R. Zilnys: I. Zasimauskaitė yra didelė laimėjusio kūrinio sėkmės dalis | Diena.lt

R. ZILNYS: I. ZASIMAUSKAITĖ YRA DIDELĖ LAIMĖJUSIO KŪRINIO SĖKMĖS DALIS

Jei Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovausiančią dainą būtų atlikęs kas nors kitas, o ne Ieva Zasimauskaitė, ji skambėtų visiškai kitaip ir galbūt nebūtų sulaukusi tokio didelio žiūrovų palaikymo. Taip LRT RADIJUI sako dienraščio „Lietuvos rytas“ muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys. Anot jo, jau prasidėjo kalbos, kokią vietą kūrinys užims, todėl, jo nuomone, dabar I. Zasimauskaitei reikėtų tiesiog duoti ramybę.

– Jūs atidžiai stebėjote atranką, buvote ir komisijos narys. Kaip vertinate I. Zasimauskaitės pasirodymą?

– Manau, kad tai yra graži daina, kurią I. Zasimauskaitė atlieka labai įtaigiai, gražiai, švelniai. Būtent tai ir padėjo jai pelnyti pergalę šioje „Eurovizijos“ atrankoje. Sekmadienį mes akivaizdžiai matėme, kad ji sulaukė paties didžiausio žiūrovų palaikymo. Man smagu, kad į „Euroviziją“ vyksta kūrinys, kuris labiausiai patiko transliaciją stebėjusiems žiūrovams.

– Jūsų nuomone, kuri dalis yra stipresnė – pati daina ar pasirodymas?

– Sekmadienį vėl žiūrėjau tą pasirodymą ir apie tai galvojau. Svarsčiau – jei šią dainą atliktų koks nors kitas atlikėjas, ji skambėtų galbūt visiškai kitaip, ne taip įtaigiai ir nebūtų sulaukusi tokių didelių simpatijų.

Manau, kad būtent I. Zasimauskaitė, kuri puikiai interpretavo šį kūrinį, yra labai didelė šio kūrinio sėkmės dalis. Manyčiau, kad vis dėlto pagrindinis dalykas, dėl kurio tiek daug žmonių balsavo už I. Zasimauskaitę, yra būtent jos pačios gebėjimas įsijausti į šią dainą, gebėjimas scenoje transliuoti labai šiltas emocijas, kurios nesvetimos kiekvienam žmogui.

Manau, kad būtent I. Zasimauskaitė, kuri puikiai interpretavo šį kūrinį, yra labai didelė šio kūrinio sėkmės dalis.

– Anot LRT RADIJO klausytojas įsitikinęs, kad I. Zasimauskaitės pasirodymas panašus į praėjusių metų nugalėtojo pasirodymą ir to reikėtų vengti. Klausytojas taip pat pridūrė, kad, jo nuomone, daug geriau pasiruošę buvo atlikėjai Jurgis Brūzga ar Kotryna Juodzevičiūtė. Kaip vertinate tokią poziciją?

– Visiškai pritariu tam, kas buvo pasakyta apie J. Brūzgos pasirodymą. Jis tikrai buvo labai efektingas. Noriu priminti, kad komisijos balsavime J. Brūzga užėmė pirmą vietą. I. Zasimauskaitė – antrą. Taip, K. Juodzevičiūtė, be jokios abejonės, buvo smarkiai patobulėjusi.

Buvo išsakyta įdomi mintis, užsiminta apie Salvadorą Sobralį, praėjusių metų „Eurovizijos“ laimėtoją, kuris nugalėjo su lyriška daina. Beje, jeigu žiūrėtume į žiūrovų balsavimą sekmadienį, man irgi kilo tokia įdomi mintis, kad pirmoje vietoje buvo I. Zasimauskaitė su lyriška daina, antroje – grupė „The Roop“ su šiek tiek greitesnio tempo, bet irgi gana svajinga, melancholiška daina, trečioje – buvo Monika Marija su lyriška daina. Tie pasirodymai, kuriuose skambėjo greitesnio tempo muzika, žiūrovų lentelėje liko dugne.

Galima daryti išvadą, kad žiūrovai šiais metais labiau norėjo į „Euroviziją“ siųsti lyrišką dainą. Dar kartą pasikartosiu – žiūrovai šiais metais daugiausiai balsavo už I. Zasimauskaitę, už lyrišką dainą. Žiūrovai ją išsiuntė į „Euroviziją“.

Pastebiu, kad iš tiesų ne vienoje mūsų šalyje taip būna – žmonės, rinkdami kūrinį, balsuodami, kažkaip turbūt pasąmoningai šiek tiek prisimena tai, kas buvo prieš metus, ir truputį linksta į tą pusę. Buvo gana įdomus gerbiamo klausytojo pastebėjimas, kad iš tiesų galbūt taip daryti ir nereikėtų.

Kita vertus, labai sunku prognozuoti. Galbūt kelis kartus iš eilės gali laimėti lyriškos dainos. Galbūt šiais metais laimės greita daina. Viską pamatysime po dviejų mėnesių.

– Dar du LRT RADIJO klausytojai išsakė visiškai priešingas nuomones. Vienas klausytojas įsitikinęs, kad I. Zasimauskaitės pasirodymas buvo vienas iš silpniausių. Anot klausytojo, atrankoje apskritai trūko melodingų dainų. Kitas klausytojas vis dėlto I. Zasimauskaitės dainą vertina kaip vieną geriausių.

– Melodingų dainų yra, bet iš tikrųjų pasisakymai labai geri, nes jie labai gerai atsispindi, kiek yra skirtingų nuomonių, kaip žmonės serga už savo favoritus, skirtingas dainas. Tai labai sveika, kai žmonės įsijaučia į šį „Eurovizijos“ žaidimą ir nėra vieningi.

Jeigu kalbėsime apie dainas, ir sekmadienį komentuodamas pasirodymus sakiau, kad, mano nuomone, atlikėjai buvo stipresni nei jų kūriniai. Yra tiesos tame, kad šiais metais neturėjome fantastiškai įspūdingos dainos, kurią, išgirdęs pirmą sykį, galvoji, kad ta daina galėtų laimėti „Euroviziją“. Tai yra didelė problema.

Tai problema vyrauja ne tik Lietuvoje. Tai problema ir užsienyje. Man teko kalbėtis su latviais, kurie rengė „Eurovizijos“ atranką ir sakė lygiai taip pat. Kažkaip yra taip, kad kompozitoriai šiuo metu, ypač jauni kompozitoriai, nesiveržia į konkursus. Jie galbūt yra šiek tiek nusivylę visu tuo „Eurovizijos“ žaidimu arba nuo jo nutolę. Taip, gerų dainų, akimirksniu įsimenančių dainų su stipriomis melodijomis trūksta, bet trūksta ne tik Lietuvoje.

– Atrankos finale dalyvavo šeši atlikėjai, gana įvairūs. Minėjote, kad už I. Zasimauskaitę balsavo daugiausia žiūrovų, bet, jeigu ne I. Zasimauskaitė būtų laimėjusi, ką jūs būtumėte rinkęs kaip Lietuvos atstovą „Eurovizijoje“?

– Mano du favoritai iš tiesų buvo I. Zasimauskaitė ir J. Brūzga. Net neketinu to slėpti. Pasižiūrėjęs visus pasirodymus maniau, kad tai yra du geriausi variantai, kuriuos turėjome sekmadienį. Vienas variantas – lyrinis, labai gražus, šiltas, švelnus. Tas, kuris ir išvyks į „Euroviziją“ atstovauti Lietuvai. Kitas – iš tiesų energingas, geras pop kūrinys, kurį atliko J. Brūzga, mano nuomone, per visą atranką sekmadienį surengęs patį stipriausią ir geriausią pasirodymą.

Iš tiesų tai aš pasakyčiau, kad iš tų šešių atlikėjų, kurie sekmadienį dalyvavo, nė dėl vieno nebūtų skaudėjusi širdis, kad jis ar ji į „Euroviziją“ išvyko kažkaip nepelnytai ar kažkaip labai prastai pasirodė. Man patiko, kad buvo šešios gana skirtingos dainos. Man atrodo, kad jos turėjo gana skirtingą auditoriją.

– LRT RADIJO klausytojas tvirtina, kad visos „Eurovizijos“ dainos yra savitos, originalios ir turi įsimenantį priedainį. Jo nuomone, tokia yra ir I. Zasimauskaitės daina. Ar sutiktumėte?

– Manau, kad gana taikliai sudėstyta tai, ką gerbiamas klausytojas pasakė. Dėl savitumo, žinoma, galime truputį ginčytis, nes daina yra gana tipinė, lyrinė baladė, bet yra laimėjusių dainų „Eurovizijoje“, kurių savitomis tikrai nepavadinsi. Būna tiesiog įsimenantis, linksmas kūrinys, kuris laimi tą konkursą.

Apskritai, tiesą sakant, norėčiau dabar, kai dar yra likę du mėnesiai iki „Eurovizijos“, tiesiog nuimti nuo išrinktos Lietuvos atstovės visą lūkesčių naštą. Žinau, kad ji neskaito komentarų internete, per daug nesigilina į visa tai. Žinau, kad ji tikrai važiuos labai nuoširdžiai atlikti šios dainos, o kaip jau ten pasiseks, kokią vietą užims, tai tokią ir užims.

Neįmanoma prognozuoti, kad vienas ar kitas atlikėjas, nuvažiavęs būtinai užims vieną ar kitą vietą. Tai tikrai nėra sportas, kur taikomi olimpiniai normatyvai ir visi kiti dalykai, kur tie rezultatai vertinami labai objektyviais kriterijais.

Sakyčiau, kad duokime Ievai ramybę. Žinau, kad ji tikrai padarys viską, kad Lietuvos pasirodymas „Eurovizijos“ scenoje atrodytų labai gražiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Arvydas Damijonaitis

Dėmesio, Lietuvos eurovizijos vadovams! Nekartokim buvusių grubių,prasčiokų iš provincijos klaidų.SUVOKIT - BE GALO SVARBUS IEVOS ĮVAIZDIS LISABONOJE . Dvasingumas susietas su krišnaitais nėra konkretaus asmens,Ievos dvasingumas. Jeigu ir toliau akcentuosit krišnaitų dvasingumą - Ieva liks už borto jau pirmame ture. Kartoju - Ievos dvasingumo negalima susieti su sektantų krišnaitų dvasingumu,nes tuomet Ievos asmeninis dvasingumas išnyksta.

Vile

Giria giria,o paskui lieka vos ne paskutineje vietoje. Gana cia tauksti, paziuresime,kai dugna desime.

jonas

jei dar komisijoj bus visokie zelniai tai mes suda laimesim eurovizijoj

SUSIJUSIOS NAUJIENOS