TV žiūrovams – pamoka, kaip makiažu paslėpti smurto žymes | Diena.lt

TV ŽIŪROVAMS – PAMOKA, KAIP MAKIAŽU PASLĖPTI SMURTO ŽYMES

Smurtą prieš moteris Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetas (CEDAW) vadina viena iš problemiškiausių sričių mūsų šalyje. Statistika išties atrodo kraupi, bet ar galėtumėte įsivaizduoti televizijos laidą, kurioje mokoma makiažu užmaskuoti mėlynes po akimis?

Tikriausiai tai ne tik sunkiai tikėtina, bet ir neįmanoma Lietuvoje, tačiau būtent tokiomis pamokėlėmis savo žiūroves Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dienos proga „pradžiugino“ Maroko kanalas 2M. Remiantis neoficialia nevyriausybinių organizacijų statistika, Lietuvoje kas trečia moteris yra patyrusi savo vyro ar draugo smurtą: fizinį, psichologinį, ekonominį, socialinį, seksualinį. Tuo tarpu Maroke tai išgyvena 6 iš 10-ies moterų. Visgi net ir ten televizijos akibrokštas sukėlė pasipiktinimo pliūpsnį.

Rytinėje laidoje „Sabahiyate“, norėta parodyti, kaip pasidaryti specialų makiažą sumuštai moteriai. Krėsle įsitaisiusios moters veidas buvo nusėtas mėlynėmis, tačiau tai – tik optinė apgaulė, „kino efektai“, patikino rubrikos vedėja. „Žalia naudojama teptuku pridengti rausvajai sumušimo daliai“, „oranžinis korektorius, o po jo – geltonas, baigiant makiažo pagrindu“ leidžia užmaskuoti tamsią akies mėlynę“, aiškino prezentacijos vedėja. Ir pridūrė besitikinti, kad davė naudingų patarimų moterims, kurioms to reikia, kad galėtų toliau gyventi ir eiti į darbą.

Tai neprasprūdo pro sąmoningų žiūrovų akis – socialiniai tinklai ėmė tiesiog ūžti. Žmonės neslėpė nuostabos, kad kanalas švenčia kovos su smurtu prieš moteris dieną siūlydamas „antismurtinį“ makiažą, ironizavo, kad tai atrodo kaip juodo humoro reklama: „Pajuodusi akis, mėlynės – nieko tokio. 2M makiažo meistrė turi tam stebuklingą priemonę!“ „Kanalas jums, ponios ir panelės, siūlo sprendimą paslėpti mėlynes veiduose, jei į juos „užvažiavo“ jūsų vyras ar tėvas“, – tokie ir panašūs komentarai kanalo vadovybę privertė išplatinti pranešimą, kad smerkia tokią rubriką, kad ji nereiškia kanalo nuomonės ir neturi nieko bendro su jo vertybėmis, taip pat viešai atsiprašyta dėl šios klaidos, kuri užkabino labai jautrią visuomenei temą.

Visgi kanalas sulaukė autoritetingų institucijų įspėjimo pažeidus įstatymus ir taisykles, priminta, kad draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai skatinti smurtą prieš moteris, o minėta pamoka sumenkina smurto pasekmes, siūlo sprendimus, leidžiančius susitaikyti su tuo, kai tuo tarpu neregėti smurto ir smurtautojo kaltės akcentavimo ir smerkimo.

Televizijai netrukus atsaką davė žurnalas moterims, išplatinęs „kitokio“ makiažo valiklio reklamą. Joje matyti žavinga jauna moteris, pamažu nusivalanti makiažą ir taip atverianti mėlynes ir kitas smurto žymes veide. „Neuždenkite makiažu smurto“, – skelbiama šios socialinės reklamos pabaigoje.

Panašų klipą, skirtą kovos su smurtu prieš moteris kampanijai, prieš penkerius metus buvo sukūrę ir britai. Klipas, kuriame matyti mėlynes uždažanti moteris, taip pat baigėsi paraginimu: „Nesislėpkite – kalbėkite apie tai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS