Londono Sičio lietuvių klubo prezidentė: mes norime ir galime padėti Lietuvai | Diena.lt

LONDONO SIČIO LIETUVIŲ KLUBO PREZIDENTĖ: MES NORIME IR GALIME PADĖTI LIETUVAI

  • 0

Londono Sitis – istorinė Londono širdis, vienas didžiausių komercinių bei finansinių centrų pasaulyje, kuriame dirba 340 tūkstančių žmonių, dauguma – bankuose arba draudimo kompanijose. Dėl didelio verslo įmonių susitelkimo neoficialiu Sičio devizu laikomas posakis „Sičio verslas yra verslas“. Londono Sityje būstines turi Londono birža, Anglijos bankas, daugiau kaip 500 kitų bankų, draudimo įmonių ir investicinių fondų.

Sityje dirbančius lietuvius nuo 2006-ųjų vienija Londono Sičio lietuvių klubas, kurio pagrindinis siekis, pasak narių, – prisidėti prie Lietuvos pozicijų stiprinimo pasaulinėje rinkoje. Klubo nariai – patyrę finansininkai, ekonomistai ir teisininkai.

Sičio lietuvių klubo prezidentė – Vilniuje gimusi Viktorija Vasiliauskaitė, gyvenusi ir dirbusi Baltijos bei Skandinavijos šalyse, Indijoje, Omane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Paskutinius 5 metus Viktorija gyvena Anglijoje ir dirba garsiajame Sityje.

„Esu nepriklausoma konsultantė, tad vienoje kompanijoje užsibūnu neilgai – metus ar pusantrų. Kiekvieną kartą pačią pirmą darbo savaitę naujiems kolegoms papasakoju, kad esu iš Lietuvos, paaiškinu, kur yra Lietuva, nes, nors ir esame viena iš pažangiausių Europos Sąjungos valstybių, mažai kas žino apie mūsų šalį. Visada atsinešu knygą „Neregėta Lietuva“, kad kolegoms galėčiau parodyti, kokia graži mūsų šalis. <…> Lietuvą pristatau kaip ypatingai švarią, turinčią daug miškų, ežerų, galinčią vystyti ekologinį turizmą. Dauguma užsieniečių stebisi, kai iš manęs išgirsta, kad Lietuvoje beveik kiekvienoje upėje ir kiekviename ežere galima maudytis. Taip pat Lietuvą pristatau kaip valstybę, kuri šiuo metu aktyviai orientuojasi į aukštąsias technologijas“, – laidos „Tapatybė.LT“ kūrėjams pasakoja Viktorija.

Prieš metus Londono Sičio lietuvių klubo prezidente išrinkta V. Vasiliauskaitė džiaugiasi, jog dauguma tautiečių, atvykusių gyventi į svetimą šalį, retai jaučiasi svetimi, nes sugeba greitai prisitaikyti prie naujų gyvenimo pokyčių.

„Mes esame labai veržlūs ir tuo labai išsiskiriame iš, sakykim, kolegų britų. Manau, jog taip yra todėl, kad užaugome besikeičiančioje visuomenėje. Po nepriklausomybės atgavimo mūsų valstybėje viskas labai greitai keitėsi, išmokome greitai adaptuotis prie besikeičiančios situacijos, todėl dabar mums yra lengva dirbti toje aplinkoje, kur viskas greitai kinta“, – teigia verslo ir pokyčių valdymo konsultante dirbanti V. Vasiliauskaitė.

Pasak Viktorijos, Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė yra labai įvairialypė ir linkusi aktyviai dalintis sukaupta patirtimi.

„Turime aukšto lygio profesionalų, dirbančių bankininkystės, draudimo, rinkodaros srityse, turime labai daug studentų, kurie mokosi geruose universitetuose ir tik pradeda savo karjerą. Čia užėjęs į kokį nors restoraną ar kavinę, visada rasi dirbantį studentą iš Lietuvos, kuris tokiu būdu padeda sau susikurti geresnį gyvenimą studijų metu. Turime labai daug žmonių, atvykusių čia dirbti sudėtingus, sunkius darbus tam, kad galėtų padėti Lietuvoje likusiems artimiesiems. Taigi bendruomenė Anglijoje yra labai daugialypė, o ją vienija beveik 40 skirtingų organizacijų. Jeigu Londono Sičio lietuvių klubas vienija profesionalus, dirbančius Londono Sityje, tai Lietuvos komercijos rūmai Jungtinėje Karalystėje jungia verslus įkūrusius tautiečius. Rytų Londone galima rasti įvairių lietuvių interesus jungiančių klubų. Žmonės iš tikrųjų buriasi, bendrauja ir bendradarbiauja vieni su kitais“, – pasakoja V.Vasiliauskaitė.

„Manau, jog lietuviams, išsibarsčiusiems po visą pasaulį, yra labai svarbu bendrauti. Džiugu, kad tą svarbą supranta ir Lietuvos valstybė, nes jau sėjami pirmieji bendradarbiavimo daigeliai. Mūsų, gyvenančių užsienyje, yra beveik pusantro milijono. Tai antra Lietuva. Antra dirbanti Lietuva. Tai didelė informacinė jėga, didelė pažinčių jėga. Tik reikia mokėti tuos žmones motyvuoti ir tinkamai panaudoti. Tarkim, dabar Lietuva susiduria su dideliu informaciniu karu iš mūsų didžiojo kaimyno. Gaila, bet lietuvių diaspora nėra organizuota, mes nežinome, kaip galėtume padėti Lietuvai. Nors ir norime, ir galime padėti“, – prisipažįsta Londono Sičio lietuvių klubo prezidentė.

„Tapatybė.LT“ – jau šį šeštadienį per LRT Lituanicą 23:30 val. Lietuvos laiku, 21:30 val. Londono laiku, 16:30 val. Niujorko laiku. Vedėjas Modestas Mastavičius.

Laidą tiesiogiai galima matyti ir portale LRT.lt.

Laidos anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=3F8FRBT9ojo

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS