R. Miliūtė: gerų pokalbių visada daugiau negu blogų | Diena.lt

R. MILIŪTĖ: GERŲ POKALBIŲ VISADA DAUGIAU NEGU BLOGŲ

Televizijos žiūrovams gerai pažįstama žurnalistė Rita Miliūtė jau netrukus mėgausis jai patinkančiu žanru – tiesioginiu interviu, kai, anot jos, neleidi pašnekovui pabėgti nuo užduoto klausimo, neleidi apsimesti, kad jis nesupranta, apie ką tu klausi, ir neleidi kalbėti, ką tik nori pašnekovas, vengiantis atsakyti į klausimą. Greitai R.Miliūtė kartu su dar keturiais kolegomis uždavinės klausimus aktualiausių dienos įvykių herojams.

Neleis išsisukti

LRT žiūrovų laukia naujovė – naujajame sezone Edmundo Jakilaičio aktualių pokalbių laidos "Dėmesio centre" nebebus, o ją keičia dienos interviu, kuris bus transliuojamas "Panoramos" metu. 15–20 min. trukmės interviu pasikeisdami ves penki žurnalistai: R.Miliūtė, Audrius Matonis, Indrė Makaraitytė, Nemira Pumprickaitė ir Vladimiras Laučius.

R.Miliūtė neabejoja, kad šie interviu bus lyginami su laida "Dėmesio centre", tačiau dėl to nesijaudina. "Šie interviu bus transliuojami panašiu laiku kaip ir buvusi E.Jakilaičio laida, ir tematika bus panaši – kalbėsime apie dienos aktualiausias temas, todėl lyginimas čia yra neišvengiamas. Bet jei bijosi visą laiką ko nors, tai geriau nieko nepradėti", – šyptelėjo R.Miliūtė.

"Negaliu atsakyti, ką darys kiti mano kolegos, bet labai tikiuosi, kad tai bus klasikiniai interviu. Kaip aš suprantu visomis prasmėmis klasikinį interviu – tai yra užduoti klausimus ir neleisti pašnekovui nuo jų pabėgti, neleisti apsimesti, kad jis nesupranta, apie ką tu klausi, ir neleisti kalbėti ką tik nori, bet ne atsakyti į užduotą klausimą", – svarbiausią principą įvardijo R.Miliūtė.

Ji tikino, kad jos interviu nebus montuojami. "Žinau, kad yra tokia praktika, įsirašyti daug, o paskui iš viso pokalbio padaryti gal net keturis kartus mažiau. Aš taip nedarysiu, nes, mano galva, visų pirma yra labiau etiška rodyti tiek, kiek tu kalbėjai. Jeigu tu nesugebi suvaldyti pašnekovo pokalbio metu ir paskui trumpini pokalbį, kad jis atitiktų planuojamo eterio laiką, tai jau yra profesionalumo klausimai, ne tik etikos", – įsitikinusi žurnalistė.

Mes esame tarpininkai tarp savo žiūrovų ir tarp tų, kuriuos kalbiname, nes vienintelė mūsų pareiga yra užduoti klausimus.

Prasmingi pokalbiai

Po dvidešimties metų darbo televizijoje R.Miliūtei nebėra didelio skirtumo, ar laidos filmuojamos tiesiogiai, ar iš anksto.

"Kai pradėjau dirbti televizijoje, gyvi eteriai priversdavo kitaip jaustis, jausti bendrumą su žiūrovais. Bet po tiek laiko realiai didelio skirtumo nebėra, nebent, jeigu interviu metu naudoji kažkokias priemones, kurios leidžia žiūrovams tiesiogiai dalyvauti pokalbyje – užduoti, siųsti klausimus ar rašyti komentarus. Jeigu to interaktyvumo nėra, vis tiek koncentruojiesi į savo darbą lygiai taip pat, nepriklausomai nuo to, ar tai yra tiesioginis eteris, ar tai yra įrašas, nes kaip ir sakiau, aš savo interviu nekarpau", – patirtimi dalijosi ji.

Televizijoje žurnalistė dirba nuo 1998 m. Kaip pati sako, jos visai nesirinko – aplinkybės taip susiklostė. "Tiesiog tuo metu dirbau radijuje, vienas iš jų buvo "Amerikos balsas", kitas – M-1 radijo stočių grupė. Kadangi tuometis M-1 savininkas nusipirko LNK televiziją, be didelių pasirinkimų mūsų komanda pradėjo rengti ir televizijos žinias", – pasakojo R.Miliūtė.

Per du dešimtmečius, praleistus televizijoje, R.Miliūtė kalbino įvairiausius pašnekovus. Vienas iš labiausiai jai į atmintį įsirėžusių pokalbių buvo su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka. "Interviu buvo iš tų nelengvųjų, nes šis žmogus yra aktyviai kalbantis, o pokalbio eigą nebuvo lengva valdyti, nors mes dviese jį kalbinome. Tačiau gerų pokalbių visada yra daugiau negu blogų. Visada prisimenu pokalbius su šachmatininku Gariu Kasparovu, kai, atrodo, galėčiau klausytis ir klausytis, o kai reikia baigti laidą, būna baisiai gaila, nes sutikęs protingų žmonių šiais laikais turi labai džiaugtis. O tokio proto žmonių, koks yra jis, man visą laiką norisi sutikti kuo daugiau", – atviravo žurnalistė.

"Labai gerai prisimenu pokalbį su vienuoliu, misionieriumi Hermanu Šulcu, kuris dirbo Ruandoje su našlaičiais vaikais. Tokių pokalbių yra daugiau, tik jie nėra taip plačiai aptarinėjami, kaip kokie nors neigiami herojai", – pridūrė ji.

Visuomenės tarpininkai

Pasak R.Miliūtės, sunku apibendrintai pasakyti, kaip bėgant laikui keičiasi pašnekovai.

"Jeigu kalbėsime apie žmones, kurie yra tiesiog savo srities profesionalai, kurie ateina ko nors paaiškinti, jie visada sutinka tai daryti geranoriškai. Politikų visais laikais yra visokių: yra tokių, kurie vengia eterio, yra tokių, kurie atsakinėjimą į žurnalistų klausimus supranta kaip savo darbo dalį ir atsakingai ją atlieka, nes jų veikla yra vieša, ir jų rinkėjai turi matyti, ką jie daro", – pastebėjo R.Miliūtė.

Patyrusi žurnalistė sakė, kad iš savo pašnekovų visada pirmiausia tikisi informacijos. "Mums nieko daugiau nereikia. Aš labai mėgstu sakyti, kad mes tuos klausimus uždavinėjame ne dėl to, kad mums asmeniniame gyvenime yra labai smalsu sužinoti. Mes esame tie žmonės, kurie gali užduoti klausimus žmonių, kurie patys tiesiogiai prie vieno ar prie kito pašnekovo neprieina ir negalės prieiti. Mes esame tarpininkai tarp savo žiūrovų ir tarp tų, kuriuos kalbiname, nes vienintelė mūsų pareiga yra užduoti klausimus, į kuriuos turime išgirsti atsakymus, ir tik tada juos išgirsta mūsų auditorija", – savo profesinę misiją apibūdino R.Miliūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Kas vyksta

tame lrt - klausimas stai koks. Nemanau, kad tas projektas vykes, bent jau tie pokalbiai, kuriuos rode, tikrai prasti, ypac Matonio ir Lauciaus . O Miliute yra Miliute, kategoriska ir labai vienpusiska bent jau mano akimis

Anonimas

apie Miliūte yra tylima todėl kad tai tiesa ,niekas nenori paneigti ,nes tai bus sukeltas ažiotažas ,taip kaip niekas nepaneigia ,,Kad Grybauskaitė yra kgbistų ir komunistų padarytas žmogus ,kaip ir landsbergis ,kuris skundė kgbistams ir jo visa šeima tarnavo naciams ir rusams ir yra komunistų išpera ,Tiesa Lietuvoje yra nepriimtina ,nes pastatyta ant melo pamatų "demokratija ".

Jeigu

perskaitysite,,Rita Miliūtė-kruvinoji VSD marčia,moteris pagal kurios dūdelę šoka",tai kažkas neįtikėtina,jei tai yra teisybė.Bet kodėl mirtina tyla iš visų pusių ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS