Aplinkos ministrą klampina milijonai ir interesai | Diena.lt

APLINKOS MINISTRĄ KLAMPINA MILIJONAI IR INTERESAI

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Į įtartinas milijonų eurų dalybas įsipainiojęs aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Navickas painiojasi oficialiai deklaruodamas savo interesus. Iš ES ir biudžeto lėšų šelpiami saviškiai?

Bendradarbiavimo kratosi?

Po "Kauno dienos" rašinio apie tai, kad aplinkos ministro K.Navicko buvusiai darbovietei – viešajai įstaigai (VšĮ) "Baltijos aplinkos forumas" (BAF) ketinama skirti per 3,4 mln. eurų iš ES ir šalies biudžeto, tyrimą pradėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Šaltiniai iš Aplinkos ministerijos redakcijai pasiūlė šią problemą panagrinėti giliau – užsimindami, kad atsekami keisti galimi ryšiai su Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, paties ministro buvusia ir esama aplinka.

Dienraštis rašė, kad šių metų rugpjūčio 16 d. žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pasirašė aplinkos ministro įsakymą, kuriuo atveriamas kelias BAF, norinčiai vykdyti projektą pagal ES aplinkos ir klimato programą (LIFE), gauti šiek tiek daugiau negu 3 mln. eurų ES lėšų ir 0,4 mln eurų iš šalies biudžeto. Tiesa, vėliau finansavimas iš biudžeto sumažintas perpus.

BAF teigia kartu su Latvijos ir Estijos gamtosaugininkais vykdysianti komunikacijos projektą "Gamta yra gyvenimas". Kitaip sakant, lėšos bus išleistos visuomenei šviesti.

BAF paraiškoje Aplinkos ministerijai teigiama, kad viso projekto vertė – per 5 mln. eurų. Iš jų Lietuvoje gamtosaugos propagandai ketinama išleisti 1,6 mln. eurų. Dienraščiui susisiekus su projekto iniciatoriais, Latvijos gamtos fondo atstovais, pastarieji pateikė šiek tiek kitokią informaciją.

"Projekte, kurio vertė maždaug 6,2 mln. eurų, iš kurių EK turėtų finansuoti apie 3,7 mln. eurų, dalyvauja vienuolika partnerių iš aštuonių valstybių. BAF – tik vienas iš partnerių. Suplanuota, kad Lietuvoje viešinimui bus skirta 810 tūkst. eurų, iš kurių EK turėtų skirti maždaug 490 tūkst. eurų. Kodėl BAF, pateikdama paraišką Aplinkos ministerijai, pateikė kitokius skaičius, komentuoti negaliu", – "Kauno dienai" sakė Latvijos gamtos fondo atstovė Liene Brizga-Kalnina.

Latvė taip pat negalėjo pakomentuoti, kodėl BAF, pateikdamas paraišką Aplinkos ministerijai, teigė, kad "Lietuvoje partnerių tebeieško". "Paprastai partneriai surandami rašant projektą, jame numatoma, kas kokią veiklą vykdys, kaip tarp partnerių pasiskirstys finansavimas", – pastebėjo L.Brizga-Kalnina.

Slypi L.Kontrimo ausys?

Latvijoje vienas iš projekto partnerių – ryšių su visuomene, komunikacijos agentūra "Edelman Affiliate", didžiausio pasaulinio nepriklausomo ryšių su visuomene tinklo "Edelman" atstovė. "Edelman" internetiniame tinklalapyje teigiama, kad šio tinklo atstovė Lietuvoje – UAB "PR Service/Edelman Affiliate", o atstovas – Linas Kontrimas.

"PR Service/Edelman Affiliate" pavadinimas Lietuvoje nuskambėjo šių metų liepos viduryje ir sietinas su parlamentaru R.Karbauskiu. Tada politikas kartu su buvusia parlamentare Greta Kildišiene ir advokate Liudvika Meškauskaite apsilankė šioje bendrovėje.

Šis susitikimas virto R.Karbauskio slėpynėmis nuo žurnalistų, į istoriją buvo įtraukti apsaugos darbuotojai ir sostinės policijos patrulių du ekipažai. Apie aštuonias valandas praleidęs bendrovės biure, R.Karbauskis išėjo tik 23.30 val.

BNS šaltinių teigimu, susitikimo metu buvo numatyta aptarti neseniai 30 tūkst. egzempliorių tiražu išleistos G.Kildišienės knygos "Atvirai" viešinimo ir platinimo kampaniją. R.Karbauskis žiniasklaidai yra teigęs, kad nėra prisidėjęs prie minėto buvusios kolegės Seime projekto. Vis dėlto keli šaltiniai Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje BNS yra paliudiję, kad R.Karbauskis asmeniškai koordinavo knygos leidybos finansavimo, platinimo ir viešinimo reikalus.

Žurnalistams laukiant išeinančio R.Karbauskio ir G.Kildišienės, į pavakarę pasirodė ir šios bendrovės įkūrėjas, tuometis kultūros ministrės patarėjas L.Kontrimas, kuris visaip trukdė žurnalistams dirbti.

R. Karbauskis ir G. Kildišienė/V.Skaračio nuotr.

Ar gali būti taip, kad "PR Service / Edelman Affiliate" ir bus BAF partneris vykdant komunikacijos kampaniją "Gamta yra gyvenimas"? Mat po R.Karbauskio apsilankymo bendrovėje praėjus vos mėnesiui, aplinkos ministro įsakymu BAF ir nutarta skirti finansavimą.

"L.Kontrimas "Edelman" oficialiai neatstovauja nuo vasario mėnesio, kai tapo kultūros ministrės patarėju. O mūsų bendrovė nėra turėjusi jokių kontaktų su BAF, apie šį projektą pirmą kartą girdžiu", – dienraščiui sakė "PR Service / Edelman Affiliate" direktorė ir buvusi L.Kontrimo žmona Romualda Stonkutė.

Pašnekovės teigimu, skandalingai nuskambėjusį susitikimą organizavo pats R.Karbauskis, ketinęs pakalbėti, ko griebtis bandant pakelti jo vadovaujamos partijos autoritetą. "Aš pasakiau, kad problema ne partija, o G.Kildišienė. Jos problemą pirmiausia reikia spręsti", – versiją, kodėl R.Karbauskis paskui save atsivedė ir skandalingai pagarsėjusią politikę, dienraščiui pateikė R.Stonkutė. Ji kategoriškai neigė, kad pokalbio metu kalba ėjo apie politiko draugės knygos finansavimą.

"Man R.Karbauskis, kaip politikas, nepatinka ir agentūra su juo nedirbs", – teigė viešųjų ryšių specialistė.

K.Navickas painiojasi

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos į ministro pareigas deleguotas K.Navickas, dešimt metų išdirbęs BAF, bent penkis kartus pildė privačių interesų deklaraciją, ir kiekvienoje jų – neaiškumai.

Antai, vos tapęs ministru, K.Navickas prisipažįsta kitą dieną tapęs ir BAF dalininku. Paskutinėje, spalio 2 d. pildytoje, deklaracijoje jis jau sakosi dalininku buvęs nuo 2016 m. Pastarojoje deklaracijoje jis teigia nusišalinęs nuo bet kokių veiksmų, kuriais būtų galima jį sieti su buvusia darboviete – girdi, šių metų sausį jis nebuvo ir įstaigos dalininkas. Tačiau toje pačioje dokumento grafoje juodu ant balto parašyta: "Esu jos dalininkas."

Taigi K.Navickas per dešimt buvimo ministru mėnesių taip ir neapsisprendė, kokias pareigas, be ministro, jis vis dėlto užima.

"Kauno dienos" aptikti faktai rodo, kad K.Navickas nenutraukė ryšių ne tik su BAF, bet ir kitais visuomeniniais gamtosaugininkais, kurių veiklai neseniai pritarta skirti per 10 mln. eurų.

Gana svari aplinkybė suabejoti K.Navicko veiklos skaidrumu kyla žinant, kad, vos tapęs ministru, jis pats save paskyrė kontroliuoti ir administruoti ES fondus, programas ir kitokią tarptautinę paramą. Ankstesnieji aplinkos ministrai vengė kištis prie europinių ir biudžeto milijonų reikalų – buvęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas tai tvarkyti buvo pavedęs viceministrui Algirdui Gecevičiui.

Vizitas Šilutėje

Dienraštis rašė, kad K.Navickas šių metų pavasarį lankėsi Šilutės rajone, kur susitiko su savivaldybės atstovais, vietos turizmo organizatoriais. Pasirodo, ministras dalyvavo savo buvusio darbdavio, vieno iš BAF dalininkų ir direktoriaus Žymanto Morkvėno organizuotame renginyje "Gamtinio turizmo traukos vietovės vystymas Nemuno deltoje – skambi frazė ar strateginė regiono vystymo kryptis?"

Vilniečių delegacija neafišavo, tačiau paaiškėjo, kad K.Navickas su buvusiu savo viršininku Ž.Morkvėnu atvyko dėl BAF vykdomos ES ir Lietuvos biudžeto finansuojamos "LIFE Viva Grass" programos "Integruoto planavimo įrankio sukūrimas siekiant užtikrinti biologinės įvairovės gyvybingumą". Ž.Morkvėnas yra šio projekto vadovas, o K.Navickas anksčiau pagal šį projektą Kėdainių rajone, Josvainiuose, yra skaitęs paskaitą "Atvirų buveinių palaikymo problemos".

Ministrui draugiją Šilutės rajone palaikė ne tik Ž.Morkvėnas, bet ir ornitologijos turizmo verslininkas Marius Karlonas bei Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) vadovas Liutauras Raudonikis.

Aplinkos ministro kelioninis turas su savo buvusiu vadovu ir paukštukų mylėtojais buvo gana pelningas. Po dviejų mėnesių aplinkos ministras sutinka, kad ne tik jo buvusiam darbdaviui būtų skirta parama programos vykdymui, bet ir įspūdinga suma atseikėjama dviem LOD programoms.

Keisti sutapimai

Tad po K.Navicko apsilankymo Šilutėje pasiseka ne tik jo buvusiam darbdaviui. Jau minėtame aplinkos ministro įsakyme, pasirašytame žemės ūkio ministro B.Markausko ir "parengtu bei suderintu Aplinkos ministerijos specialistų", LOD patvirtinami net du ES ir šalies biudžeto lėšomis finansuojami projektai: "Globaliai nykstančio mažosios žąsies apsaugos priemonių įgyvendinimas jos migracijos kelyje" ir "Suinteresuotų institucijų pajėgumų pritaikymas gerinant upinių ir mažųjų žuvėdrų apsaugos būklė Lietuvoje".

Pirmojo projekto, kuriame LOD yra partnerė vertė – net 7,9 mln. eurų. Teigiama, kad Lietuvoje bus atlikta darbų už maždaug 621 tūkst. eurų, tam iš ES prašoma 459 tūkst., iš šalies biudžeto – 152 tūkst. eurų.

Antrojo projekto vertė – beveik 2,3 mln. eurų, jam vykdyti iš ES prašoma beveik 1,4 mln., iš šalies biudžeto – 574 tūkst. eurų.

Šiuo atveju keisčiausia ne vien tai, kad milijonus žadama išleisti paukštukų apsaugai, o viena ne ką mažiau keista aplinkybė. Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas dar 2016 m. rugsėjo 5 d. įsakymu D1-585 jau buvo patvirtinęs LOD projektą "Suinteresuotų institucijų pajėgumų pritaikymas gerinant upinių ir mažųjų žuvėdrų apsaugos būklę Lietuvoje". Tik jame bendra projekto vertė buvo nurodyta mažesnė – 1,9 mln. eurų.

Painiava dėl datų

Beje, minėtame aplinkos ministro įsakyme, pasirašytame žemės ūkio ministro B.Markausko, paukštukų priežiūrai ir kitoms gamtosaugos reikmėms siūloma išleisti net 6 mln. eurų.

B. Markauskas/K. Vanago nuotr.

Šioje milijonų skirstymo "grupei draugų" istorijoje įdomus dar vienas aspektas. EK šių metų balandžio 28 d. paskelbė 2017 m. kvietimą teikti LIFE programos paraiškas aplinkos apsaugos ir klimato kaitos poveikio švelninimo / prisitaikymo projektams. Aplinkos ministerija pranešė, kad paraiškų, t.y. projektų, laukiama anksčiausiai iki rugsėjo 7 d. ir vėliau. Tame pačiame ministerijos pranešime teigiama, kad LIFE projektų pareiškėjų prašymų dėl bendrojo finansavimo lėšų skyrimo projektams iš Lietuvos biudžeto laukiama iki birželio 2 d. Tačiau, nesulaukus projektų pateikimo pabaigos, rugpjūčio viduryje B.Markauskas pasirašo aplinkos ministro įsakymą, kuriuo finansuojami ne tik aplinkos ministro K.Navicko buvusio darbdavio, bet ir jo "grupės draugų" – LOD – milijoniniai projektai.

Aplinkos ministro patarėjas Mindaugas Bajarūnas nekomentavo painiavos dėl datų, tiesiog atsiųsdamas nuorodą su paskelbtais dokumentais.

Dingo ataskaita

O bene keisčiausias sutapimas – aplinkos viceministro Mindaugo Gudo atsistatydinimas "Kauno dienoje" pasirodžius publikacijai "Ministro buvusiam darbdaviui – milijonai". Oficialiai teigiama, kad politikas atsistatydino dėl šeiminių aplinkybių, būta ir kitokių paralelių.

Šaltiniai iš Aplinkos ministerijos redakcijai siūlė pasidomėti vienu BAF vykdytu milijoniniu projektu, kurio ataskaita iš įmonės tinklalapio paslaptingai dingusi.

Teigta, kad su tuo projektu siejamas ir M.Gudas, kurio žmona senokai dirba BAF. Redakcija bent tris kartus kreipėsi į BAF direktorių Ž.Morkvėną, primygtinai prašydama pateikti minėtą projekto, finansuoto ir mokesčių mokėtojų lėšomis, ataskaitą, tačiau nei jį gavo, nei sulaukė komentaro.

Netrukus viešai apie atsistatydinimą prabilo M.Gudas, o iš BAF tinklalapyje viešinamos įstaigos komandos netikėtai dingo ir motinystės atostogose esančios viceministro žmonos Godos Gudienės nuotrauka.

GALERIJA

  • Gudrauja: iš BAF tinklalapyje viešinamos įstaigos komandos netikėtai dingo motinystės atostogose esančios viceministro žmonos nuotrauka.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Koks sirtumas

Dar 2017 gegužės mėn. savaitraščiui „Alfa“ Aplinkos ministras K. Navickas pareiškė, „kad R. Martecko likimas „ateityje bus sprendžiamas įstatymo numatyta tvarka“, jam jau skirta tarnybinių nuobaudų.“ Labai puikiai ministras „sprendė ir išsprendė“ R. Marteckui „palaimindamas“ naują darbo vietą toje pačioje Aplinkos apsaugos agentūroje. R. Marteckas tapo naujai įsteigto departamento direktoriumi su tuo pačiu atlyginimu. Tai kokie gilesni ryšiai sieja kas vyksta, kad ministras neįgalus savo žodžiams?

a tai

a tai tipo ministras vagia o skvernialiu su karbauskiu dalies neatsega juokinga juk visi i bendra abcega nesa askui dalinasi cia ir kvailiu aisku is kur ant kauno mariu draustinyje dar vienas vijunelio dvaras dyksta kokie aitvarai tam dvarui leidima dave ir pinigu kas cia dar neaisku

Kol nebus vilko bilieto

ir turtinio bent milijono vertės užstato, korupcinių srutų tik didės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS