Vakaro šou taikinys – galingiausias planetos žmogus | Diena.lt

VAKARO ŠOU TAIKINYS – GALINGIAUSIAS PLANETOS ŽMOGUS

Net ir bjauriausias anekdotas jo herojui yra reklama. Pagal panašų principą, kaip žinome, bendrauja ir humoro laidos. Ne išimtis – ir galingiausios pasaulyje valstybės televizija bei prezidentai.

JAV prezidentai visada buvo populiariųjų vietinių televizijų humoristinių vėlyvo vakaro šou taikiniai, tačiau dabartinis šalies lyderis Donaldas Trumpas tapo kažkuo daugiau. Jis įkvėpė naują vėlyvos laidos koncepciją: joje ne tik juokiamasi, bet ir kritikuojama.

Griežta reakcija

Įkvėpti su D.Trumpu susijusių incidentų ir skandalų pastaruosius šešis mėnesius vėlyvo vakaro šou šeimininkai satyriškai per dantį traukė naująjį Jungtinių Valstijų lyderį. Tačiau D.Trumpo reakcija po Šarlotsvilyje neseniai prasiveržusios rasinės neapykantos išprovokuotų neramumų sukėlė tikrą pykčio bangą.

Prezidentas pernelyg ilgai delsė, kol pasmerkė neapykantos grupes ir pareiškė, kad "rasizmas yra blogis". Prieš šį pareiškimą D.Trumpas nesugebėjo konkrečiai įvardyti ir pasmerkti rasizmą propaguojančių grupių ir kalbėjo apie "daugelio šalių" smurtą. Tai paskatino ne tik bendrapartiečių respublikonų ir demokratų kritiką, bet sukėlė ir neabejotiną komedinio pykčio bangą.

Taip JAV prezidentas atsidūrė vėlyvo vakaro šou vedėjų kritikos taikiklyje, o D.Trumpo ilga tyla ir pareiškimai leido iš naujo kvestionuoti, kaip prezidentas vertina rasizmą, antisemitizmą ir neonacizmą.

Žinomas televizijos NBC vakaro šou dalyvis, aktorius Sethas Meyersas D.Trumpo prezidentavimo metą pavadino nesibaigiančia žemiausio lygio akimirkų serija. "Mes neturėtume gėdytis ar spausti JAV prezidentą pasakyti, kad naciai yra blogai", – po Šarlotsvilio įvykių pareiškė S.Meyersas.

"Karališkai susimauna"

Kita vėlyvo vakaro šou žvaigždė Jimmy Kimmelas taip pat negailėjo kritikos D.Trumpui ir sakė, kad pastarasis "karališkai susimauna kartais du ar tris kartus per dieną. Kiekvieną dieną atsitinka kas nors beprotiško!".

"The Late Show" vedėjas Stephenas Colbert'as neseniai aptarė D.Trumpo "New York Times" pasirodžiusį interviu, kuris sutapo su jo prezidentinių pareigų šešių mėnesių sukaktimi. Tada šis laidos vedėjas pareiškė: "Aš nesu tikras, ką jūs padarėte per tuos šešis mėnesius, bet aš žinau, kad vartoju "Xanax" (vaistai nuo nerimo, emocinės įtampos – aut.past.)."

"The Daily Show" vedėjas Trevoras Noah savo laidą pradėjo juokdamasis: "Donaldo Trumpo pirmininkavimas pastaruoju metu nėra sėkmingas, ir sakydamas pastaruoju metu, turiu galvoje niekada." Jis kalbėjo apie taip pat "New York Times" interviu, kurio tikslas buvo padėti skaitytojams geriau suprasti D.Trumpo mąstyseną. "Kam žmogui reikia didesnio supratimo apie sumautą Trumpo mąstyseną?" – tą vakarą klausė jis.

Svarbiausia – pramogos

Tokiais anaiptol ne nekaltais juokeliais ir kritika populiarūs JAV televizijos veidai, kurių vardai iki šiol asocijavosi su nesibaigiančia komedija, savaip reiškia protestą ir daro įtaką visuomenei. Savaime suprantama, jų tikslas nesikeičia – jiems svarbiausia pralinksminti auditoriją.

Vėlyvo vakaro pokalbių šou yra vieni populiariausių JAV televizijos rinkoje, kuriose šis formatas ir atsirado. Paprastai tokiuose šou dominuoja juokingi laidos vedėjų monologai apie dienos naujienas, interviu su kviestiniais svečiais, komiški epizodai ir muzikiniai pasirodymai.

Tokių šou formatą praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje populiarino Johnny Carsonas "The Tonight Show" (liet. "Šio vakaro šou") laidoje, NBC televizijoje. Paprastai tokių laidų vedėjai pašnekovus kalbina sėdėdami už stalo, o svečias sėdi ant sofos.

Tokios vakarinės pokalbių laidos yra išties labai populiarios Jungtinėse Amerikos Valstijose ir rodomos geriausiu televizijos eterio laiku. Lietuvoje vienas pirmųjų tokio televizijos laidų formato bandymų buvo taip pat didelio populiarumo sulaukęs "Puikusis šou", kurio vedėjas buvo aktorius ir humoristas Vytautas Šapranauskas. Šių dienų vienas ryškiausių pavyzdžių – dar pavasarį TV laidų vedėjo ir humoristo Justino Jankevičiaus bei kolegos Mindaugo Stasiulio vestas "Gero vakaro šou".

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonis

Ar tikrai jis galingiausias pasaulio žmogus? Ne Putinas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS