VSD: Lietuvoje yra apie 50 asmenų, kurie gali būti siejami su terorizmu | Diena.lt

VSD: LIETUVOJE YRA APIE 50 ASMENŲ, KURIE GALI BŪTI SIEJAMI SU TERORIZMU

  • 6

Šiuo metu Valstybės saugumo departamentas (VSD) jokių indikacijų, kad teroristiniai aktai galėtų vykti Lietuvoje, neturi, specialioje LRT televizijos laidoje sakė VSD vadovas Darius Jauniškis. Jis sutinka, kad terorizmo grėsmė egzistuoja visame pasaulyje, bet žaisti procentais neverta: „Dar kartą noriu pabrėžti, kad šiuo metu mes nematome jokių apraiškų, neturime jokių indikacijų, kad kažkas galėtų atsitikti Lietuvoje.“

Į buvusio VSD vadovo Mečio Laurinkaus pastabą, kad departamente greičiausiai trūksta kompetencijų ir žmonių, išmanančių terorizmo grėsmes ir kaip su tuo kovoti, D. Jauniškis atsako, kad „kompetencijos tikrai užtenka, žmonės nėra atleisti ar išsivaikščioję, jie tęsia savo darbą ir stebi situaciją“.

Taip pat M. Laurinkus LRT televizijai užsiminė, kad VSD buvo specialus antiteroristinis padalinys, kuris vėliau buvo išardytas. D. Jauniškis patvirtina, kad tas padalinys buvo išardytas, bet dabar ta funkcija atnaujinama: „Jau esame iš dalies atnaujinę, yra paskirti atsakingi žmonės, kurie šią situaciją stebi ir koordinuoja.“

Paklaustas, ar antiteroristiniai padaliniai ir visi, kurie stebi situaciją, gauna pakankamą finansavimą, VSD vadovas neslepia, kad dėmesio nepakanka, bet tikisi, kad situacija pasikeis.

„Sakau atvirai, nėra pakankamai skiriama dėmesio, bet tikiuosi, kad tie įvykiai paskatins skirti daugiau dėmesio ir daugiau lėšų stebėti terorizmui Lietuvoje“, – kalba D. Jauniškis.

Lietuvoje stebimi apie pusė šimto asmenų, kurie potencialiai gali būti siejami su tarptautiniu terorizmu, teigia VSD vadovas.

„Abstrakčiais skaičiais - apie 50 gal gali būti (asmenų), kurie potencialiai galėtų būti siejami (su tarptautiniu terorizmu), bet tokių duomenų neturime. (...) Asmenys tiesiog stebimi, keičiamasi informacija su užsienio partneriais, stebimas jų judėjimas ir kitas dalykas - gali būti atvažiuojančių, kurie taip pat stebimi“,- šeštadienį LRT laidoje „Dėmesio centre“ sakė VSD vadovas.

Jo teigimu, šie asmenys nesiejami specifiškai su Islamo religija.

„Yra ir kitokių religijų žmonių, kurie potencialiai gali vykdyti tuos aktus, jie yra stebimi“, - sakė D.Jauniškis.

Anot jo, departamentas kol kas neturi duomenų, kad Lietuvoje būtų asmenų, kurie būtų daug kartų lankęsi Sirijoje, kariavę šioje šalyje.

Paklaustas, ar Lietuvoje būta iki šiol atvejų, kuomet buvo užkardyta galimai teroristinės veiklos ketinimai, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis atsakė: „Kuria tai prasme, nelyginant kaip mes vertinsime - tikrai yra buvę tokių atvejų“.

Ministras paaiškino, jog šiuo atveju buvo tarptautinio bendradarbiavimo, pagalbos užsienio partneriams atvejai.

D.Jauniškis anksčiau šeštadienį teigė, jog visos už saugumą atsakingos Lietuvos tarnybos stebi situaciją padidintu budrumo lygiu, tačiau terorizmo grėsmės lygis nėra padidėjęs. Pasak jo, svarbiausias visų tarnybų dėmesys dabar telkiamas grėsmių prevencijai.

„Budrumo lygis padidintas stebint starteginius objektus, masinio susirinkimo vietas, svarbių asmenų apsauga - visas spektras gali būti apsaugos priemonių. Pagrindinis dalykas akcentuojamas į prevenciją. Mes renkame informaciją apie bet ką, jei kažkas atsitinka. Žinoma, visos tarybos ir žmonės atidesni, savo budrumo lygį pakėlę iki maksimumo ir stebi situaciją“, - kalbėjo VSD vadovas.

„Yra penki grėsmės lygiai - nuo labai žemo iki labai aukšto išdėstyti šitoj skalėje. Šiuo metu yra mažas terorizmo grėsmės lygis, tai yra ta antra stadija. Penktas lygis - jau pats aukščiausias, jis skelbiamas, jei būtų kažkokia informacija, kad gresia kažkokia katastrofa, karas ir panašiai. Kol kas neturime kažkokios informacijos. Jei reikės - reaguosime, ir siūlysim kelti tą grėsmės lygį“, - aiškino departamento direktorius.

Per virtinę mirtinų teroro išpuolių Paryžiuje, naujausiais duomenimis, žuvo 129 žmonės, į ligonines paguldyta apie 300 žmonių, iš kurių maždaug 100 būklė yra kritiška.

Atsakomybę už šuos išpuolius šeštadienį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Jurgis

50 ? Mažoka. Subines judinkit VSD.

pas mus ramu

nejaugi pas mus gali but blogu zmoniu.visi gyvenam ramiai.mes biedni bet ramiai gyvenam.nelaukiam pabegeliu nes ir taip sunku gyvent.europa ir taip uzgrusta pabegeliais ka ji mums duos.patys turesim juos islaikyt.pensija 200o jiems600 reiks duot.iskur paims valdzia tiek pinigu.is ju tukstancio virs6.nes jie atsives zmona dar5 vaikus.ir dar cia ju prigimdys.isko juos maitinsim rengsim

mizantropas

labai didelė tikimybė, kad šis skaičius patrigubės, Lietuvai įsileidus tariamų pabėgėlių armiją. Noriu tikėti, kad mūsų žvalgyba pasiruošusi išpuoliams ir netiki, kad Lietuvai niekas negresia. Palaikau Varšuvos veiksmus, nes grėsmės metu ji elgiasi savo tautos labui, manau, kad ir mes privalome taip elgtis, nes mums gresia ne tik teroristai, bet ir atsigaivalėjęs ruskynas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS