Beveik keturias valandas užtrukusią R. Bridikio apklausą V. Bakas vadina rezultatyvia | Diena.lt

BEVEIK KETURIAS VALANDAS UŽTRUKUSIĄ R. BRIDIKIO APKLAUSĄ V. BAKAS VADINA REZULTATYVIA

  • 2

Beveik keturias valandas užtrukusią Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio apklausą uždarame posėdyje apie departamento vadovų veiksmus tikrinant į prezidentus kandidatavusio Gitano Nausėdos aplinką Seimo komisijos pirmininkas Vytautas Bakas vadina rezultatyvia.

„Tai yra VSD direktoriaus pavaduotojas, atsakingas už visas operacijas ir tyrimus, skirtingai nuo kitų pareigūnų, kurie galėjo pasakyti, kad vienos ar kitos aplinkybės nežino, be jo žinios nevyksta joks procesas departamente, be abejo, jis pateikė tyrimui vertingų atsakymų. Aš sakyčiau, kad apklausos rezultatas yra geras“, – BNS trečiadienio vakarą sakė V. Bakas.

Jis teigė kol kas negalintis nieko pasakyti apie pokalbio turinį, nes tai „visiškai įslaptinta informacija“, bet sakė su komisija sieksiantis, kad visuomenė su tam tikrais duomenimis galėtų susipažinti.

„Tikrai stengsimės ją (informaciją – BNS) pateikti visuomenę, ypač apie tai, kas susiję su sprendimų priėmėjų pažeidžiamumu, rizika mūsų nacionaliniam saugumui, apie tai mes kalbėjome“, – kalbėjo V. Bakas.

Kitą savaitė komisija kviečiasi prezidento Gitano Nausėdos patarėjus Astą Skaisgirytę ir Jareką Niewierowiczius (Jareką Neverovičių), taip pat planuojama į apklausą kviesti iį VSD direktorių Darių Jauniškį bei prezidentą Gitaną Nausėdą.

„Rengiame kvietimą ir pačiam prezidentui“, – patvirtino V. Bakas.

G. Nausėda yra sakęs esantis pasiruošęs atsakyti į komisijos klausimus raštu, jis taip pat neigia prašęs VSD tikrinti jo komandos narius bei atmeta įtarimus dėl galbūt neskaidraus kampanijos finansavimo.

Komisija R. Bridikio liudijimą praėjusią savaitę jau išklausė viešai, tačiau VSD direktoriaus pavaduotojas į daugelį klausimų tuomet teigė negalintis atsakyti atvirame posėdyje, nes tai slapta informacija.

Rengiame kvietimą ir pačiam prezidentui.

R. Bridikis tuomet patvirtino iš VSD generalinio direktoriaus Dariaus Jauniškio gavęs G. Nausėdos komandos sąrašą, kurį perdavęs savo pavaldiniui, vėliau pranešėju tapusiam Tomui Gailiui ir nurodęs patikrinti jame esančius asmenis.

Jis taip pat sakė, jog tai buvo žodinis pavedimas patikrinti sąraše esančius asmenis, kurie „gali būti aktualūs, norint suvokti grėsmes, rizikas proceso dalyviams“.

Klausiamas, ar tikrinti kiti kandidatai, R. Bridikis sakė, kad „tikrinimai buvo orientuoti ne į konkretų asmenį, o į procesus“.

Komisijai jau liudijo buvę ir esami prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovai, taip pat savo tapatybės nusprendęs nebeslėpti pranešėjas, buvęs vienos iš VSD valdybos viršininkas T. Gailius, keli VSD pareigūnai.

T. Gailius sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Po šio liudijimo VSD pakartojo, jog tikrindami G. Nausėdos aplinką laikėsi įstatymų.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kas parašyta ČIA DAR SMULKMENA,

Reiškia paprastą dalyką: iš esmės arti 99 proc. MRU nuo 1990 m išdalinti bakalaurų, magistrų, mokslo dr vardų, laipsnių, diplomų yra negaliojantys iš viso. Dar paprasčiau pasakysiu: teisėjai, prokurorai, kiti jurisdikcijos atstovai, statutiniai tarnautojai, valstybės tarnautojai įskaitant ministrus, viceministrus, eksmijistrus, politikus, eilinius tardytojus,tyrėjus, policininkus ir ypač VRM tarnautojus, asmenis su finansuotų, viešojo administravimo magistrų, bakalaurų mokslo laipsniais fiktyviai gautais MRU yra niekas. Jie realiai he jokių aukštojo mokslo diplomų. Jie neteisėtai yra prokurorai, politikai, advokatai ar ministrai... ar aiškiau? Aišku, kas yra dabar Lietuvoje. Toliau. Skaičiuokite visas Europos dotacijų pergalingo pareigybes ministerijose ir jų padaliniuose, agentūrose, net savivaldoje. Suskaičiuokite, kas yra gavę tarnybas nors kiek susijusias su Europos fondų ar valstybės, savivaldos biudžeto perdalinimu. Ką rasit? Beveik vien MRU diplomai. Visi negaliojantys.

Čia dar smulkmena

Kai garsiai pasakiau ir išvardinau, kuriame universitete ir kas neteisėtai gavo mokslų daktaro laipsnį KTU, per VDU, ISM ir ką nuplagijavo, labai konkrečiai nurodžiau ir su advokatų iš autorių teisių srities, jie atliko palyginamoji analizę ir įrodė, jog taip, plagiatas , yra ir labai akivaizdus, taip pat pateikiau sąrašą MRU magistrų, bakalaurų, mokslo dr, kurie nusipirko tiesiog jau parašytas disertacijas ar baigiamuosius rašto darbus ir dabar yra teisininkai svarbiose įvairių subsidijų ir biudžeto padalinimo vietose, prokurorais tapo ar tiesiog yra kontoros, kur vyresnio amžiaus vairuotojams duoda leidimą vairuoti ir toliau nors asmuo jau nebemato ir kojomis nebegali paspausti pedalo vadovei, per MRU padarytais mokslų daktare su disertacija, kurios visas tekstas nuo pirmos eilutės yra blefas, nes neatitinka mokslo tendencijų, kai paklojau ant stalo sąrašą, kur VDU studentams vadovėlius išleido nuplagijavę tekstus pažodžiui ir be jokių nuorodų, tas pats su KU, oi. Tardė apsiputoję.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS