Ar „Iskanderai“ privers persigalvoti R. Karbauskį dėl santykių su „Acron“? | Diena.lt

AR „ISKANDERAI“ PRIVERS PERSIGALVOTI R. KARBAUSKĮ DĖL SANTYKIŲ SU „ACRON“?

Politikai ir ekspertai sutiks, kad užsienio politika ir tarptautiniai santykiai yra neatsiejami nuo šalies vidaus politikos. Tačiau nelabai aišku, kaip šią priklausomybę supranta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis, atkakliai tvirtinantis, kad nėra jokio pagrindo nutraukti jam priklausančio „Agrokoncerno“ ryšių su Kremliaus sąraše atsiradusio verslininko Viačeslavo Mošė Kantoro valdoma įmone „Acron“.

„Valstiečių“ lyderis Info TV“ laidai „Savaitės panorama“ aiškino, kad tol, kol „Acron“ nebus pritaikytos realios sankcijos, net nemoralu kalbėti apie tai, kad „Agrokoncernas“ turėtų nutraukti ryšius.

Kitaip tariant, anot R. Karbauskio, kol kas nėra pagrindo įtakingiausiam Lietuvos politikui, kalbančiam apie jo vadovaujamos partijos keliamą kandidatą 2019 metų Prezidento rinkimuose, nutraukti ryšius su verslininku, kuris Vašingtono sudarytame „juodajame sąraše“ yra įrašytas šalia kitų, nepatikimų, Vladimiro Putino artimajam ratui priskiriamų verslininkų.

Su tuo, kad nėra teisinio įpareigojimo - niekas nesiginčija. Tačiau dėl moralės ne vienam gali kilti abejonių. Vieni politikai kalba apie galimybę pavardes iš „Kremliaus sąrašo“ įtraukti į Lietuvos „juoduosius sąrašus“. Galiausiai užsienio reikalų ministras akcentavo, kad visiškai nekreipti dėmesio į pasirodžiusį „Kremliaus sąrašą“ būtų ne tas kelias.

Bet taip neatrodo R.Karbauskiui, toliau kalbančiam „makiaveliškai“, kad tai, ko nedraudžia įstatymas - yra leidžiama.

Tačiau ar tikrai R. Karbauskio žongliravimai morale nepakiš kojos jam pačiam? Ar geopolitinės įtampos fone, kai santykiai tarp Rusijos ir Vakarų, panašu, turi nemenką potencialą dar labiau aštrėti, „valstiečio“ bandymas suderinti savo verslą su žmonėmis iš „Kremliaus sąrašo“ neatsisuks kitu galu? Pavyzdžiui, neužmes nepatogaus „prorusiškumo šešėlio“ jo minimam „sėkmės kandidatui“ į Prezidento postą 2019 m.?

Žvelgiant į pastaruosius Maskvos žingsnius dislokuojant nuolatiniam laikui „Iskander“ raketas Kaliningrade, gali tiesiog pritrūkti argumentų kalboms apie tai, kad su Rusija reikia atnaujinti santykius, ir aiškinimams, kad bendravimas su žmonėmis iš „Kremliaus sąrašo“ nėra nieko nemoralaus ir, svarbiausia, pavojingo.

Komentuodamas R. Karbauskio pasisakymą apie tai, kad jis nemato jokio pagrindo bent jau svarstyti nutraukti „Agrokoncerno“ ryšius su įmone „Acron“, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virginijus Valentinavičius teigė, kad būtų labai naivu tikėtis, jog „valstiečių“ lyderis į dalykus, susijusius su jo interesais, reaguotų kaip nors idealistiškai ir labai moraliai. Anot jo, R. Karbauskis iš principo nelabai sugeba atskirti privačius interesus nuo viešųjų.

Politologo nuomone, pati problema, kodėl net nėra matoma galimybė svarstyti šį klausimą, yra kur kas gilesnė nei šis vienas atvejis.

„R. Karbauskis nėra pirmas politikas Lietuvoje, kuris ateina su nešvariais pinigais ir juos naudoja savo įtakai auginti. Juk Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas ir iš Prezidento posto pašalintas Rolandas Paksas taip pat atėjo su nešvariais pinigais. Tai vyksta todėl, kad Lietuvoje politika nėra atskirta nuo verslo ir visiems atrodo savaime aiškus dalykas, kad turtingi žmonės valdžioje savo turtą naudoja politinei įtakai didinti. Ir, aišku, R. Karbauskis tame taip pat nemato nieko blogo. Jis daro taip pat, kaip dalis politikų darė iki jo“, - sakė V. Valentinavičius.

MRU docentas taip pat pažymėjo, kad tikriausiai galimybė būti apkaltintam pernelyg dideliu prorusiškumu R. Karbauskio negąsdina. Todėl, panašu, ir artėjant Prezidento rinkimams, kuriuose bus siūlomas „valstiečių“ kandidatas, siekis išlaikyti švarią, su įtartinais Rusijos verslininkais nesuteptą reputaciją, nėra labai aktualu.

„Manau, kad R. Karbauskis kaltinimų prorusiškumu nebijo. Todėl Lietuvos, Europos Sąjungos bei JAV požiūris į agresyvią Rusiją R. Karbauskiui bent jau kol kas nelabai rūpi.

Jis sąmoningai taiko į tuos rinkėjus, kurie jaučia nostalgiją tarybiniams laikams. Iš principo R. Karbauskis ir visa „valstiečių“ partija yra savotiška „kolūkinės Lietuvos praeities partija“. Yra nemažai žmonių, kurie jaučia sentimentus buvusiems kolūkiams ir labai pyksta ant Vytauto Landsbergio, kodėl jis tuos kolūkius sugriovė. Galima sakyti, kad R. Karbauskis ne pirmus metus išnaudoja žmonių, kuriems ne visai pasisekė nepriklausomoje Lietuvoje, jausmus ir toliau jis tą darys“, - kalbėjo politologas.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

VISI

Gal Jūs Jam ir brolio pasiūlysit atsisakyt, ne savo valia išvykusio( kai darbų nėra visiems)? Kad jum liežuviai nudžiūtų ir rankos, bei smegenys nuo netiesų rašimo, purvo skleidimo už nešvarius pinigus ir niekšybių, kaip įgrysę su savo nęsąmonėm smegenų plovimu? O verslu užsiima ir migruoja iš rojaus čia ar ši nevilties, kaip Jum atrodo, niekingi melagiai, kaip Jus išvis žemelė nešioja ir dar neprasmegot skradžiai su savo niekšybėm ir kenkėjiškumu tyčiniu ?

šiaip

ukrainos prezidenrtas porošenko turi savo saldainių fabriką rusijos lipecko mieste ir moka mokesčius į rusijos biudžetą; tai niekaip neįtakoja mūsų užsienio politikos, nei to paties porošenko palaikymo; o į kremliasu sąrašą pakliuvo visi rusijos miliardieriai iki vieno, nors dauguma jų biznį daro ne rusijoje, o visame pasaulyje

Hm

Debiliškas straipsnis. Gal autorius galėtų paminėti bent vieną mūsų ,,praglotą" kuris į politiką pateko su švariais pinigais? Padovanočiau visą atlyginimą už tokį atradimą. Patys kalba kad politika nešvarus biznis, bet nori rasti švarių pinigų. Artistai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS