A. Armonaitė tvirtina, kad jos partija bus kitokia: E. Gentvilas tuo abejoja | Diena.lt

A. ARMONAITĖ TVIRTINA, KAD JOS PARTIJA BUS KITOKIA: E. GENTVILAS TUO ABEJOJA

Iš Liberalų sąjūdžio pasitraukusios Seimo narės Aušrinės Armonaitės kuriama nauja partija kelia nemažai abejonių Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eugenijui Gentvilui. Tačiau, nepaisant abejonių ir jaučiamo abipusio skepsio, liberaliai minčiai Lietuvoje atstovaujantys politikai „tiltų nedegina“. Jei visgi šalyje atsiras nauja liberali politinė jėga, principai, teigia politikai, bendradarbiavimui nesutrukdytų.

Apie naujos partijos steigimą kalbanti Seimo narė A. Armonaitė išskyrė tris prioritetines sritis, kuriomis vadovausis naujoji politinė jėga, ko gero, gausianti Laisvės partijos vardą. Pasak jos, didžiausias dėmesys būsimos partijos politinėje darbotvarkėje bus skiriamas švietimui, žmogaus teisėms bei ekonomikai. Tačiau Liberalų sąjūdžio vadas E. Gentvilas abejoja naujai susikūrusios Laisvės partijos sėkme.

Seimo narės A. Armonaitės manymu, Lietuvoje reikia tokios partijos, kuri galvotų ne tik apie rietenas, kurios, pasak jos, šiandien vyksta, tačiau kalbėtų ir apie rytdienos iššūkius. Politikės teigimu, Lietuva nusipelnė daugiau laisvės kuriantiems.

Tačiau Liberalų sąjūdžio vadovas E. Gentvilas daugiau įžvelgia buvusiems partijos kolegoms kylančius iššūkius ir pabrėžia, kad, norint išlikti naujai liberalų partijai, reikia labai ryškių, nuo Liberalų sąjūdžio atskiriančių, linijų. Ar Remigijus Šimašius su Aušrine Armonaite sugebės tokias nubrėžti, E. Gentvilas abejoja.

Atskilę politikai turi būti labai ryškūs, labai skirtingi nuo Liberalų sąjūdžio, kad susilauktų sėkmės.

„Dabar atskilus nuo Liberalų sąjūdžio kuriama Laisvės partija susiduria su tais pačiais iššūkiais, kaip ir bet kurios kitos atskilusios partijos. Atskilę politikai turi būti labai ryškūs, labai skirtingi nuo Liberalų sąjūdžio, kad susilauktų sėkmės. Ar jie tai sugebėtų padaryti, aš tikrai nežinau, reikia matyti, kokie žmonės susirinks, kol kas matau tik Šimašių ir Armonaitę, tai yra tie patys žmonės, kurie dalyvavo Liberalų sąjūdžio veikloje, daugiau kokio nors specifinio išskirtinumo nesimato. Jie geri žmonės, tačiau, kad tai būtų labai kitokie liberalai negu mes, aš nedrįstu pasakyti“, - teigė E. Gentvilas.

Paklausta, kaip įsivaizduoja savo naują komandą, A. Armonaitė atsakė, kad šiuo metu Laisvės partijos bendražygių gretose yra truputėlį daugiau nei 2000 žmonių, tarp jų yra A. Armonaitės buvusių bendražygių. Tačiau tikslus komandos sąrašas bus pristatytas birželio 1 dieną, kai vyks pirmininko ir valdybos rinkimai.

E. Gentvilas mano, kad A. Armonaitė su R. Šimašiumi neišvengiamai pasikvies Liberalų sąjūdžio narius į savo naują Laisvės partiją, tačiau, kiek ir kas jie tokie bus, teigia jis, dar sunku pasakyti.

„Jeigu išėjo iš partijos ryškūs veidai, tokie kaip Šimašius ar Armonaitė, nors jie sakė, kad neieškos žmonių tarp mūsų... Tačiau natūralu, kad ieškos, ir natūralu, kad kažkiek ateis, tačiau kiek - aš nežinau“, - teigė E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio vadovas pabrėžia, kad jam svarbiausia yra sužinoti, kuo skirsis nauja Laisvės partija nuo Liberalų sąjūdžio. E. Gentvilas mano, kad liberalų rinkėjas yra brandus, ideologiškai susipratęs žmogus, todėl vargu ar, pasak jo, ant tų pačių vertybių pastatyta naujoji jėga atkreips liberalios auditorijos dėmesį.

Tačiau A. Armonaitė išskyrė principus, kuo naujoji Laisvės partija skirsis nuo kitų partijų. Pasak jos, naujoji partija bandys įtraukti visus narius, kad tai nebūtų uždaryta ar „užkalkėjusi“ sistema.

„Iš esmės tai yra nuoširdi, nuosekli, liberali politinė jėga. Mes sieksime, kad jos veikimo principai būtų kuo atviresni ir tai įgyvendinsime per keletą žingsnių. Pirmas dalykas, mes, žinoma, įtrauksime kuo daugiau žmonių į sprendimų priėmimą. Mes norime įtraukti visus narius, kad tai būtų ne kažkokia uždaryta, „užkalkėjusi“ sistema. Antras dalykas, mes, žinoma, kiek galima viešinsime savo įvairius priimtus sprendimus“, - teigė A. Armonaitė.

Pasak E. Gentvilo, jei Laisvės partija sugebės įsikurti ir išlikti, būtų kvailystė nekalbėti apie partijų bendradarbiavimą. Pasak jo, su sėkmės susilaukusia partija visgi reikėtų kalbėti ir vieningai veikti dėl liberalių rinkėjų.

„Jeigu jie sugebės įsikurti ir išlikti, tai tada būtų kvailystė nesikalbėti apie bendradarbiavimą. Faktas, kad mes - Liberalų sąjūdis - nežlugome per savivaldos rinkimus, nežlugsime ir per Europarlamento rinkimus, tai manau, kad reiks galvoti apie kalbėjimą ir bendrą veikimą dėl liberalių rinkėjų, kurių Lietuvoje yra apie 15 procentų“, - sakė E. Gentvilas.

A. Armonaitė antrino buvusiam partiniam kolegai. Pasak jos, naujoji jėga bendradarbiaus ir bendraus su visais, kurie padės Laisvės partijai įgyvendinti politinius liberalios Lietuvos tikslus.

2018 metų lapkritį A. Armonaitė su R. Šimašiumi pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio dėl kilusio konflikto su Liberalų sąjūdžio vadovybe. Nesusitarimo priežastis - Vilniaus liberalų skyriaus sprendimas dalyvauti savivaldos ir merų rinkimuose ne su partijos, o su R. Šimašiaus vedamu visuomeniniu komitetu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

liberalas nuo gentvilo

kliedesiai, neatsilikit nuo maldeikienės

klp

klp

Anonimas

Vadovėliniu lozungu ir taisykliu jauna komjaunuole: as esu kitokia. Tik ziu, jau pikta ir godi moteriske is jaunystes virto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS