Karpatai vilioja, bet gąsdina eilės pasienyje | Diena.lt

KARPATAI VILIOJA, BET GĄSDINA EILĖS PASIENYJE

Lietuvos slidinėjimo aistruolių akys vis labiau krypsta į Karpatus – pasimėgauti šaltojo sezono malonumais į Ukrainą traukia tiek pavieniai entuziastai, tiek organizuotos turistinių agentūrų grupės. Bukovelio kalnų kurortą neseniai išbandęs klaipėdietis Edmundas Jankus pripažino: tikrai verta.

Nenusileidžia ir net lenkia

Slidinėjimas – aistringas Edmundo ir visos jo šeimos pomėgis, tad jam puoselėti verslininkas per metus neretai skiria net ne po vieną išvyką.

Pamėgtos klaipėdiečio kryptys – Austrija, Italija, aistringas slidininkas taip pat yra išbandęs Slovakijos, Andoros kalnų trasas.

Savaitę Karpatuose su šeima praleidęs Edmundas neneigė, jog apie Bukovelį iš čia slidinėjusių bičiulių palankių atsiliepimų buvo girdėjęs jau nekart.

"Pats Karpatuose pirmą kartą slidinėjau labai seniai, 1985-aisiais. Dabar ten viskas iš esmės pasikeitę, kaip buvo tuo metu ir dabar – nelygintina", – įvertino pašnekovas.

Karpatų kalnų vakarinėje dalyje netoli Polenicos kaimo 850–1372 m aukštyje virš jūros lygio esantis Bukovelis, Edmundo nuomone, atitinka visus tarptautinius standartus ir mažai kuo nusileidžia Vakarų Europos slidinėjimo kurortams, o kai kuriais kriterijais net lenkia.

Sparčiausiai besivystantis

"Įspūdžiai – išties labai puikūs. Šiuolaikiški viešbučiai, kokybiškos paslaugos, gerai paruoštos trasos. Ir, žinoma, labai graži gamta, – vardijo aistringas slidininkas. – Trasų yra visokio lygio – ir raudonų, ir mėlynų, aišku, ir juodų. Ir pradedantiesiems bus ką veikti, veikia gera slidininkų mokykla, dirba daug trenerių."

Vienas Bukovelio privalumų – sniegas čia išlieka ganėtinai ilgai, kaip teigiama, nuo gruodžio iki pat balandžio pabaigos.

"Servisas čia ne blogesnis, gal net geresnis nei, pavyzdžiui, Slovakijoje, o kainos gerokai žemesnės. Palyginti su Vakarų Europos slidinėjimo kurortais, Bukovelyje kokybė netgi lenkia kainą."

Matyt, ne veltui nuo 2000-ųjų savo istoriją skaičiuojantis Bukovelis 2012 m. buvo pripažintas sparčiausiai besivystančiu pasaulio slidinėjimo kurortu.

Kainos "nesikandžioja"

Pašnekovas prisipažino, jog pats apgyvendinimui netaupė – kadangi keliavo su mažamečiais vaikais, rinkosi komfortiškas 5 žvaigždučių viešbučio sąlygas.

"Tačiau, žinoma, yra ir žymiai pigesnių variantų. Antai teko pabendrauti su lietuviais, kurie į Bukovelį važiavo per agentūrą autobusu iš Kauno: jie pasakojo, kad visa kelionė, įskaitant pervežimą, 5 nakvynių apgyvendinimą su pusryčiais ir vakariene, jiems atsiėjo vos po 150 eurų asmeniui. Pavalgyti taip pat galima pigiau nei Lietuvoje, ir maistas geras. Pavyzdžiui, 5 žvaigždučių viešbučio restorane keturiese sočiai – su pirmaisiais ir antraisiais patiekalais – pavalgydavome už 30 eurų", – skaičiavo verslininkas.

Edmundo žiniomis, jo viešnagės metu Bukovelio slidinėjimo kurortas sulaukė mažiausiai dviejų žiemos sporto entuziastų autobusų iš Lietuvos.

"Tikiu, kad buvo ir tokių kaip mes, pavienių keliautojų", – pats automobiliu į Ukrainą vykęs E.Jankus neabejoja, kad tarp tautiečių Bukovelis yra ganėtinai populiarus.

Šaukštas deguto

Paklaustas, ar dar planuoja sugrįžti šį kalnų kurortą, pašnekovas atsakė nevienareikšmiškai. Edmundas neneigė, jog puikius įspūdžius Bukovelyje gali apkartinti kelionės sunkumai.

"Kelionė per Lenkiją buvo sklandi, tačiau Ukrainoje važiuoti jau sudėtinga. Vis dėlto keliai dar nėra europinio lygio, siauri, o eismas gana intensyvus. 350 km teko važiuoti bemaž pusšeštos valandos", – prisiminė pašnekovas.

Kita keliautojų rykštė – kilometrinės eilės pasienyje.

"Jau važiuodami į priekį jas matėme iš Ukrainos pusės. O grįždami su tuo "džiaugsmu" susidūrėme ir patys. Eilė buvo tikrai daugiau nei kilometro ilgio. Tačiau kadangi dukrai pakilo aukšta temperatūra, teko važiuoti įžūliai, šiaip ne taip įlindau į plyšį prieš užkardą. Laimė, pasieniečiai sureagavo geranoriškai, kai pasakiau, kad vežu sergantį vaiką. Antraip ties siena būtume užtrukę ne mažiau kaip septynias valandas, mums pavyko pavažiuoti maždaug per valandą. O kažkas iš pažįstamų yra pasakojęs, jog kartą eilėje pralaukė net devynias valandas", – prisiminė pašnekovas.

Pasak Edmundo , tiek valandų prastovėti pasienyje šiais laikais yra nenormalu.

"Tokia patirtis mane tikrai atbaidytų nuo tolesnių kelionių, – šyptelėjo klaipėdietis. – Žinoma, tai laimės dalykas, ne visada yra tokių eilių tikimybė. Kita vertus, galima rinktis skrydį lėktuvu."

Vizitinė kortelė

Karpatų kalnai Ukrainoje tęsiasi apie 300 km per keturias šalies sritis. Simboliškai Karpatai dalijami į dvi dalis – Užkarpatę ir Prieškarpatę.

Aukščiausia viršukalnė – Jablunicos kaimo prieigose esantis Hoverlo kalnas (2061 m). Vešliais miškais apaugę Ukrainos Karpatai garsėja gražiu gamtovaizdžiu ir itin tyru oru.

Vakarų Ukrainos kalnų slidinėjimo kurortas Bukovelis įsikūręs už 110 km nuo srities centro Ivano Frankivsko.

Bendras Bukovelio trasų ilgis siekia apie 60 km.

Iš 61 trasos 12 skirta pradedantiesiems, 41 – vidutinio sudėtingumo ir 8 – profesionalams.

Ilgiausia trasa siekia 5 km.

GALERIJA

  • Sugrįžo: E.Jankus Karpatų slidinėjimo trasas išbandė po ilgos pertraukos.
  • Trasos: Bukovelyje veiklos turi ir nepatyrusieji, ir pažengusieji žiemos sporto entuziastai.
  • Vertė: slidininkus džiugina ne tik puikiai įrengtos trasos, bet ir tapybiškas gamtovaizdis.
  • Karpatai vilioja, bet gąsdina eilės pasienyje
  • Karpatai vilioja, bet gąsdina eilės pasienyje
  • Karpatai vilioja, bet gąsdina eilės pasienyje
  • Karpatai vilioja, bet gąsdina eilės pasienyje
  • Karpatai vilioja, bet gąsdina eilės pasienyje
  • Energija: slidinėjimo trasos gyvybingos iki išnaktų.
Edmundo Jankaus asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Inga

Tiesa, gerėja sąlygos tikrai ir naujesniuose slidinėjimo kurortuose. Tik man vis dar kažkodėl patikimiau atrodo senieji kurortai, kur jau viskas per daug metų patikrinta. Todėl vis dar rinkdamasis kur keliauti slidinėti https://www.novaturas.lt/slidinejimas dažniausiasi peržiūriu būtent tokias vietas. Taip pat patinka, kad būtų dar ir kitokios veiklos be slidinėjimo https://www.15min.lt/pasaulis-kiseneje/naujiena/kelioniu-ekspertas/laisvalaikis-austrijoje-kokius-kurortus-rinktis-ir-ka-veikti-nulipus-nuo-slidziu-638-554673 . Platesnis veiklų pasirinkimas bent man yra geriau ir įdomiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS