I. Puzaraitė-Žvagulienė: subalansuota mityba – mūsų kasdienybė | Diena.lt

I. PUZARAITĖ-ŽVAGULIENĖ: SUBALANSUOTA MITYBA – MŪSŲ KASDIENYBĖ

  • 16

Sveikatai palanki mityba vaikams be galo svarbi, nes suteikia reikalingiausių maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, prisidedančių prie vaikų augimo ir vystymosi. Barboros ir Bernardo mama Ineta Puzaraitė-Žvagulienė pasakoja, kad sveikatai palankus maistas jos šeimoje tapęs neatsiejama kasdienybės dalimi.

Racione netrūksta daržovių

Išlaikyti subalansuotą mitybą nesunku: Ineta ir Ąžuolas Žvaguliai savo namuose yra atidarę darželį, o jame vaikams tiekiamas sveikas ir įvairus maistas.

„Žinoma, neapsieiname be iššūkių: kartais nelengva atsisakyti greitojo maisto restoranų. Kai vaikai prašo, norisi jiems viską ir duoti, ir leisti, kad tik jie būtų laimingi. Tačiau viskas yra kompromiso reikalas – su vaikais sutariame, kad greitojo maisto užkandžius ir gėrimus valgysime retai, ypatingomis progomis“, – pasakoja jauna mama.

Kasdieniame vaikų racione netrūksta daržovių – jiems labai patinka avokadai ir brokoliai – šias daržoves valgo tiesiog vienas, užkandžiaudami.

„Barbora, kaip ir aš, yra salotų mėgėja, todėl dažnai pagrindiniam patiekalui renkasi būtent jas. Bernardas pamėgo valgyti ankštines daržoves. Dabar, prasidedant didžiųjų pupų sezonui, sūnus kasdien pagrindiniam patiekalui jas ir renkasi.“

Tokio ugdymo paslaptis – pirmą kartą tinkamai ir skaniai jas pagaminti. Tai labai paprasta, tereikia išvirti su ankštimis, o paskui ir skanu, ir smagus tampa lukštenimo procesas.

Vertinga: Barboros ir Bernardo kasdieniame racione netrūksta daržovių. / I. Puzaraitės-Žvagulienės asmeninio archyvo nuotr.

Įsitraukia į maisto ruošimą

Svarbiausia, teigia I. Puzaraitė-Žvagulienė, kad vaikai pajaustų, koks yra natūralus maisto produktų skonis.

„Dažniausiai su vaikais pavyksta susitarti dėl sveikatai palankių patiekalų valgymo, jie neatsisako to, ką pagaminame. Be to, ir patys labai noriai įsitraukia į maisto gamybą, – džiaugiasi I. Puzaraitė-Žvagulienė. – Žinoma, ne visada, bet jeigu tik gaminame kažką, prie ko jie taip pat gali prisidėti, tai būtinai gaminame kartu. Ir laiką smagiai leidžiame, ir rezultatas puikus. Gamindami pasikalbame apie skirtingus produktus ir jų naudą.“

Barboros ir Bernardo mama įsitikinusi, kad parduotuvėse maisto produktus svarbu rinktis atsakingai.

„Retai perku pusfabrikačius, todėl labai nesivarginu skaitydama etiketes, tačiau jeigu tenka – visada pažiūriu cukraus ir druskos kiekį produktuose. Mano pirkinių krepšelyje visada yra šviežios mėsos, vaisių, daržovių, pieno produktų“, – teigia jauna mama.

Mokosi ir žaisdami

Pasak I. Puzaraitės-Žvagulienės, geriausias metodas atpratinti vaikus nuo nemaistingų užkandžių – jų nepirkti ir neturėti namuose, kad nebūtų pasiekiami ranka.

„Mūsų namuose labai retai būna saldainių. Dažniausiai jų atsiranda tik tada, kai kas nors padovanoja. Esu visiškai nesaldaininė. Na, o vaikams, žinoma, norisi to saldumo, – pripažįsta pašnekovė. – Saviškiams esu parodžiusi, kad švieži agurkai su medumi yra labai skanu ir sveika. Ir ką jūs manote, jie šitą desertą renkasi mieliau nei kokius nors guminukus ar šokoladą. Be to, dukra dažniausiai geria vandenį, sunkiau tik sūnui – jis labai mėgsta sultis ir kakavą. Kaip minėjau, pirktinių sulčių stengiuosi namuose neturėti. Kai nėra prieš akis, tada ir nereikia, tinka vanduo. Žinoma, būna visko, tačiau kiek įmanoma labiau stengiamės galvoti apie tai, kokią naudą mums teikia maistas“, – sako I. Puzaraitė-Žvagulienė.

Anot jos, įdiegti vaikams žinias apie sveikatai naudingus produktus praverčia žaidimai.

„Šaldytuve ir ant stalo reikėtų turėti tik sveikų produktų, o jeigu patys tėvai smaližiai – savo saldumynus laikyti vaikams nematomoje vietoje. Taip pat vertinga nuolat kalbėti su vaikais, kas yra sveika, o kas – ne. Pavyzdžiui, mes turime savo žaidimą: kai vaikštome parduotuvėje, aš vaikų klausiu apie įvairius produktus ir patiekalus, o jie turi pasakyti, ar tai sveika, ar ne. Vaikams labai patinka tokia žaidimo forma“, – teigia išradinga mama.

GALERIJA

  •  I. Puzaraitė-Žvagulienė: subalansuota mityba – mūsų kasdienybė
  •  I. Puzaraitė-Žvagulienė: subalansuota mityba – mūsų kasdienybė
  •  I. Puzaraitė-Žvagulienė: subalansuota mityba – mūsų kasdienybė
I. Puzaraitės-Žvagulienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

mes

čia pajuokavimui.[Matyt tprastai maitinta , kad kliša ir žemo ūgio].Bet matos ,kad ''naglumo''tikrai netrūksta.Kas ji per viena,kur praėjo tuos kursus.Norėtūsi ,kad šią sritį kuruotų medikai ir mokslus baigę specialistai.

balansas

tu pasiziurek kaip pas pensininkus isbalansuota mityba

Anonimas

Su tokiais plaukais,nagais prie maisto,tokios šeimininkės maisto nevalgyčiau,.Balansuok kiek nori .Kur chigiena ,???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS