Stebuklinga knygų krautuvėlė (filmo „Knygynas“ apžvalga) | Diena.lt

STEBUKLINGA KNYGŲ KRAUTUVĖLĖ (FILMO „KNYGYNAS“ APŽVALGA)

Nors šiųmetiniuose Ispanijos kino "Goya" apdovanojimuose užfiksuota dvivaldystė, vis tik svarbiausių kategorijų laimėtoja buvo anglakalbė režisierė Isabelė Coixet su juosta "Knygynas".

Knygų pasaulis

Filmas nukelia į 1959-ųjų Angliją. Į nedidelį Rytų Anglijos miestelį atsikrausčiusi jauna našlė Florens Gryn sujaukia ramų šios vietovės gyvenimą.

Tik pamanykite – sename name, kurį ji įsigyja, našlė sumąsto atidaryti knygyną! Vietos bendruomenė nenusiteikusi naujovėms, o  turtuolei Violetai Gamart Florens knygynas sumaišo visas kortas – vietoj jo ji labiau norėtų matyti meno galeriją.

Gyventojų pasipiktinimą kelia ir tai, kad Florens pardavinėja tokias skandalingas knygas kaip Vladimiro Nabokovo "Lolitą" ar Ray‘aus Bradbury‘io "451° Farenheito". Tačiau jauna moteris atkakliai siekia savo svajonės ir ilgainiui įgyja ne tik priešų, bet ir draugų – ypatingu jos klientu tampa atšiaurokas atsiskyrėlis našlys Edmundas Brandišas. Tačiau Violeta taip pat nėra linkusi pasiduoti, tad tai reiškia tik viena – nori nenori teks kariauti, tik kas nugalės šioje subtilioje, šypsenomis ir mandagybėmis apdangstytoje kovoje?

Netikėta draugystė

Viena gražiausių "Knygyno" siužetinių linijų – draugystės tema. Ypatingu Florens klientu ir draugu tampa pagyvenęs vienišius Edmundas, vengiantis kontakto su išore – gal dėl to jis šiek tiek pralenkia savo laiką ir knygas ima užsisakinėti nuotoliniu būdu, nekeldamas kojos iš namų.

Nors Edmundas yra gerokai vyresnis už Florens, būtent ji tampa jo vadove po knygų pasaulį – savotiška mentore ir vedle, o mainais įgyja lygiavertį pašnekovą ir neįkainojamą sąjungininką, padedantį jai kovoti dėl knygyno išsaugojimo.

Kaip vanduo šokoladui

...arba kaip karšto šokolado puodelis prie geros knygos. Arba – kaip Lasse‘ės Halstömo 2000-ųjų metų juosta "Šokoladas" (pranc. "Chocolat"). Iš tiesų, abiejų šių filmų siužetinis panašumas daugiau nei akivaizdus – tik tiek, kad veiksmas iš šokoladinės kažkur Prancūzijoje persikelia į nedidelį knygynėlį Anglijoje.

Dvi jaunos moterys, turinčios svajonę, konservatyvi visuomenė, kurios nariai demonstratyviai priešinasi tam svajonės įgyvendinimui, tačiau slapčia (kad tik kaimynai nesužinotų!) vis tik ištaikantys progą pasimėgauti "amoraliais" malonumais – kad ir kas tai būtų – knyga ar šokoladinis saldainis. Priešiškumas, konfliktas – šie elementai galioja tiek "Šokoladui", tiek "Knygynui".

Pastelinių spalvų žaismas

Žiūrint "Knygyną" akis džiugina šviesūs, "švarūs", tvarkingi vaizdai, vaiskios pastelinės spalvos.

Juostos vizualinė pusė palieka estetišką įspūdį ir šiek tiek kompensuoja siužetą, taip įtartinai smarkiai primenantį jau minėtą "Šokoladą". Šviesios minimalistinės erdvės, atšiauroka Anglijos pakrantės miestelio atmosfera sukuria šiokį tokį kontrastą su Florens knygų namais – vieta, kur visada jauku, kur nuotaikos negadina net ir permainingi Anglijos orai, kur kasdienybės problemos pasimiršta pasinėrus į kitą – gražesnį – gyvenimą, atsiveriantį tarp knygos puslapių.

"Goya" apdovanojimų derlius

Nors pagal laimėtų ispaniškų "Oskarų" – "Goya" apdovanojimų – skaičių šiemet neabejotinai triumfavo Aitoro Arregi ir Jono Garaño istorinė drama "Milžinas" (isp. "Handia"), susižėrusi net dešimt statulėlių, šios juostos pavaidinimo vis tik nėra tarp svarbiausių kategorijų laimėtojų.

"Knygyno" sąskaitoje – "tik" trys apdovanojimai, bet savo svoriu, jos, ko gero, nenusileidžia "Milžino" laimėjimams. "Knygynas" laimėjo geriausio adaptuoto scenarijaus ir geriausios režisūros kategorijas, bei nuskynė patį svarbiausią apdovanojimą – buvo pripažintas geriausiu filmu.

Atverkite "Knygyno" duris ir leiskitės nuplukdomi į šiek tiek pilką, ūkanotą, melancholišką Florens pasaulį, persmelktą neabejotinos aistros gyvenimui ir didžiulės meilės knygoms bei gerai literatūrai. Galbūt pažiūrėjus šį filmą vėl kils noras atsiversti "Lolitą" ar "Pienių vyną", ar bet kokią kitą gerą knygą ir grįžti prie šiais moderniais technologijų laikais jau šiek tiek primiršto laisvalaikio leidimo būdo – skaitymo. Pasiduokite tam impulsui ir leiskitės į nuostabų knygų pasaulį!

Scenarijus: 2/3

Režisūra: 2/3

Kinematografija: 2/3

Techninė pusė: 3/3

Garso takelis: 2/3

Aktoriai:2/3

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo rugsėjo 14 d.

Kino premjeros

Nekenčiu vestuvių!

Esate iš tų, kuriems baltos suknelės, Felixo Mendelssohno "Vestuvių maršas", barstomi žiedlapiai ir priesaikos "kol mirtis mus išskirs" sukelia ironišką šypseną, kurią palydite kandžiu komentaru? Ką gi, nesate vieniši – panašiai vestuvių klausimu jaučiasi ir Lindė bei Frenkas. Taip jau nutinka, kad likimas juos draugėn suveda viename oro uoste pakeliui į bendrų draugų vestuves. Nors porelė greitai supranta, kad jiedu nemėgsta ne tik vestuvių, bet ir vienas kito, ilgainiui paaiškėja, kad tarp linksmų ir gerai nusiteikusių vestuvininkų du paniurėliai vienas kitam yra geriausia kompanija.

Mano draugas drakonas

Septynmetė princesė Barbara laukia savo gimtadienio ir svarsto, ką gaus dovanų. Galbūt tai bus nauja, dar nematyta knyga, atsiradusi jos tėvo karaliaus bibliotekoje? Smalsioji princesė netrunka patirti, kad ją sudominusi knyga yra nepaprasta – tai vartai į kitą pasaulį. Patekusi ten, Barbara susipažįsta su draugišku drakonu, tačiau netrunka suvokti pakliuvusi į spąstus – piktasis burtininkas užvertė knygą, ir dabar teks leistis į nuotykius, kad mergaitė vėl galėtų grįžti namo. Laimei, naujasis draugas visada šalia ir pasiryžęs padėti.

Grobuonys grįžta!

Pirmą kartą nežemiškos kilmės grėsmingi padarai mūsų planetą užpuolė prieš daugiau kaip trisdešimtmetį, ir tada su jais į kovą Centrinės Amerikos džiunglėse stojo pats Arnoldas Schwarzeneggeris. Dabar grobuonys vėl grįžta, ir šįkart teks verstis be geležinio Arnio. Dar viena bloga naujiena – jie grįžta neįtikėtinai patobulėję. Akivaizdu, kad apie DNR ir genų inžineriją žinome ne tik mes, žmonės. Taigi teks stoti akis į akį su dar baisesniais, galingesniais, protingesniais ir pavojingesniais atėjūnais. Žmonijos likimas pakimba ant plauko, o į kovą su grėsmingaisiais grobuonimis siunčiama buvusių karių ir mokslininkų komanda.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Stebuklinga knygų krautuvėlė <span style=color:red;>(filmo „Knygynas“ apžvalga)</span>
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS