L. Imbrasienė padės išmokti skaičiuoti pinigus | Diena.lt

L. IMBRASIENĖ PADĖS IŠMOKTI SKAIČIUOTI PINIGUS

"Kaip teisingai elgtis su pinigais, kuriuos uždirbame, ir mėgautis jų teikiamomis galimybėmis, tikrai reikia mokėti. Nesu tikra, kad aš pati labai gerai tai moku, todėl ši laida ir man yra labai naudinga", – prisipažįsta naujos TV3 laidos "Mano pinigai" vedėja Laura Imbrasienė. Nuo šiol finansinio raštingumo laidoje bus gvildenamos daugumai lietuvių aktualios temos, kurios dažnai likdavo pamirštos.

Kaip teisingai skaičiuoti?

L.Imbrasienė sako jau seniai pastebėjusi, kad gana dažnai finansinis raštingumas Lietuvoje apsiriboja pinigų piniginėje skaičiavimu – netgi ir tai ne visada vyksta kokybiškai. "Aš pati kartais galvoju, kad man vis trūksta tam tikrų žinių, juk visko gyvenime negali žinoti. Kai man jų pritrūksta, ieškau atsakymų į kylančius klausimus, tačiau žinau, kad ne visi aplinkiniai tai daro", – pastebi ji.

Todėl moteris įsitikinusi, kad laida "Mano pinigai" daugeliui bus labai naudinga. "Pateikiama informacija yra glausta – gyvenimiškas situacijas, susijusias su finansais ir ekonomika, nagrinės specialistai, kurie stengsis informaciją pateikti kuo suprantamiau. Atsakymai į iškylančius klausimus pateikiami kiekvienoje laidoje, kurios bus suskirstytos pagal aktualias temas. Visa informacija tarsi susintetinama taip, kad kiekvienas paprastas žmogus – ne ekonomistas ar finansininkas – galėtų viską aiškiai suprasti. Tai pasiekti padeda tikri profesionalai", – žada L.Imbrasienė.

Aptarsime, kaip planuoti namų ūkio biudžetą, patarsime, kada imti paskolą ir kaip nepakliūti į greitųjų vartojimo kreditų pinkles, kaip taupyti ir kaip planuoti pensiją.

Laidoje "Mano pinigai" su žinomais Lietuvos žmonėmis ir finansų srities profesionalais kalbama apie daugybę aktualių gyvenimiškų klausimų, susijusių su pinigais, – pradedant vaiko pinigais, individualia veikla ar internetiniais sukčiais. "Su pastaraisiais daugybė žmonių jau yra susidūrę – ar gavę elektroninį laišką, ar sulaukę skambučio. Mano aplinkoje yra nemažai žmonių, kurie, kaip aš sakau, lengvai "atsikratė" pinigų. Yra vaikų, kurie dėl sukčių iš namų yra išnešę tam tikrus tėvų daiktus. Man pačiai yra skambinę sukčiai, esu perdavusi informacijos policijai. Turiu ne visai geros patirties, todėl noriu apie tai kalbėti, kad būtų galima įspėti ir apsaugoti su tuo dar nesusidūrusius žmones", – sako moteris.

"Ir tai tikrai ne viskas. Labai konkrečiais pavyzdžiais aptarsime, kaip planuoti namų ūkio biudžetą, patarsime, kada imti paskolą ir kaip nepakliūti į greitųjų vartojimo kreditų pinkles, kaip taupyti ir kaip planuoti pensiją", – priduria ji.

Vaikai ir pinigai – susiję

Kadaise žinoma manekenė L.Imbrasienė televizijos žiūrovams buvo pažįstama kaip įvairių projektų ir laidos "Padėkime augti", dalijusios patarimus tėvams, vedėja. Galiausiai ji užvėrė televizijos duris ir pasukusi pedagoginio pašaukimo keliu pasinėrė į vaikų ugdymo vandenis, atidarė privatų vaikų darželį.

Tačiau moteris sako, kad niekada nebuvo aklinai užvėrusi televizijos durų. "Ji visada man buvo priimtina, man visada buvo gera joje. Tiesiog yra tam tikri gyvenimo etapai. Atėjo laikas, kai mano vidinis balsas man pasakė laiku uždaryti vienas duris ir pasisukti į tą pusę, kuri man visada buvo svarbi ir labai įdomi – tai yra vaikų ugdymas. Dabar toks etapas, kai vėl nebijau atidaryti durų, jei yra įdomus pasiūlymas – jį priimti", – sako ji.

"Turiu du darželius – tad natūralu, kad esu glaudžiai susijusi ir su vaikais, ir su finansiniais reikalais, todėl nieko netikėto pereiti nuo laidos "Padėkime augti" prie laidos "Mano pinigai", – šypsosi L.Imbrasienė.

Ji neabejoja, kad finansinio raštingumo ugdymas turėtų prasidėti nuo mažų dienų. "Pinigai nuo vaikystės yra šalia mūsų. Vaikai mato, kaip tėveliai naudojasi kortele ar grynaisiais pinigais, ir mąsto, kas čia vyksta, iš kur tie pinigai atsiranda. Dažniausiai vaikams atrodo, kad jie nesibaigiantys. Esu tikra, kad apie finansinį raštingumą vaikams suprantama kalba turi būti kalbama ir darželyje, ir namuose jau ikimokykliniame amžiuje", – požiūrį atskleidžia žinoma moteris.

Mokytis iš klaidų

Prieš įkuriant darželį L.Imbrasienė dirbo pagal verslo liudijimą. Jau tada domėjosi, kaip protingiau kurti verslą, kaip tikslingiau skaičiuoti išlaidas ir kaip nelikti skolingai valstybei.

"Stengiuosi viską daryti sąžiningai, moku mokesčius valstybei, todėl privalau išsiaiškinti daugybę dalykų, kurie galbūt nėra mano stiprioji pusė", – pripažįsta ji.

Pedagogė neslepia, kad buvo tam tikrų klaidų, kurias iš pradžių darydavo ir labai nerimaudavo su jomis susidūrusi: "Metų pabaigoje, pateikus deklaraciją, tau tikrai primenamos ir parodomos klaidos ar finansiniai neatitikimai. Ne visada būdavo malonu tai priimti, bet patirtis leidžia išmokti daug dalykų ir ateityje išvengti klaidų. Todėl ir laidoje nagrinėjame tam tikras sritis, kurios palengvintų paprasto žmogaus kasdienybę – viskas orientuota į kasdienį gyvenimą ir pagalbą žmogui."

"Mano pinigai" – šeštadieniais 11.30 val. per TV3.

GALERIJA

  • L. Imbrasienė padės išmokti skaičiuoti pinigus
  • L. Imbrasienė padės išmokti skaičiuoti pinigus
  • L. Imbrasienė padės išmokti skaičiuoti pinigus
  • L. Imbrasienė padės išmokti skaičiuoti pinigus
Gyčio Vidžiūno nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vera

Anonimas klysta, darželiams viskas gerai. O čia tik laikina

Anonimas

Tai ka darzelis matomai nepaejo, grizta vel i ekrana ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS