D. Grybauskaitė: „MG Baltic“ ryšiai buvo matomi ir anksčiau | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: „MG BALTIC“ RYŠIAI BUVO MATOMI IR ANKSČIAU

Galimi koncerno „MG Baltic“ korupciniai ryšiai buvo matomi ir anksčiau, tačiau, tam reikėjo teisėsaugos veiksmų ir įrodymų, LRT RADIJUI sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ryžtingesnę ir efektyvesnę kovą su korupcine interesų grupių įtaka politiniams procesams lėmė kai kurių teisėsaugos bei žvalgybos institucijų vadovų kaita prieš 2016-uosius, sako prezidentė.

Interviu LRT radijui antradienį ji teigė, kad anksčiau buvo informuojama apie galimas korupcijos apraiškas ir neteisėtą poveikį politinei sistemai.

Tačiau, anot prezidentės, „fakto žinojimo nepakanka, reikia įrodymų, kad byla ir ikiteisminis tyrimas būtų pradėtas, tam reikia ir teisėsaugos institucijos, ir žvalgybos institucijų drąsos ir gebėjimų, ką matome nuo 2016 metų pradžios“.

„Kriminalinės žvalgybos įstatymas numato tvarką, kad periodiškai vadovai gali būti informuojami apie korupcijos reiškinius šalyje ir, be jokios abejonės, tai vyko ir tai vykdavo tik tokia apimtimi, kokią pagal įstatymą galėjo teikti teisėsauga ir žvalgybos institucijos. Bet tai yra tik informacija apie poveikį, ji neturi prasmės, jei neturi įrodymų, o įrodymus vykdo ir ieško teisėsaugos institucijos, tokios kaip Specialiųjų tyrimų tarnyba ir prokuratūra“, – kalbėjo D. Grybauskaitė, paklausta, ar žinojo apie koncerno „MG Baltic“ daromas įtakas partijoms, politiniams procesams.

Šiuo metu, anot D. Grybauskaitės, ne viena politinės korupcijos byla yra pasiekusi teismą, ir tai „tampa ne išimtimi, bet taisykle“.

„Todėl labai džiaugiuosi, ir tai, kad bylos pradėjo pasiekti teismus rodo, kad teisėsauga galėjo ir gebėjo pateikti ir įrodymus, o paskutinė didžiulė daugiaepizodė politinės korupcijos byla pasiekė teismą, ir tai reiškia, kad nuosekli kova su korupcija bei teisėsaugos profesionalumas ir pastangos pradėjo duoti labai čiuopiamus rezultatus“, – sakė prezidentė.

2015-aisiais vadovauti Valstybės saugumo departamentui (VSD) prezidentė paskyrė Darių Jauniškį, o 2015-ųjų pabaigoje vadovauti Generalinei prokuratūrai paskirtas Evaldas Pašilis.

Pasak šalies vadovės, šių institucijų vadovų kaita lėmė ir efektyvesnę kovą su neteisėtu verslo grupių poveikiu politikams ir politiniams procesams.

„Pagaliau pradėti sistemingai vertinti neskaidrūs verslo ir politikų ryšiai. Kaip viešai minima, tai ne vienos įmonės ir interesų grupių veikla buvo išsikerojusi politinėje sistemoje. Ir šis procesas rodo, kad teisėsauga jau įgalinta dirbti ir dirba taip, kaip jai leidžia ir įpareigoja įstatymai – tai yra stiprina tiek vidinį, tiek išorinį valstybės saugumą. Nuo 2016 metų pradžios pasikeitus kai kuriems institucijų vadovams, matome gerokai efektyvesnį ir rezultatyvesnį teisėsaugos institucijų darbą“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pirmadienį paviešintame VSD rašte Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui teigiama, kad žurnalistas T. Dapkus, būdamas verslo koncerno „MG Baltic“ vadovų tarpininku, užsiėmė šantažo požymių turinčia veikla. VSD įvardija T. Dapkų kaip pagrindinį veikiantį „MG Baltic“ atstovą koncernui siekiant padaryti įtaką statybų ir infrastruktūros projektams Teisingumo ministerijai pavaldžiose institucijose, Kalėjimų departamente, Registrų centre.

Paviešintoje medžiagoje taip pat matyti, kad tam tikri politikai su koncerno atstovais derino kai kuriuos paskyrimus į postus.

Žvalgyba rašte apžvelgia koncerno įtakas politinėms partijoms bei tvirtina, kad į koncerno interesų lauką pateko Seimas, dešimt ministerijų ir keturios institucijos – Valstybinė mokesčių inspekcija, Viešųjų pirkimų tarnyba, Konkurencijos taryba, Lietuvos radijo ir televizijos komisija.

Kaip pagrindiniai veikiantys asmenys darant įtakas politiniams procesams minimi buvęs koncerno viceprezidentas korupcija kaltinamas Raimondas Kurlianskis ir T. Dapkus.

Šiemet teismas turėtų pradėti nagrinėti politinės korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pateikti Darbo partijai ir Liberalų sąjūdžiui, „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui, Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui. Jis kaltinamas davęs kyšius E. Masiuliui, Š. Gustainiui bei V. Gapšiui.

Teisėsauga neseniai taip pat baigė tirti kitą stambią įtariamos politinės korupcijos bylą, joje įtarimai, be kita ko, pateikti „Tvarkos ir teisingumo“ partijai kaip juridiniam asmeniui.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Perzidentei

Jei zmogus zino apie daroma nusikaltima ir tyli nepranesa teisesaugai kaip ivyko su prezidente tai jau yra nusikaltimo dangstymas bendrininkavimas ir dalyvavimas nusikaltimo daryme tokie zmones turetu buti teisiami teisineje valstybeje ar ne taip ir ne ji viena visi politikai kurie zinojo virs desimt metu ir tylejo tai yra tokie patys nusikalteliai kaip ir mg baltik nusikalteliai jie ir priime nauja darbo kodeksa kuriame pazeistos lygios teises visiems respublikos pilieciams pasizadu buti lygiai teisinga cia prezidentes priesaikos zodziai naujajam darbo kodekse darbininkam atostogos sumazintos o valdininkams ne tai kur lygios teises ar prezidente pasirasydama nauja kodeksa nesulauze priesaikos sulauze nes nebuvo visiems lygiai teisinga

joo

gabrielis taip buvo įsijautęs į Lietuvos išgelbėtoją..netgi pristatė ir derino su SVARBIAUSIU asmeniu konservais vadinamos partijos programą ir dabar nusivylė kad prezidentė išdavė visas schemas, jau nesiklauso ji gehrų patahrimų.. tai daba gabrielis pasimetė kur daryt tapinmitingą ir kokį šūkį šūkaut ar seimą verst ar prezidentūrą

nesupratau , kaip čia buvo ? :)

MG boltico ryšiai buvo matomi ir anksčiau ir todėl prezidentė susirašinėjo su Masiuliu vos ne iki paskutinės jo 'poėmio' dienos ? :) Keista man jos "kova' su korupcija . VSD , STT , generalinį prokurorą - skiria prezidentė su seimo palaiminimu ? Kodėl nieko nedarė , kad stabdyti "valstybės užėmimą " ? info manau jai tikrai teikė :) Gerai , kad išrinkome "ne tuos" , nes tik dabar matomai atsirado ryšių trūkinėjimas ir kažkur 'užlūžo' tie , buvę politikai, kurie 'nematė ' MG boltiko ryšių , o tada .....viskas pradėjo lysti į paviršių . Ačiū "valstiečiams " . Sėkmės .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS