Buvęs JAV generolas ragina grąžinti amerikiečių karius į Baltijos šalis | Diena.lt

BUVĘS JAV GENEROLAS RAGINA GRĄŽINTI AMERIKIEČIŲ KARIUS Į BALTIJOS ŠALIS

Buvęs Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas (Benas Hodžesas) trečiadienį paragino grąžinti rotacines amerikiečių pajėgas į Baltijos šalis.

Pasak jo, Baltijos šalyse dislokavus NATO sausumos pajėgų batalionus, JAV galėtų prisidėti į Lietuvą, Latviją ir Estiją atsiųsdama logistikos ar oro gynybos vienetus.

„Manau, kad nuolatinis logistikos ir nuolatinis oro gynybos pajėgumas, tam naudojant rotacines pajėgas, būtų naudingas būdas sustiprinti atgrasymą. Be to, JAV kariai Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje taip būtų laikomi visą laiką“, – žurnalistams Vilniuje sakė atsargos generolas.

Šiuo metu analitiniame centre dirbančio buvusio karininko teigimu, šiems vienetams reikėtų būti aktyviems ir nuolat dalyvauti pratybose, todėl jie neturėtų būti pernelyg dideli.

Jis nedetalizavo, kokio dydžio amerikiečių pajėgas įsivaizduoja Baltijos šalyse.

„Netikiu garnizonais ir nenorėčiau, kad kariai čia tiesiog sėdėtų. Tai nebūtų efektyvu“, – teigė B. Hodgesas.

Baltijos šalyse JAV karių kuopos buvo rotuojamos nuo 2014 metų, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje pernai įkūrus po tarptautinį NATO batalioną, amerikiečių kuopos buvo atitrauktos.

Dabar JAV kariai pratyboms į Baltijos šalis dažniausiai atvyksta iš Lenkijos.

Oro gynyba

Artėjant vasarą Briuselyje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, B. Hodgesas taip pat paragino Aljansą sustiprinti Baltijos šalių oro gynybos pajėgumus.

Oro gynyba yra viena silpniausių Baltijos šalių vietų karine prasme.

Lietuvos politikai pastaraisiais metais ragina sąjungininkus padėti užkamšyti šią spragą, o kariuomenė pasirašė sutartį dėl vidutinio nuotolio sistemų NASAMS įsigijimo.

Tačiau Baltijos šalys neturi savo naikintuvų ir ilgojo nuotolio oro gynybos sistemos.

B. Hodgesas teigia, jog į dabartinę NATO oro gynybos struktūrą Baltijos šalys turi būti įtrauktos stipriau.

„Manau, kad Aljansui reikėtų įvertinti galimybę išplėsti oro ir raketinės gynybos struktūras, kad turėtumėme sluoksniuotą oro ir raketinę gynybą, saugosiančią mūsų sąjungininkus Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje“, – sakė atsargos generolas.

„Taip pat reikia kasmetinių oro ir raketinės gynybos pratybų, kuriose dalyvautų Estija, Latvija, Lietuva ir Lenkija, taip pat kitos Aljanso šalys“, – pridūrė jis.

Pernai kelių savaičių trukmės mokymams JAV Lietuvoje dislokavo ilgojo nuotolio priešlėktuvines ir priešraketines sistemas „Patriot“.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ANONIMAS

JUS KĄ IŠPROTEJOTE-DONBASO LIETUVOJE NORITE?

SUMAUTI

JANKIŲ PEDERASTAI.

anonimui

tai kas Amerika okupavo?gal tu su savo komanda?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS