FNTT tyrimo nepradės, B. Markauskas nesitraukia | Diena.lt

FNTT TYRIMO NEPRADĖS, B. MARKAUSKAS NESITRAUKIA

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) nepradės ikiteisminio tyrimo dėl žemės ūkio ministro Bronio Markausko ūkininkavimo ne savo žemėje, tačiau pažeidimų rado.

Tai nurodoma opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių iš FNTT gautame atsakyme.

Atsisakė pradėti tyrimą

„Šiandien gavome atsakymą iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos. Jame labai aiškiai konstatuojama, kad nuomos dokumentai niekada nebuvo pateikti ir jų niekas nėra matęs. Taip pat konstatuota, kad galimai padaryti pažeidimai deklaravimo tvarkos, nes tokių dokumentų nerasta“, – antradienį Seime žurnalistams sakė konservatorius Andrius Kubilius.

Tuo pačiu FNTT rašte teigiama, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo požymių, todėl priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

FNTT pranešė, kad tirdama B. Markausko motinos Sofijos Markauskienės ūkininkavimo ir deklaravimo aplinkybes, patikrino dokumentus, apklausė liudytojus.

Tarnybos rašte nurodoma, jog žemės savininkai Milda Jablonskienė, Edmundas Daubaris, Janina Stonkuvienė bei bendrovės „Gargždų projektas geodezininkas Alvydas Kulingauskas patvirtino, kad buvo jų žodinis sutikimas naudoti žemę.

Geodezininkas liudijo, kad 2014 metais Klaipėdos rajone, Triušelių kaime, jam darant geodezinius matavimus ir dalyvaujant žemės savininkams, prie jų priėjo B. Markauskas.

„Kai priėjo B. Markauskas, jis paklausė, ką jie čia veikia, Alvydas Kulingauskas paaiškino, kad matuoja sklypus. Tada B. Markauskas paklausė, ar būtų galima pievas arti, visi sklypų savininkai sutiko, niekas neprieštaravo, o jis dar B. Markauskui papildomai pasakė, kad saugotų riboženklius ir neužartų, neišvartytų, kol planai nepriduoti Klaipėdos rajono savivaldybės Žemėtvarkos skyriui“, – rašoma FNTT pažymoje.

Anot geodezininko, tuomet B. Markauskas kalbėjo ir Ramučiu Lėliu, šis dabar tvirtina nedavęs leidimo nei žemės ūkio ministrui, nei jo motinai naudotis jo žeme.

Kita vertus, FNTT konstatavo, kad „ūkininkės Sofija Markauskienė nebuvo sudariusi sutarčių su žemės sklypų savininkais, kurių pagrindu būtų įgijusi teisiškai apibrėžtus įgaliojimus turto atžvilgiu“.

„Ūkininkės Sofijos Markauskienės ar jo įgalioto atstovo Broniaus Markausko veikloje nors ir nėra nustatyti nusikalstamo veikos požymiai, tačiau susipažinus su pareiškimo tikslinimo metu gautais dokumentais bei duomenimis, nustatyta, kad galimai buvo pažeistos Administravimo taisyklių nuostatos, tai yra buvo nustatytas neteisingas deklaravimo atvejis. Šią informaciją tikslinga perduoti Agentūrai (Nacionalinei mokėjimo agentūrai – BNS)“, – rašoma FNTT dokumente.

Nacionalinė mokėjimo agentūra šiuo metu aiškinasi ministro šeimos verslo, žemių nuomos bei išmokų peripetijas. Jos atstovė Donata Macevičienė BNS antradienį sakė, kad tyrimas dar nebaigtas, agentūra laukia dokumentų iš S. Markauskienės – jų pateikimo terminai nesuėję.

„Nusižengimai, mano akimis, yra visiškai akivaizdūs. Tai papildomi argumentai, kurie bus panaudoti interpeliacijoje“, – žurnalistams tvirtino A. Kubilius.

„Mano įsitikinimu, po šio FNTT atlikto tyrimo ministras galėtų mūsų ir nebevarginti tuo interpeliacijos procesu“, – pridūrė jis.

Opozicija šiuo metu rengia interpeliacijos žemės ūkio ministrui tekstą.

B. Markauskas neslepia, kad nors ūkis registruotas motinos vardu, jis turi generalinį įgaliojimą ir tvarko visus reikalus.

Ministras kritikos susilaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. B. Markauskas teigė turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad sprendimą priims gavęs teisėsaugos išvadas.

Nemato pagrindo trauktis

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį žada priimti sprendimą dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko likimo, o pats ministras kartoja nematąs pagrindo trauktis.

„Kol kas tik susipažinau su atsakymais, kurie viešoje erdvėje paskelbti. Pagrindinis faktas – kad nepradedamas ikiteisminis tyrimas, o kokie pažeidimai konstatuoti, norėčiau pasiskaityti pačią FNTT išvadą. Paprašysiu, kad ją atsiųstų man“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

„Manau, kad šią savaitę gavęs galutinę išvadą sprendimą ir padarysiu. Matyt, rytoj ir bus padaryta“, – pridūrė jis.

Pats B. Markauskas teigė sutinkąs, kad padarė pažeidimą, bet jis esąs mažareikšmis, todėl nematąs pagrindo atsistatydinti.

S. Skvernelis tvirtino, kad jam labai svarbu, jog FNTT nerado pagrindo pradėti ikiteisminio tyrimo.

„Labai svarbus dalykas, nes jeigu būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, įžvelgus galimo nusikaltimo požymius... vienareikšmiai svarbus“, – sakė premjeras.

Atsakydama į opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių paklausimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nurodė, kad ūkininkės Sofijos Markauskienės ar jo įgalioto atstovo Broniaus Markausko veikloje nėra nustatyta nusikalstamos veikos požymių, tačiau galėjo būti neteisingai deklaruoti pasėliai siekiant gauti ES išmokas.

FNTT taip pat nustatė, kad S. Markauskienė turėjo tik žodinį žemės savininkų sutikimą naudoti jų nuosavybę, bet rašytinių sutarčių nėra.

B. Markauskas teigė sutinkąs, kad padarė pažeidimą, bet jis esąs mažareikšmis, todėl nematąs pagrindo atsistatydinti.

„Manau, kad tai tikrai nėra priežastis trauktis iš ministro pozicijos“, – antradienį Seime žurnalistams teigė ministras.

„Jeigu vienas žemės savininkas nesutinka su tuo, kad buvo žodinė sutartis su Sofijos Markauskienės ūkiu, tai Nacionalinė mokėjimų agentūra taikys sankciją“, – tvirtino jis.

Ministras pabrėžė, kad jo motinos ūkis, deklaruodamas pasėlius, du reikalavimus iš trijų privalomų įvykdė.

„Du reikalavimus atitiko: tai yra deklaruojamas plotas buvo toks, koks iš tikrųjų ir buvo nurodytas, pasėliai ir buvo auginami tokie, kokie ir buvo nurodyti ūkininko paraiškoje. Trūko tik trečio dalyko – kai agentūra paprašo pateikti žemės valdymo dokumentų, kadangi buvo žodinė sutartis, o savininkas nepripažino to, bus pritaikyta sankcija“, – aiškino jis.

Pasak B. Markausko, pastarosiomis dienomis Žemės ūkio ministerija nustatė, kad apie 50 tūkst. Lietuvos ūkininkų turi tokią pačią problemą, kaip jis – jie deklaruoja plotus, dėl kurių panaudos sudaryta žodinė sutartis arba tos žemės savininkai patys yra įregistravę savo valdą.

„Jau šiais metais reikalausime, kad ne daugiau kaip 30 proc. deklaruojamos žemės galėtų būti ne ūkio valdoje, o kitais metais reikalausime, kad artėtų ir prie 100 procentų“, – sakė ministras.

„Nors Civilinis kodeksas leidžia turėti žodines sutartis, mes matome, kad tikrai yra rizika, ir vis dėlto reikia eiti prie to, kad tų rizikų būtų kuo mažiau. Aišku, tas galėjo būti anksčiau padaryta“, – kalbėjo B. Markauskas.

Kadangi tyrimą dėl ministro motinos ūkio atlieka Žemės ūkio ministerijai pavaldi Nacionalinė mokėjimų agentūra, B. Markauskas sakė pateikęs premjerui nusišalinimą nuo jos veiklos kuravimo.

Valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad FNTT išvada rodo, jog dėl žemės ūkio ministro buvo išpūstas burbulas, ir sakė nemanąs, kad jis turėtų atsistatydinti.

„Tai yra išvada, kad jokių teisinių pasekmių tie visi dalykai nesukelia. Bet kokiu atveju įsivaizduoju, kad asmeniškai ministrui tikrai niekas jokių pretenzijų nereiškia“, – sakė R. Karbauskis.

„Manau, kad visi tie, kurie šitą burbulą pūtė, labai gerai žinojo ir jie sąmoningai tą burbulą pūtė būtent ministro atžvilgiu, būtent dėl to, kad iš tikrųjų reikėjo nukreipti dėmesį nuo tų problemų, kurios susijusios su konservatorių ir kitų opozicijoje dirbančių partijų korupcinių ryšių su „MG Baltic“. Tą teigiu, teigiau ir teigsiu toliau“, – antradienį Seime žurnalistams sakė jis.

Žemdirbiai nenori B. Markausko pasitraukimo

Dalis žemdirbių organizacijų gina dėl ūkininkavimo svetimoje žemėje kritikuojamą buvusį Žemės ūkio rūmų pirmininką, žemės ūkio ministrą Bronių Markauską. Jų vadovai sako nenorintys, kad ministras būtų atleistas ar pasitrauktų savo noru.

„Jis (B. Markauskas – BNS) nieko blogo nepadarė. Pažeidimas (nustatytas FNTT – BNS), bet nėra baudžiamos bylos. Pažeidimų mes kiekvienas darome“, – spaudos konferencijoje antradienį kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas. Jis 2016 metais kandidatavo Žemės ūkio rūmų pirmininko rinkimuose.

Anot J. Talmanto, B. Markauskas nieko blogo nepadarė, suardamas svetimus žemės laukus be jų savininkų leidimo, nes tokia praktika paplitusi visoje Lietuvoje.

J. Talmanto teigimu, pagrindinė problema, kodėl kai kurie ūkininkai pasirenka arti ne savus laukus – saugumas. Jo žiniomis, prie B. Markausko šeimos namų esančiuose kitų savininkų sklypuose augo neprižiūrima medvilnė ir ji kėlė pavojų ūkiui.

Pasak jo, Lietuvoje nėra aiškaus elgesio su žemės ūkio paskirties žeme aprašo, todėl neaišku, kaip turi būti elgiamasi su visiškai apleistais sklypais.

„Jis (B. Markauskas – BNS) kaip atpirkimo auka, jis ūkininkas ir jo mama ūkininkė. (...) Dėl moralės Markausko, tai man šešerius metus teko dirbti su juo Žemės ūkio rūmuose. Jis labai sąžiningas“, – teigė J. Talmantas.

Tuo metu Lietuvos žemės ūkio bendrovių asocijacijos vadovas Jonas Sviderskis kalbėjo tikintis, kad B. Markauskas turėjo visus susitarimus su kaimyninių žemės plotų savininkais.

„Jeigu žmogus, kuris nuosavybe turi žemės ir jos nedirba, tai kokiu tikslu jis ten tą žemę turi turėti? Tai gali būti noras pasipelnyti, laukiant kada galima parduoti. (...) Aš manau, kad jis (B. Markauskas – BNS) turėjo žodinį sutarimą“, – spaudos konferencijoje tvirtino J. Sviderskis.

Jis teigė, kad kaimyninių žemės savininkų informaciją gauti nėra sunku.

„Aš pats turiu žemės ir aš pats susieškojau, kas tą žemę dirba. Tai nėra labai sudėtinga.“, – teigė J. Sviderskis. Vis dėlto vėliau jis tvirtino, kad informaciją apie savininkus surasti – sunku.

„Sugaudyti visus savininkus ir bendrasavininkus nėra labai lengva. Registrų centras už dyką pažymų nedalina ir adresų visai nedalina“, – kalbėjo J. Sviderskis.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Jonas Vilionis tvirtino, jog B. Markausko pasitraukimas sugriautų ministro įdirbį, siekiant Europos Sąjungos (ES) tiesioginių išmokų suvienodinimo po 2020 metų.

Antradienį prie Prezidentūros keturi ūkininkai protestavo prieš prezidentės spaudimą B. Markauskui, kad jis pasitrauktų savo noru. Čia piketavęs ūkininkas Vladislovas Kravčiūnas žurnalistams sakė, kad iš esmės visi Lietuvos ūkininkai palaiko B. Markauską, ir, jeigu prireiks, į naujus piketus gali ateiti tūkstančiai žemdirbių.

Ministras kritikos susilaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. B. Markauskas teigė turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad sprendimą priims gavęs teisėsaugos išvadas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

saunu

Pagaliau isaiskejo kad Ministeris nekaltas ir jokio nusizengimo nebuvo tik labai idomu ka turetu pasakyti ponia Prezidente kada pagal Konservatoriu pageidavima norejo atleisti Ministeri Markauska As manau kad dabar Prezidente turetu atsiprasyti visos tautos kad paskubejo reikalaudama ministro atsistatydinimo neturedama tikslios informacijos ir viesai pareiksti kad Konservatoriu buvo suklaidinta ir pasiielge labai nesaziningai. Labai principingai ir saziningai pasielge Premjeras parodydamas savo kieta charakteri ir nevykde Konservatoriu ir Prezidentes pageidavimu o Ministrui Markauskui linkiu kuo didziausios sekmes darbuose

o ką padarė ministras ?

konkrečiai ? kad tarėsi su ūkininkais , skaičiau patvirtino geodezininkas , kas dar ? Kokie mes 'teisingi' , tik kodėl nematome , kaip posto laikosi valdininkas Čijauskas , G.Landsbergio uošvis ? Dar 2003 m jam buvo pareikšti įtarimai ? Pasidomėkite , dabar vėl istorija su uošvio atleidimu ? :) Netikiu , "šventais" dirbančiais be klaidų :)

udre

Lietuvos Ministras yra ne eilinis ūkininkėlis iš Kalabibiškių kaimo, Balbieriškių seniūnijos. Jam yra kiti standartai. Jis negali daryti "netyčinių klaidų", kaip jis pats išsireiškė. Jei padarei, būk malonus, išeik ir pasitrauk, o nesilaikyk įsikibęs posto, kad net rankų krumpliai pabalę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS