Sugrįžo kraupusis „Helovinas“: ar šio filmo buvo verta laukti? | Diena.lt

SUGRĮŽO KRAUPUSIS „HELOVINAS“: AR ŠIO FILMO BUVO VERTA LAUKTI?

Pirmasis "Helovinas" kadaise pakeitė siaubo filmų žanrą. Originalioji komanda sugrįžta parodyti, kad tai nebuvo atsitiktinumas.

Siaubo klasika

Lygiai prieš 40 metų pasirodęs "Helovinas" yra siaubo filmų klasika. Per kitus dešimtmečius kinuose pasirodė nesuskaičiuojama daugybė juostų, kuriose serijinis žudikas persekioja grupę žmonių, dažniausiai – jaunas merginas. "Helovinas" yra įvardijamas kaip žiaurumu ir įtampa pasižyminčio slasher žanro pradininkas, nors daugelis pripažintų, kad nuo šio filmo pasirodymo niekas taip ir nepasiekė jo aukštumų.

Iki šiol buvo sukurta dešimt "Helovino" franšizės filmų ir vienas už kitą absurdiškesnių tęsinių, su originalu susijusių tik pavadinimu ir niekuo daugiau. Originaliojo filmo kūrėjas Johnas Carpenteris visu kuo siekė atsiriboti nuo antrarūšių perdirbinių, o žvaigžde anuomet tapusi Jamie Lee Curtis dėmesį nukreipė į kitus siaubo filmus. Taigi naujiena, kad abu jie po 40 metų pertraukos nusprendė sugrįžti į šią franšizę, Holivude buvo sutikta su nuostaba ir džiaugsmu.

Ir, regis, laukti buvo verta: naujasis "Helovinas" jau yra vadinamas vieninteliu tęsiniu, galinčiu lygiuotis į originaliojo filmo aukštumas.

Amžini priešai

1978-ųjų metų versijoje J.L.Curtis įkūnyta Lori buvo mokinė, Helovino naktį dirbusi aukle. Ją persekiojo Maikas Majersas (akt. Nickas Castle’as), iš ligoninės pabėgęs vyras, vaikystėje nužudęs savo seserį ir toliau trokšantis kraujo. Lori pradeda įtarti, kad ją kažkas persekioja, ir filmas greitai tampa neeiliniu trileriu, kur aplinkiniai netiki merginos baimėmis. Galiausiai jie patys patiria vyro žiaurumą, o Lori privalo pati apsiginti nuo kaukėtojo žudiko.


Naujajame filme Maiko Majerso žmogžudystės yra tapusios legenda. Jis yra saugomas kalėjime, o Lori visą gyvenimą praleido kovodama su psichologinės traumos padariniais, kuriuos į viršų iškelia du pradedantieji žurnalistai. Majersui netikėtai pabėgus iš kalėjimo, Lori supranta, kad jis ruošiasi pabaigti pradėtą darbą, o ji pati pasiryžta nepasiduoti jam bet kokia kaina.

Pirmasis filmas pasižymėjo kaip nelygi kova tarp taikios merginos ir žmogžudžio, o dabar jųdviejų neapykanta vienas kitam jėgas išlygina įspūdingais būdais.

Originalioji komanda

Naujasis "Helovinas" surinko tokią stiprią komandą, kad nenuostabu, jog filmas buvo taip išgirtas. Paniekos tęsiniams neslepiantis režisierius J.Carpenteris prie filmo prisidėjo kaip kompozitorius. Jo kurtas "Helovino" muzikinis takelis yra siaubo filmų legenda, todėl net ir indėlis iš muzikinės pusės yra stebinantis.

Patį filmą šįkart režisavo komedijų kūrėjas Davidas Gordonas Greenas, o vienu iš scenaristų tapo komikas Danny McBride‘as; abu jie daugybę kartų buvo išreiškę savo susižavėjimą "Helovino" filmais, tad meilė siaubo žanrui čia suveikė.

Vis dėlto jokia komandos dalis nesulaukė tiek dėmesio kiek J.L.Curtis sugrįžimas. Joks kitas aktorius nėra siejamas su siaubo filmais taip, kaip ji, kadaise net gavusi titulą "Klyksmo karalienė". J.L.Curtis, laimėjusi krūvas apdovanojimų kaip aukščiausio lygio aktorė, niekada nepamiršo "Helovino" ir seniai norėjo sugrįžti į franšizę su visais originaliaisiais jos nariais. Rašytoju ir režisieriumi po pirmojo filmo dirbęs N.Castle‘as, vaidinęs originalųjį Maiką Majersą, taip pat pasižymėjo pareiškęs, kad sugrįš dar kartą ir įkūnys kraupųjį veikėją.

Daugiau rekordų

Pirmasis "Helovinas" iki šiol yra šlovinamas ne vien dėl savo siaubo. Aštuntajame dešimtmetyje Holivudas vieną po kito kūrė klasikinius filmus, ir ši juosta tarp jų nepasimetė dėl savo įvairiapusės kokybės. Filme nagrinėtos temos, tokios kaip blogio prigimtis, jaunystė ir moteriškumas, aktualios iki šiol, net jeigu yra begalė kitų jas liečiančių filmų.

Dėl to visai nestebina, kad panašias temas nagrinėjantis naujasis filmas šiuolaikiniame Holivude atkreipė žmonių dėmesį. Kino pasaulis, pastaraisiais metais ypač daug dėmesio skiriantis lyčių nelygybei, išskėstomis rankomis pasitiko filmą su J.L.Curtis priešaky. Naujasis "Helovinas" per pirmąjį savaitgalį jau spėjo tapti pelningiausiu filmu franšizėje ir yra daugiausia uždirbęs siaubo filmas, kur pagrindinio vaidmens atlikėja – moteris. Kartais tęsiniai gali sukelti tokių pačių audrų, kaip ir originalieji filmai. Reikia tik turėti kantrybės.

"Helovinas" (angl. "Halloween")

Žanras: siaubo, trileris

JAV, 2018

Režisierius Davidas Gordonas Greenas

Vaidina Jamie Lee Curtis, Nickas Castle'as, Judy Greer, Andi Matichak, Willas Pattonas

Vertinimas:

Siaubas – 3,

Scenarijus – 2,

Muzika – 3,

Aktoriai – 3,

Režisūra – 2,

Bendras – 2,6.

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo spalio 26 d. galima išvysti dar tris premjeras.

"Stebiu tave"

Keistas apokaliptinis įvykis pražudė milijonus žmonių. Praėjus keleriems metams akivaizdu, kad mirusieji nenori palikti gyvųjų pasaulio ir ima jiems vaidentis. "Stebiu tave" didžiausią dėmesį skiria merginai, kuri yra pasiryžusi išsiaiškinti, kaip daugybė žmonių buvo pražudyta, kas tai per įvykis, o tai daryti dar labiau paskatina ją pačią pradėjęs persekioti mirusysis. Filmas neatrodo originaliai, o užsienio kritikai jį jau spėjo sumaišyti su žemėmis. Kadangi kino studijos spalio pabaigoje įprato automatiškai paleisti nors kažkokių siaubo filmų, "Stebiu tave" pasirodymas bent jau nestebina.

"Lietuviški svingeriai"

Dar vienos Tado Vidmanto komedijos pavadinimas sėkmingai pristato ir patį filmą. Pabodusiu seksualiniu gyvenimu pradėję skųstis sutuoktiniai netrukus atgyja nusprendę permiegoti su svingerių pora. Kaip ir galima tikėtis, toks planas yra skylėtas ir geruoju jis tikrai nesibaigs. T.Vidmantas Lietuvoje ėmė kurti filmus, kurie užsienyje yra gal ir matyti, tačiau lietuviškame kontekste dar nebandyti; anksčiau jis tai darė su dokumentinio pobūdžio komedijomis, dabar – su išprotėjusiais vakarėliais. Lietuviškos komedijos yra skurdžios, tad tokia strategija yra įdomi ir sveikintina.

"Princas Žavusis"

Princas Žavusis pasižymi jam pačiam nepatinkančia savybe: jį įsimyli visos merginos, tarp kurių yra ir Pelenė, Snieguolė bei Miegančioji Gražuolė. Princas privalo rasti savo tikrąją meilę iki 21-ojo gimtadienio, kitaip praras teises į tėvo karalystę. Jis išsiruošia į pavojingą kelionę surasti jį užbūrusią raganą, o kelionės metu susiduria su neeiliniais išbandymais. Žaviojo princo istorija animaciniuose filmuose dar nebuvo pateikta būtent taip ("Šreko" pasaulyje jis nuolat buvo išjuokiamas), tad šis filmas gali tapti įrodymu, jog klasikinių pasakų idėjos dar nėra visiškai išsemtos.

Buvaukine.lt

GALERIJA

  • Sugrįžo kraupusis „Helovinas“: ar šio filmo buvo verta laukti?
  • Sugrįžo kraupusis „Helovinas“: ar šio filmo buvo verta laukti?
  • Sugrįžo kraupusis „Helovinas“: ar šio filmo buvo verta laukti?
  • Sugrįžo kraupusis „Helovinas“: ar šio filmo buvo verta laukti?
  • Sugrįžo kraupusis „Helovinas“: ar šio filmo buvo verta laukti?
  • Sugrįžo kraupusis „Helovinas“: ar šio filmo buvo verta laukti?
Filmo platintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tiems

Tai vakarų sukurtas smurtas,tokius filmus reikia drausti,slėpti nuo visuomenės ypač vaikų ,kur vaikų teises isgamos ,ko nedirbant savo darbą štai kodėl kraujo visur pilna nes būtent vakarų dermokratija skatina tai daryti

Nenorinti

mest lauk tokį ,,meną". Rado mena, ne menas, o šlamštas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS