Atsistatydina sveikatos apsaugos viceministrė ir A. Verygos patarėjas | Diena.lt

ATSISTATYDINA SVEIKATOS APSAUGOS VICEMINISTRĖ IR A. VERYGOS PATARĖJAS

Pareigas palieka sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Motiejūnienė–Bilotienė ir patarėjas Danas Bakša, BNS informavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Abu ministerijos atstovai traukiasi „Lietuvos rytui“ trečiadienį paskelbus A.Motiejūnienės–Bilotienės pokalbio su parlamentaru Antanu Matulu išklotinę, kuriame viceministrė mini patyrusi netiesioginį ministro spaudimą konkurse į Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus postą.

„Darbą SAM vadovybėje palieka viceministrė A. Motiejūnienė Bilotienė ir patarėjas D. Bakša. Ministras jiems nuoširdžiai dėkoja už jų indėlį bendruose darbuose ir linki sėkmės tolimesniuose darbuose“, – BNS atsiųstame komentare nurodė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pasak jos, šie pokyčiai nėra susiję su trečiadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ paskelbta informacija ir suplanuoti senokai – politinė komanda, patarėjos teigimu, atnaujinama „naujiems darbams ir iššūkiams“.

Kas vyks toliau, aš negaliu pasakyti, bet faktas, kad įrašas ir kiti liudijimai rodo, jog (...) Sveikatos apsaugos ministeriją valdo patarėjai, o ne viceministrė ir ne ministras.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius A. Matulas savo pokalbį su A. Motiejūniene–Bilotiene įrašė. Pagal „Lietuvos ryto“ skelbiamą pokalbio išklotinę, viceministrė parlamentarui sako nepaklususi ministro patarėjo D. Bakšos spaudimui, kad konkursą į VLK vadovus laimėtų ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis. Rugsėjį vykusiame konkurse VLK vadove išrinkta iki tol įstaigos Tarptautinių reikalų skyriaus vedėja dirbusi Jūratė Sabalienė. Viceministrė buvo konkurso komisijos pirmininkė.

„Dalis prioritetinių darbų jau nuveikta, padarytas didelis indėlis ruošiantis tam tikros sisteminėms pertvarkoms, pavyzdžiui, pertvarkomi priklausomybių ligų centrai, ruošiamasi sveikatos priežiūros tinklo pertvarkai, įgyvendinami rimti pokyčiai farmacijos sektoriuje ir kitose srityse. Tad nauji darbai ir iššūkiai – nauji ir veidai. Iki šiol buvo reikalingi turintys vienokias stipriąsias profesines ir vadybines savybes, o nuo šiol – kitokias“, – permainas paaiškina L. Bušinskaitė–Šriubienė.

Pasak ministerijos atstovės, nėra duomenų, kad kokie nors konkursai galėjo būti organizuoti neskaidriai, tačiau „siekiant išsklaidyti abejones“ ministerija kreipėsi į Valstybės tarnybos departamentą (VAD), prašydama įvertinti konkursų skaidrumą ir žada kilus abejonių informaciją perduoti teisėsaugai.

„Ministras A. Veryga jokių nurodymų, kaip turėtų būti vykdomi konkursai, nedavė. Tuo tarpu buitinių pokalbių detalių nekomentuojame, manome, kad tai galėtų padaryti jų autoriai“, – teigiama atsakyme.

A. Matulas pokalbio įrašą perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Tarnyba BNS nurodė netirsianti prieš kelis mėnesius vykusio konkurso skaidrumo.

„Iš tiesų dėl A. Matulo kreipimosi situacija yra tokia, kad jis buvo įvertintas, taip pat įvertinta papildomai surinkta informacija, ir nebuvo priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą BPK tvarka, nes nebuvo nustatyta korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių“, – BNS sakė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

A. Matulas BNS sakė manantis, kad situacija Sveikatos apsaugos ministerijoje nėra gera.

„Kas vyks toliau, aš negaliu pasakyti, bet faktas, kad įrašas ir kiti liudijimai rodo, jog (...) Sveikatos apsaugos ministeriją valdo patarėjai, o ne viceministrė ir ne ministras“, – apgailestavo politikas.

Jis teigė nemanantis, kad informacijos paviešinimimas galėtų pakenkti teisėsaugai aiškinantis situaciją.

„Aš specialiai neviešinau tos informacijos (...), žiniasklaida, paviešinusi tą įrašą, manau, pasielgė teisingai, žmonės, kurie nežinojo, kas vyksta, gal pradės mąstyti ir kontroliuos tą situaciją“, – dėstė A. Matulas. Parlamentaras BNS teigė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad savo pokalbio su viceministre įrašą žiniasklaidai perdavė būtent jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

na

Žiūriu, kad komentaruose puola Matulą, kuris išryškino korumpuotą patarėją. Čia kaip su čigonu, kuris barė sūnų ne dėl to , kad vogė, o kad papuolė

sąrašas

kam tas rodymas visuomenei, kiek oficialiai vyrų turėjai? Ar tą sąrašą ši dama numato tęsti, ar įsivaizduoja, kad taip bus daugiau norinčių atsidurti jame?

Teisininkas

Ne sveikatos ministru turėtų domėtis teisėsauga, o ponu Matulu. Apie jo darbus jau daug girdėta. Jei užsiminėja saviveikla juodinant kitus, tai pats .........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS