Dėl M. Basčio mandato atėmimo žadama balsuoti kovo 13-ąją | Diena.lt

DĖL M. BASČIO MANDATO ATĖMIMO ŽADAMA BALSUOTI KOVO 13-ĄJĄ

Parlamentarai nutarė kovo 13 dieną balsuoti, ar panaikinti Seimo nario mandatą Mindaugui Basčiui, nes Konstitucinis Teismas (KT) pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Penktadienį, paskutinę pratęstos rudens sesijos dieną, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis parlamentarus informavo apie KT nutarimą.

Gruodžio 22 dieną KT paskelbė, kad Seimo narys M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

„M. Basčio veiksmas, kai atsakydamas į klausimyno pretenduojantiems gauti leidimą su slapta informaciją klausimą, ar pažįsta asmenis, kurie dirbo su kitų valstybių slaptosiomis tarnybomis, nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P. Vojeika, ir taip elgdamasis nesąžiningai siekdamas teisės dirbti su slapta informacija, kurią įgijęs dėl savo ryšių galėjo sukelti grėsę valstybės paslapčių saugumui, šiurkščiai pažeidė Konstituciją“, – konstatavo KT.

Seimas Konstitucinio Teismo prašė įvertinti, ar M. Bastys pažeidė Konstituciją nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P. Vojeika bei tarpininkavęs organizuojant neskelbiamus Rusijos kompanijos „Rosatom“ atstovų susitikimus su Lietuvos politikais, tačiau pastarojo epizodo Konstitucinis Teismas nevertino, nes veiksmai padaryti dar Seimo nariui nedavus naujausios priesaikos.

Kad Seimo nario mandatas būtų panaikintas, už tai privalo balsuoti ne mažiau kaip trys penktadaliai Seimo narių, t. y. 85 parlamentarai.

Apkalta M. Basčiui taip pat inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Dėl visų minėtų ryšių Seimo pirmininkas V. Pranckietis pernai kovo mėnesį atsisakė suteikti M. Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija.

M. Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje. Jeigu jis atsisakytų Seimo nario mandato arba Seimas panaikintų jo mandatą per apkaltą, šioje apygardoje būti surengti nauji rinkimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

blefas

,, užtenka prota minkyti liaudžiai juk ir mes nuraukiam kur yra tiesa kur melas ne mandato atėmimas turėtu būti atimtas bet kalėimo kameros langelis ilgom dienom už nuopelnus padarytus tėvynes išdaviko poza jau nušvyto po vakar dienos jūsų seimunu balsavimo matėm ivertino ir konstitucinis teismas o ten matai kokie uodai susirinko ir slaptu balsu nusprendė, tokie tėvynes išdavykai turėtu ne tokiu būdų teisiami būtų, o atviru kontekstuir visu akivaizdoj kaip raganu gaudinėse senovei buvo daroma va jums bijuotu kiti, kur matyta mes esame Nato europos sąjungoj ir ginklas yra visokiu rūšių ir spec daliniu deslokavimo operacijos o čia kas darosi kokie surinkti, trinasi, prezidentė mes reikalaujame toj pat paleisti visa seima lauk naujus rinkimus skelbti , turi ir be kalbos o ne 13 kovo nauju mostru kombinacijom, užtenka skandalo bardako jau nugyvenome sočiai per 29 metus bastą ,

BRONIUS TAMALIUNAS.

O MANO NUOMONE SITAS PILIETIS MANAU DIRBA NE LIETUVAI, O KITAI...IR TIK GALIMA APGAILESTAUTI KAD TOKIE SEIME, IR DAR NORI PRIEIGA TURETI PRIE VALSTYBES PASLAPCIU. OT PADIRBETU... ACIU SAUGUMO DARBUOTOJEM, SUSTABDE , TIK REIKEJO DAUG ANKSCEU. NA LAIKAI PREKYBININKU, VA ,O JEI PARDUOTI NIEKO NETURI ,, KA GALI TA IR PARDUODI... O DAR JEI GERAI MOKA... MANO TEVISKEJE BUVO TAURO APYGARDOS STIRNOS RINKTINES STABAS .ISDAVE. ZUVO 5 PARTIZANAI. O KAS ISDAVIKAS. LIETUVIS...TYRINEJENT TEVELIO ,PARTIZANU VADO ZUTY , PAAISKEJO TAIP PAT ISDAVIKAS, VEL 5 LIETUVOS GYNEJEI ZUVO...IR TAIP ISTISAI.TODEL LIETUVOS SAUGUMAS TURI DIRBTI BUDREI , PRIESAS NEMIEGA...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS