Karališkoji apdovanojimų sezono „Favoritė“ – pavykęs eksperimentas | Diena.lt

KARALIŠKOJI APDOVANOJIMŲ SEZONO „FAVORITĖ“ – PAVYKĘS EKSPERIMENTAS

Vienas geriausių 2018 m. filmų tapo tokiu sėkmingu eksperimentu, kad jo glėbyje jau greitai atsidurs svarbiausi kino apdovanojimai.

Tradicija kitaip

Tai jau tapo kino apdovanojimų sezono kliše. Sukurk filmą, kurio veiksmas vyksta Europoje prieš porą amžių, keletą garsiausių aktorių įsprausk į korsetus, į istoriją įterpk kelias verksmingas scenas, ir tu gausi "Oskarą" filmui dar nepasirodžius kino teatruose. Kažkas kino mėgėjus, ypač tuos, kurie atsakingi už svarbiausius metų apdovanojimus, tiesiog paveikia žiūrint į puošnias suknias, didingas menes ir tvarkingus akcentus.

Ši formulė yra tokia dažna, kad kai kurie žiūrovai pajunta savotišką cinizmą, tarsi dabar teks vėl gerbti filmą, kuris tiesiog  geras. Bet kartais atsiranda toks, kurį gerbti norisi. Kuris iš nusibodusios situacijos ištraukia gyvybingumą, kurio neturi net kai kurie didžiausi ar teoriškai originaliausi Holivudo filmai.

Šiemet tokį vaidmenį atlikti apsiima "Favoritė" – istorinė draminė komedija, jau vien žanrų deriniu atkreipianti dėmesį į savo istoriją. Tik įsivaizduoti jos originalumo neleidžia net tai.

Neeilinė karalienė

Karalienė Ana, kurią filme vaidina Olivia Colman, Didžiosios Britanijos monarchų istorijoje yra viena spalvingiausių asmenybių. XVIII a. pradžioje Karalystę valdžiusi moteris teoriškai vadovavo anglų karui prieš prancūzus. Praktiškai ji karo metu mėgavosi ir kitiems leido mėgautis prabanga, mažai dėmesio skyrė valstybės valdymui, o savo nestabiliu charakteriu nerimo įvarydavo kiekvienam sutiktajam.

 

 

"Favoritėje" jos vaidmuo yra centrinis. Jos pagalbininkė Sara (akt. Rachel Weisz) valdo šalį vietoje karalienės ir supranta tiek karo, tiek tvarkos svarbą. Kartą prie karalienės rūmų yra paliekama Abigailė (akt. Emma Stone) – varginga Saros giminaitė, kurią ši iš geros valios priima į rūmus. Abigailė netrunka pasijausti kaip namie ir susidraugauti su karaliene Ana.

Pagrindine filmo linija galiausiai ir tampa tarp Saros ir Abigailės kylanti įtampa bei varžybos norint gauti karalienės dėmesio ir galių. Ir dramos čia galiausiai yra netgi mažiau nei komedijos.

Sprogstantis pasirodymas

Už absurdiškų situacijų, karalienės klykimo ir spalvingiausių scenų slypi režisierius Yorgas Lanthimas. Kūrėjas iš Graikijos pastaraisiais metais tapo viena didžiausių kino sensacijų.

Jo filmas "Omaras", kuriame partnerio nerandantys žmonės paverčiami gyvūnais, tapo pasauliniu fenomenu, o 2017 m. pasirodęs "Šventojo elnio nužudymas" atkreipė Holivudo dėmesį. Eksperimentuoti mėgstantis ir Ingmarą Bergmaną dievinantis režisierius jau gali girtis unikaliu pasiekimu – kino pasaulis jam sukrovė didelius turtus ir davė galimybę dirbti su geriausiomis šių dienų aktorėmis, kad jis sukurtų brangų ir emociškai nestabilų, bet tuo ir įdomų bei žavintį filmą.

Vis dėlto įdomiausia žvelgiant į šį filmą turbūt yra ne jis ir ne jo sukurta istorija, kuri bet kokiu atveju yra žavinti. Įdomiausios yra net ne E.Stone ir R.Weisz – "Oskarus laimėjusios aktorės, kurių pasirodymai čia – vienas už kitą įdomesni.

Įspūdingiausias "Favoritės" elementas yra Aną įkūnijanti O.Colman. Aktorė po truputį buvo pastebėta po sėkmingų pasirodymų britiškuose serialuose ir žinios, kad naujausiame "Karūnos" sezone ji vaidins karalienę Elžbietą. Vis dėlto reikia išskirtinio, sprogstančio pasirodymo, kad nustelbtum dvi "Oskarų" laimėtojas ir apie tave kalbėtų kaip apie vienintelę tokio didelio filmo dalį. O.Colman emocingas, rėksmingas ir galiausiai juokingas pasirodymas jai pelnytai uždirbo tokį išskirtinį dėmesį.

Pavykęs eksperimentas

"Favoritė" šį apdovanojimų sezoną turi daug priešininkų. Vis dėlto filmui padeda visapusiškas jo stiprumas, pradedant aktoriais ir istorija, baigiant techninėmis galimybėmis.

Kritikai juostą apipylė didžiausiomis liaupsėmis, girdami emociškai spalvingą istoriją ir pagrindinių aktorių trio pasirodymus. Ne kartą galima sutikti apibūdinimą, kad filmas yra varginantis – tuo, kad jame visko daug ir viskas intensyvu, bei tuo, kad žiūrovus tarsi paskirsto į stovyklas renkantis, kurią iš veikėjų palaikyti.

Bet kuriuo atveju "Favoritė" yra neeilinis reginys Lietuvos kino ekranuose. Šis filmas yra tarsi eksperimentas, kuris pavyko geriau, nei kas nors galėjo tikėtis, ir tokius kūrinius kino teatruose norisi palaikyti visuomet.

"Favoritė" (angl. "The Favourite")

Žanras: komedija, drama, biografinis

Airija, Jungtinė Karalystė, JAV, 2019

Režisierius Yorgas Lanthimas

Vaidina: Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman, Nicholas Hoult, Markas Gatissas.

Įvertinimas:

Humoras 3/3;

Scenarijus 3/3;

Kostiumai 3/3;

Aktoriai 3/3;

Režisūra 3/3;

Bendras 3/3.

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo sausio 18 d. galima pamatyti dar tris premjeras.

"Stiklas"

Juosta "Skilimas" tapo ne tik įdomiu psichologiniu trileriu, tačiau ir pažadu, kad režisierius M.Night Shyamalanas vėl atgaus  formą. Naujoje juostoje "Stiklas" jis sujungia "Skilimo" ir kito garsaus savo filmo "Nepalaužiamasis" herojus ir pristato dar vieną mokslinės fantastikos istoriją. Čia neeiliniu stiprumu pasižymintis Bruce'o Williso herojus persekioja daugybe skilusių asmenybių pasižymintį Jameso McAvoy'aus veikėją, o už viso to slepiasi paslaptingas žudikas, kurį įkūnija Samuelis L.Jacksonas. Juosta yra pirmas didelis šių metų kino projektas, kurio pasirodymas jau kiršina kino kritikus.

"Geroji pusė"

Retas ne anglų kalba sukurtas filmas nuvilnija per visą pasaulį. Prancūzų draminė komedija "Neliečiamieji" tapo precedento neturinčia juosta, uždirbusia didžiulius turtus ir sužavėjusia viso pasaulio žiūrovus savo jausminga istorija. Natūralu, kad Holivudas netruko sukurti savosios versijos. Naujasis filmas nedaug kuo skiriasi nuo originaliojo – jame pasakojama paralyžiuoto turtuolio ir nepasiturinčio vaikino draugystė, kurioje jie vienas kitą moko gyventi. Filmas, kuriame vaidina Bryanas Cranstonas ir Kevinas Hartas, žada būti toks, po kurio kino teatrų niekas negalės palikti ramiomis širdimis.

"T–34"

Antrąjį pasaulinį karą vis dar šlovinantys rusai pristato dar vieną kūrinį apie to meto didvyriškumą. Šįkart serialo "Brigada" kūrėjas pastatė brangų ir didelį kūrinį apie į vokiečių nelaisvę patekusį rusų karį, kuris buvo pasiryžęs vienas su tankistu stoti į kovą su priešais. Filmas pasakoja apie tai, kaip jis patenka į koncentracijos stovyklą, susipažįsta su ten dirbančia vertėja ir kartu su belaisviais planuoja pabėgimą. Tikrais faktais paremta istorija, kupina karo vaizdinių ir brangių dekoracijų, yra panaši į dar vieną rusų fantaziją apie karą, kuri bent jau pagimdo ambicingus projektus.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Karališkoji apdovanojimų sezono „Favoritė“ – pavykęs eksperimentas
  • Karališkoji apdovanojimų sezono „Favoritė“ – pavykęs eksperimentas
  • Karališkoji apdovanojimų sezono „Favoritė“ – pavykęs eksperimentas
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS