Dėl vaistų kainų mažinimo Lietuva derėsis bendrai su kitomis šalimis | Diena.lt

DĖL VAISTŲ KAINŲ MAŽINIMO LIETUVA DERĖSIS BENDRAI SU KITOMIS ŠALIMIS

  • 9

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį ir penktadienį dalyvauja Varšuvoje vyksiančiame Vyšegrado šalių ir Kroatijos, Lietuvos bei Slovėnijos neformaliame sveikatos apsaugos ministrų susitikime, kur tikisi sutarti dėl bendrų vaistų pirkimų.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Vidurio ir Rytų Europos šalys susiduria su ta pačia aukštų vaistų kainų problema, tad susitikimo metu planuojama pasirašyti daugiašalį susitarimo memorandumą dėl bendradarbiavimo teisingos vaistų kainodaros srityje, nustatant prieinamas vaistinių preparatų kainas.

„Panašūs susitarimai jau vyksta tarp kitų šalių, tačiau šis susitarimas yra naujas ir jis leis lanksčiau derėtis dėl mažesnių vaistų kainų. Tokiu atveju nuo šiol dėl tam tikrų vaistų kainų deramasi būtų nebe vien tik Lietuvos vardu“, – sako ministras.

Ministras interviu BNS pernai gruodį teigė, kad bendri su kitomis šalimis pirkimai galėtų atpiginti, pavyzdžiui, vakcinas.

Kaip ketvirtadienį teigė ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, Lietuva tikisi, kad planuojamas memorandumas pirmiausia leistų pigiau įsigyti brangių patentinių vaistų.

„Tikimės, kad jau kitais metais šalys galės sėsti prie derybų stalo su gamintojais“, – BNS sakė ministro atstovė.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos sveikatos apsaugos ministrai partnerystės susitarimą dėl bendro vaistų ir medicinos prietaisų pirkimo bei centralizuotai įsigytų vaistų ir medicinos prietaisų skolinimo pasirašė dar 2012 metų pavasarį.

Visgi Baltijos šalių pirmas bandymas kartu pirkti vaistus – tuberkuliozės vakciną – jų neatpigino, 2015 metais sakė tuometinė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Ministrė tada sakė, kad pirkimo, kurio metu planuota įsigyti naujagimiams skirtos vakcinos nuo tuberkuliozės, teko atsisakyti, nes pasiūlyta kaina buvo net didesnė nei vakciną perkant atskirai vienai Lietuvai.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jonas

Šviesa tunelio gale .Viskas paeiliui,prieis ir iki klano...Sėkmės ministrui ir vyriausybei.

H

Tai kaip ten su tuomis kainomis D.Britanijoje ir Lietuvoje ? Kaip ten su tomis vaistu didmenininku ,tuo paciu ir mazmenos firmomis . Kaip ten su tuo ist. Kuriuo leista vaistines savininku buti bele kam. Gal vertetu ispirti i minkstaja ta sugalvojusiam ?

Farmacininkė

Baikit ponas ministre svaigt , apie mažesnes vaistų kainas . Farmacijos klano , kur vartosi labai ,labai dideli pinigai tikrai neįveiksite. Užtenka pamatyti , kokie dvarai vaistų firmų šefų ir tuo viskas pasakyta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS