Filmas „Žalioji knyga“ – džiazuojanti kelionė po septintąjį dešimtmetį | Diena.lt

FILMAS „ŽALIOJI KNYGA“ – DŽIAZUOJANTI KELIONĖ PO SEPTINTĄJĮ DEŠIMTMETĮ

Neseniai praūžė vienas svarbiausių kino pasaulio renginių – "Auksinių gaublių" apdovanojimų ceremonija. Kino gerbėjai vis dar laukia "Oskarų" dalybų, tačiau ir "Auksinių gaublių" apdovanojimai pateikė kelias staigmenas.

Pirmiausia, ekspertų nemažai kritikuota "Bohemijos rapsodija" nušluostė nosį tų pačių kritikų smarkiai išliaupsintai juostai "Taip gimė žvaigždė". O antra, daugiausia apdovanojimų susižėrė pernelyg daug dėmesio pasauliniu mastu nesusilaukęs filmas "Žalioji knyga", kuris jau rodomas ir kino teatruose Lietuvoje.

(Dar) viena istorija apie draugystę

"Žaliosios knygos" filmo istorija pasakoja apie netikėtai užsimezgusią draugystę tarp dviejų skirtingų pasaulių žmonių – neįtikimai talentingo, galantiško ir išsilavinusio juodaodžio pianisto Donaldo Širlio ir kiek netašyto italų kilmės apsaugininko Frenkio Valelongos-Lūpos, kuris tampa Donaldo vairuotoju koncertinio turo Amerikos pietuose metu.

Viena problema – filmo veiksmas vyksta septintajame dešimtmetyje, kai pietinėse valstijose dar galiojo segregacijos įstatymai, todėl Frenkiui tenka pasitelkti visas priemones, norint apsaugoti savo darbdavį. Viena jų – slaptas tuometis kelionių gidas "Negrų keliautojų žalioji knyga", padedantis juodaodžiams amerikiečiams rasti saugias vietas nesaugiose valstijose.

Tikros istorijos atgimimas ekrane

"Žaliosios knygos" epicentru ir lieka dviejų iš skirtingų pasaulių atkeliavusių žmonių santykis, tačiau labai svarbų vaidmenį šiuo atveju atlieka ir pati istorija. "Žalioji knyga" kino gerbėjų dėmesį prikaustė tik pasirodžius anonsams jau dėl to, kad tai tikra istorija paremta biografinė drama.

Donaldas Širlis ir Frenkis Valelonga-Lūpa iš tikrųjų gyveno džiazuojančiame 7-ojo dešimtmečio Niujorke ir 1962-aisiais kartu keliavo po pietines valstijas Širlio koncertinio turo metu. Tikrąją istoriją ėmėsi aprašyti Frenkio sūnus, Nikas Valelonga, visą pasakojimą išgirdęs iš abiejų kelionės kompanionų. Kaip teigia pats pasakojimo autorius, vienintelis skirtumas nuo tikrosios istorijos – draugužių kelionė truko ne porą mėnesių, o pusantrų metų.

Triumfas "Auksiniuose gaubliuose"

Be kita ko, panašu, kad daug žada ne tik filmo istorija, bet ir kūrėjų bei aktorių komanda. Pirmiausia, turbūt daugelis prisimenate tokias jau klasika tapusias dešimtojo dešimtmečio komedijas kaip "Bukas ir bukesnis" ar "Pakvaišę dėl Merės", kurias ne kartą ir ne du transliavo lietuviški televizijos kanalai. Būtent vienas iš šių juostų režisierių – Peteris Farrelly – ėmėsi režisuoti ir "Žaliąją knygą".

 

 

Nors daugelį kritikų toks sprendimas nustebino, "Auksinių gaublių" dalybos parodė, kad režisierius geba ne tik juokauti. Juostai pavyko pelnyti daugiausia "Auksinių gaublių" statulėlių – už geriausią komediją, geriausią scenarijų ir geriausią antro plano aktoriaus Mahershalos Ali pasirodymą .

Režisieriaus sprendimo pasikviesti M.Ali į komandą, beje, niekaip nepavadinsi atsitiktiniu. Juodaodį pianistą Donaldą šiame filme įkūnijęs M.Ali kino pasaulio širdis pavergė jau 2017 m., pelnydamas "Oskarą" už savo pasirodymą filme "Mėnesiena". Nors pagrindinį vairuotojo Frenkio vaidmenį atliekantis Viggo Mortensenas "Oskarų" dar negavo, iki šiol jau buvo nominuotas dviem statulėlėms už pasirodymus filmuose "Rytietiški pažadai" ir "Šaunusis kapitonas: gyvenimas be taisyklių".

Panašu, kad "Žalioji knyga" – visus kokybiško filmo aspektus turintis filmas: pradedant biografine istorija, jau apdovanotu scenarijumi ar taikliu humoru, baigiant puikia aktorių komanda. Negana to, naujoji P.Farrelly juosta turėtų garantuoti ne tik gerai praleistas dvi valandas kine, bet ir ilgiau išliekančias geras emocijas jau po kino seanso.

"Žalioji knyga" (angl. "Green Book").

Žanras: Komedija, drama, biografinis.

JAV, 2018

Režisierius: Peteris Farrelly

Vaidina: Viggo Mortensenas, Mahershala Ali, Linda Cardellini

Vertinimai:

Scenarijus – 3/3

Aktoriai – 3/3

Režisūra –2/3 ,

Garso takelis – 3/3

Kinematografija – 2/3,

Techninė pusė – 2/3

Bendras: 2.6

Kino teatruose nuo sausio 11 d. galima pamatyti ir dar tris premjeras:

"Specialusis žvėrynas"

Tai istorija apie jokiuose oficialiuose dokumentuose neegzistavusį specialųjį Lietuvos kariuomenės padalinį, įkurtą 1991 m. Reaguodami į tuometę sovietų agresiją, penkiolika Lietuvos jaunuolių, vadovaujami kovinės savigynos meistro Prano Kastecko, įkuria neoficialų lietuviškąjį specialųjį būrį, pavadintą Franco žvėrynu. Neturėję tinkamo pasiruošimo ar ginklų, bet apsiginklavę didžiuliu patriotizmu ir drąsa, jie kautis mokosi pasitelkę amerikietiškuose filmuose matytus metodus. Iš dalis animuotame dokumentiniame filme stipriai jausis nostalgiška dešimtojo dešimtmečio dvasia, kurią atskleis to laiko muzika, spalvos ir animacijos stilius.

"Ralfas Griovėjas 2"

Spalvingų arkadinių žaidimų pasaulis su Ralfu Griovėju vėl grįžta į kino teatrus. Praėjus šešeriems metams po to, kai Ralfas Griovėjas išgelbėjo kompiuterinius žaidimus nuo Turbo keršto, vieną dieną netikėtai sugenda saldainių mergaitės Venelopės žaidimas. Nelaimė geriausių draugų porelę priverčia išsiruošti ieškoti naujų nuotykių į platųjį internetą – ten jie turi surasti trūkstamą atsarginę detalę, galinčią pataisyti ir išsaugoti Venelopės žaidimą. Pagrindinių personažų kelionę internete praturtina keisti vietiniai interneto piliečiai ir pagrindinis internetinės svetainės "Buzztube" algoritmas.

"Prie amžinybės vartų"

Vincentas van Gogas – dailininkas, kurio greičiausiai nereikia pristatyti. Prieš metus Lietuvos kino mylėtojai turėjo progą pamatyti spalvingai nutapytą filmą apie dailininką "Jūsų Vincentas", o šiemet režisieriaus Juliano Schnabelio vadovaujama kūrybinė grupė pristato kino festivaliuose pripažintą filmą "Prie amžinybės vartų". Tai jaukus pasakojimas apie nepripažinto, vidinių demonų kamuojamo ir beprotiškai talentingo menininko gyvenimą ir gražiausių jo darbų gimimą kaimo gamtos apsuptyje. Žymųjį dailininką vaidina Willemas Dafoe, kuris už šį vaidmenį, kaip geriausias aktorius, jau nominuotas daugelyje kino festivalių.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Filmas „Žalioji knyga“ – džiazuojanti kelionė po septintąjį dešimtmetį
  • Filmas „Žalioji knyga“ – džiazuojanti kelionė po septintąjį dešimtmetį
  • Filmas „Žalioji knyga“ – džiazuojanti kelionė po septintąjį dešimtmetį
Filmo platintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS