Kalbina Ispanijos karalystės Misijos vadovo pavaduotojas Berardo Lopezas – Riosas.

Gruodžio 7 d. 19:00 val. po filmo „Tikra šypsena“ („True Smile) 

Pokalbis su negalią turinčiu futbolininku Ernestu Česoniu apie vidinę stiprybę ir šeimos palaikymo įtaką. Kalbina Mantas Stankevičius.

Gruodžio 8 d. 15:00 val. po filmo „Nugalėtojai“ („The Finishers“).

Pokalbis su filmo „Kovotoja Sara“ („Sarah the fighter“) kūrėju Cedricu Balaguier. Kalbina Gedas Saročka.

Gruodžio 8 d. 19:00 val. po filmo.

Kultūros fabrike Klaipėdoje (Bangų g. 5A)

Sporto kino festivalio partnerių JAV ambasados Lietuvoje specialaus filmo apie jaunimo su negalia įtraukimą į sportą „All American Family“ (rež. Andrew Jenks) pristatymas. Po filmo JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Meghan Luckett papasakos apie žmonių su negalia įtraukimą į sportą JAV.

Gruodžio 8 d. 15:00 val. po filmo „Nugalėtojai“ („The Finishers“).

Klaipėdos universiteto studentė, boksininkė Austėja Aučiūtė praves trumpą bokso treniruotę ir papasakos, ką reiškia būti moterimi ringe.

Gruodžio 8 d. 19 val. po filmo „Kova už gyvenimą“ („Fighting for life“).

GALERIJA

  • Iš chuligano – į Lietuvos bokso rinktinę
  • Iš chuligano – į Lietuvos bokso rinktinę
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zelemunčikas

Diskusija pagal laikmetį.Kalėjimuose renkamos Misės ir džentelmenai.Misėmis gali tapti ir prostitutės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS