Aplinkos ministras K. Navickas atsakė Seimui į interpeliacijos klausimus | Diena.lt

APLINKOS MINISTRAS K. NAVICKAS ATSAKĖ SEIMUI Į INTERPELIACIJOS KLAUSIMUS

  • 0

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas sako esąs nusišalinęs nuo bet kokių sprendimų, kurie galėtų sietis su jo buvusia darboviete – viešąja įstaiga „Baltijos aplinkos forumas“ (BAF).

„(...) Viešojoje erdvėje tendencingai kartojami kaltinimai tariamu mano buvusios darbovietės protegavimu yra nepagrįsti ir neatitinka tikrovės. Dirbdamas aplinkos ministru, esu nusišalinęs nuo bet kokių sprendimų, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusių su buvusia darboviete, ne pelno siekiančia nevyriausybine organizacija viešąja įstaiga „Baltijos aplinkos forumas“, rengimo ar priėmimo“, – pirmadienį Seimui pateiktuose atsakymuose į interpeliacijos klausimus sakė K. Navickas.

Jis teigia, kad vos tapęs ministru deklaravo santykį su buvusia darboviete, be to, vėliau ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino nenustačiusi duomenų apie galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

„Vadovaudamasis Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu, 2017 metų sausio 11 dieną ministrui pirmininkui įteikiau prašymą nušalinti mane nuo sprendimų, susijusių su buvusiu darbdaviu. Mano prašymą ministras pirmininkas patenkino 2017 metų sausio 13 dieną potvarkiu, pavesdamas žemės ūkio ministrui atlikti aplinkos ministro funkcijas rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, tiesiogiai susijusius su BAF“, – teigia K. Navickas.

Saugant meldines nendrinukes - ir biomasės perdirbimo cechas

Žiniasklaidoje minėtas BAF 2016 – 2023 metais vykdomas daugiau nei 4 mln. eurų vertės projektas dėl nykstančių paukščių – meldinių nendrinukių – apsaugos, ministro teigimu, yra finansuojamas Europos Komisijai (EK) atrinkus šį projektą ir skyrus finansavimą.

„Projektu siekiama pašalinti priežastis, dėl kurių nyksta meldinės nendrinukės buveinės, t. y. šlapynės turi būti laiku šienaujamos, neleidžiama joms užaugti krūmais. Tam, kad iš šlapynių pašalinta biomasė įgautų ekonominę vertę, ji turi būti perdirbta į tam tikrą produktą, pavyzdžiui, į kuro ar pakratų gyvuliams granules. Todėl projekte numatytas biomasės perdirbimo cechas“, – aiškina ministras.

Vadinamuosiuose LIFE projektuose EK finansuoja iki 60 proc. tinkamų išlaidų.

„Skatindama pareiškėjus iš Lietuvos teikti paraiškas EK, Aplinkos ministerija dar 2009 metais parengė ir patvirtino tvarką, pagal kurią pareiškėjams, laimėjusiems konkursus, iš Lietuvos biudžeto skiriama nacionalinio kofinansavimo dalis“, – nurodo ministras.

Įstatymai, pasak K. Navicko, nenumato veiklos ribojimų organizacijai, jei ją palikęs darbuotojas nusprendžia imtis politinės veiklos.

„O anksčiau pradėti įgyvendinti BAF aplinkosauginiai projektai, patvirtinti Europos Komisijos, niekaip nėra susiję su mano, kaip aplinkos ministro, dabartine veikla ir funkcijomis“, – atsakymuose Seimui teigia K. Navickas.

Jis taip pat atmetė opozicijos interpeliacijos klausimuose jam keliamus priekaištus dėl netinkamos atliekų tvarkymo kontrolės ir dėl to galėjusios kilti žalos.

„Tai, kad mano pasiūlytos ir įgyvendintos priemonės buvo veiksmingos, rodo ir įplaukos į Atliekų tvarkymo programą iš sumokėtų mokesčių už aplinkos teršimą gaminių ar pakuotės atliekomis – nuo 2014 metų į šią specialiąją programą kasmet buvo gaunama apie 2 mln. eurų įplaukų iš sumokėtų mokesčių už aplinkos teršimą gaminių ar pakuotės atliekomis, 2017 metais tokios įplaukos padidėjo iki 3,3 mln. eurų, šiemet jau gauta 11,2 mln. eurų“, – pabrėžia ministras, atsakymuose Seimui išvardindamas savo darbus šioje srityje.

Kogeneracinės elektrinės – paveldėtas palikimas

Opozicija taip pat klausė ministro dėl „Lietuvos energijos“ planuojamos statyti Vilniuje atliekų deginimo jėgainės, primindama, kad ir premjeras Saulius Skvernelis ir K. Navickas prieš rinkimus kritikavo šį projektą. Po rinkimų, jau 2017 metais Vyriausybė šį projektą dar kartą pripažino valstybei svarbiu ekonominiu projektu. O aplinkos ministras, kaip nurodoma interpeliacijoje, priėmė sprendimą šiam projektui finansuoti skirti didelę ES lėšų sumą. Tačiau šiuo metu premjeras vėl kritikuoja projektą kaip neskaidrų ir netinkamą.

K. Navickas aiškina, kad sprendimas dėl Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių statybos ir šių projektų pripažinimo valstybinės reikšmės atliekų tvarkymo objektais priimti dar iki jam tampant ministru, t. y. buvusios Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės.

Pasak ministro, atsižvelgiant ir į kitus pirmtakų sprendimus, jis neturėjęs teisinio pagrindo nepritarti finansavimo iš ES Sanglaudos fondo skyrimui.

K. Navickas taip pat atmetė priekaištus dėl jo vadybos ar kompetencijos stygiaus – esą kai kurios Aplinkos ministerijai pavaldžios institucijos ilgą laiką neturėjo vadovų. Pasak ministro, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos vadovo konkursas įvykdytas, vadovas išrinktas gegužės pabaigoje, Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus konkursas paskelbtas birželio 8 dieną,  konkursas į Aplinkos apsaugos agentūros direktoriaus pareigas bus paskelbtas artimiausiu metu.

Klausiamas apie atlyginimus urėdams, ministras tvirtina, kad girininkų atlyginimas pirmąjį šių metų ketvirtį buvo 1157 eurai neatskaičius mokesčių.

„Darbo apmokėjimo sistemos pakeitimas vykdomas dviem etapais. Pirmuoju etapu įmonė pakėlė mažiausiai uždirbantiems miškininkams specialistams atlyginimus. Nuo šių metų birželio 1 dienos vidutinis girininko atlyginimas per mėnesį bus 1197 eurų iki mokesčių. Antruoju etapu numatyta sukurti bendrą darbo apmokėjimo sistemą, kuri turėtų įsigalioti kitų metų pradžioje“, – nurodo ministras.

Pasak K. Navicko, nuo šių metų birželio nustatytas didesnis atlygis už darbą 470-čiai urėdijų specialistų.

Iš viso ministro atsakymai į interpeliacijos klausimus sudaro 20 puslapių.

Birželio pradžioje opozicija surinko parašus po interpeliacija K. Navickui. Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos pranešime jos seniūnas Juozas Olekas teigė, kad ministras turėtų būti atstatydintas dėl galimo buvusios darbovietės protegavimo, esą nesugebėjimo spręsti atliekų ir pakuočių tvarkymo, nepasirengimo miškų reformai ir negebėjimo jos įgyvendinti.

Socialdemokratams inicijavus interpeliaciją, po ja padėti 34 skirtingoms frakcijoms priklausančių parlamentarų parašai, daugiausiai opozicijos, bet yra ir valdančiųjų atstovas – „valstiečių“ narys Naglis Puteikis. Interpeliacijai pateikti reikia 29 parašų.

Interpeliacijos tekste keliami klausimai dėl atliekų tvarkymo kontrolės, ministro buvusios darbovietės „Baltijos aplinkos forumas“ laimėtų projektų, atlyginimų urėdijose po jų reformos ir kiti klausimai.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad ministras atlaikys opozicijos inicijuojamą interpeliaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS