Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ prisijungė prie Europos žaliųjų partijos | Diena.lt

DEMOKRATŲ SĄJUNGA „VARDAN LIETUVOS“ PRISIJUNGĖ PRIE EUROPOS ŽALIŲJŲ PARTIJOS

  • 5

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ šeštadienį po Europos žaliųjų partijos (EŽP) narių balsavimo Prancūzijos mieste Lione prisijungė prie šio politinio bloko.

Blokui nepriklausanti Lietuvos žaliųjų partija tokį EŽP sprendimą pavadino nuviliančiu, įžvelgė grėsmę „grėsmę dar didesniam žaliosios politinės minties diskreditavimui“.

„Mes, demokratai, nuo pat įsikūrimo dienos, matėme prasmę megzti ryšius su kitais Europos politikais, nes toks žingsnis tiesiog atrodė logiškas ir integralus“ – šeštadienį išplatintame partijos pranešime sakė jos pirmininko pavaduotojas Lukas Savickas.

Jo teigimu, „Vardan Lietuvos“ prisijungimas prie EŽP reiškia ilgalaikio ir sklandaus bendradarbiavimo pradžią, siekiant Lietuvai ir Europai svarbių tikslų.

„Ši draugystė gimė ne iš patogumo ar pragmatiško požiūrio į politiką, greičiau iš būtinybės ir supratimo, kad tik veikdami kartu galime išsaugoti tai, kas mums svarbu“, – pranešime teigė demokratų sąrašą Europos Parlamento rinkimuose vesiantis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

L. Savickas pažymėjo, kad žalioji politika yra susijusi ne tik su aplinkosauga, bet ir su ekonominiais bei socialiniais pokyčiais.

Neparlamentinė Lietuvos žaliųjų partija tvirtina, kad demokratai neatitinka esminio žaliojo kriterijaus.

„Panašu, kad Europos žaliuosius ištiko politinis daltonizmas. Visiems, bent šiek tiek atidžiau sekantiems politinį šalies gyvenimą, turėtų būti akivaizdu, kad demokratai yra ne ideologiniu, o pragmatiniu pagrindu suformuota politinė organizacija“, – šeštadienį išplatintame pareiškime sakė Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė.

Ši draugystė gimė ne iš patogumo ar pragmatiško požiūrio į politiką, greičiau iš būtinybės ir supratimo, kad tik veikdami kartu galime išsaugoti tai, kas mums svarbu.

Pasak jos, „Vardan Lietuvos“ nacionalinėje politikoje ne tik neatstovauja progresyviai žaliajai darbotvarkei, bet jai ir trukdo.

„Pavyzdžiui, balsuojant dėl automobilių taršos mokesčio įvedimo net penki frakcijos atstovai balsavo prieš, nors oro taršą ir transporto įtaką klimatui mažinančios priemonės – vienas žaliosios darbotvarkės prioritetų“, – tvirtino I. Budraitė.

Anot jos, demokratų bei Europos žaliųjų nuomonės nesutampa ir kailinių žvėrelių klausimu: pastarieji tvirtai pasisako prieš gyvūnų žudymą dėl mados, o „Vardan Lietuvos“ frakcijoje tik penki nariai iš 16 balsavusiųjų pritarė šio verslo draudimui Lietuvoje. Be to, dauguma demokratų palaikė naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimą.

I. Budraitė pabrėžė, kad Europos žalieji gina žmogaus, ypač migrantų, seksualinių mažumų, moterų teises, o „tai neretu atveju kertasi su Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ retorika“.

„Saulius Skvernelis dar pernai teigė nematantis pridėtinės vertės į kovą su smurtu prieš moteris nukreiptos Stambulo konvencijos ratifikavime. Didžioji dalis Demokratų frakcijos nepalaikė civilinės partnerystės įstatymo pateikimo“, – tvirtino ji.

Lietuvos žaliųjų partijos atstovė Margarita Sargautytė šeštadienį BNS nurodė, jog pati neparlamentinė partija EŽP blokui nepriklauso, nors narystės prašymas buvo pateiktas prieš dešimt metų. Jos teigimu, EŽP pilnateisę narystę Lietuvos žaliųjų partijai žadėjo po pereinamojo laikotarpio.

Lione prie EŽP prisijungus Lietuvos ir Kroatijos partijoms, blokui priklauso 40 valstybių atstovai.

Europos Parlamente blokas turi 72 atstovus.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – centro kairės politinė jėga, įsteigta 2022-ųjų sausį. Seime ji turi 17 parlamentarų frakciją. Partijai vadovauja Seimo narys, ekspremjeras Saulius Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pilietiškas

Čia toji "Vardan Lietuvos" bus nauja "laisviečių" atšaka, tik labiau įvaldę siekį patekti prie valstybės pinigų"lovio". Nepasimaukime vėl ant panašaus iešmo, kad nereiktų dar žiauriau pergyventi dėl šeimos vertybių, lietuvių kalbos, net Lietuvos valstybingumo išlikimo! Atsargiai su jų retorika! Atsargiai!

visa tai r o d o , jog SKVERNELIO veiksmai,

IŠDAVIKŲ gaują veda į niekur--jie net nesiruošia dirbti Lietuvai , matosi , jog pavadinę GAUJĄ a p g a u l i n g u pasivadinimu -- siekia veltėdžiauti ieškant ,velniai žino, kokių rėmėjų , kad išgyventi nedirbant žmonėms.---Skverneli, liberalai nuskendo v o g d a m i , o VALSTIEČIŲ i š d a v i k a i nuskęs veltėdžiaudami.

Anonimas

Tinka. Idiotai prie idiotu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS