M. Vainiutė ir L. Linkevičius lieka Vyriausybėje, M. Sinkevičius traukiasi | Diena.lt

M. VAINIUTĖ IR L. LINKEVIČIUS LIEKA VYRIAUSYBĖJE, M. SINKEVIČIUS TRAUKIASI

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius lieka dirbti Vyriausybėje, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius traukiasi.

Apie savo sprendimus pirmadienį po pokalbio su premjeru Sauliumi Skverneliu Vyriausybėje pranešė patys socialdemokratų deleguoti ministrai.

Lieka dirbti du ministrai

„Premjeras išreiškė pasitikėjimą, todėl norėčiau darbuotis toliau“, – žurnalistams teigė M.Vainiutė.

Ji priminė, kad yra nepartinė, todėl nemano, jog jai būtų neetiška likti ministre, kai ją delegavę socialdemokratai nusprendė trauktis iš koalicijos. Ministrė taip pat tvirtino svarstysianti galimybę įstoti į valdančiąją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

„Svarstysiu tokią galimybę, šiuo metu dar nesvarstau“, – sakė ji.

Tuo metu L.Linkevičius teigė jau šiandien įteikęs pareiškimą trauktis iš partijos. Jis sakė, kad traukiasi iš Socialdemokratų partijos frakcijos Seime, bet neatsisakys Seimo nario mandato, nes, jo nuomone, rinkėjai „suteikė mandatą, mano supratimu, dirbti, o ne būti opozicijoje“.

Jis taip pat neatmetė Socialdemokratų frakcijos skilimo galimybės. Tokiu atveju Seime jis liktų su socialdemokratais, palaikančiais valdančiuosius.

„Kol įmanoma, dirbsime toliau. Frakcijoje likčiau tik tuo atveju, jei frakcija nepasiskelbtų opozicine (...). Principas labai aiškus: negaliu priklausyti frakcijai, kuri yra opozicinė, negaliu priklausyti ir partijai, kuri yra opozicijoje. Jei bus kita (frakcija – BNS), tada ir priimsime kažkokį sprendimą“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams teigė L.Linkevičius.

Ūkio ministras M.Sinkevičius sako įteikęs premjerui atsistatydinimo pareiškimą, tačiau jis dar nėra patenkintas. Kaip nurodė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas, tam S.Skvernelis turi penkias dienas. Pats M.Sinkevičius tikino, kad premjeras neįvardino, kokį sprendimą dėl jo priims.

„Įteikiau atsistatydinimo pareiškimą - kaip ir buvau žadėjęs, elgiuosi nuosekliai, manydamas, kad partija, kuri šeštadienį nusprendė trauktis, partija, kuri delegavo mane į šitas pozicijas“, - teigė M.Sinkevičius.

„Premjero valia - savo darbą padariau ir poziciją išsakiau“, - pridūrė jis, paklaustas, ar įmanoma, jog premjeras atsistatydinimui nepritars.

Ūkio ministras taip pat sako žinantis, jog socialdemokratų frakcijoje šiuo metu yra svarstomi „keli scenarijai“, bet jų neįvardijo. Kartu jis pabrėžė, kad socialdemokratams nebūtų naudinga turėti dvi frakcijas. Prieš pasitraukimą iš koalicijos pasisakantys partijos kolegos, jo nuomone, „yra sąmoningi žmonės, tokiose situacijose žino, kaip elgtis, ir nereikia papildomų raginimų“.

Premjero poziciją žurnalistams perdavęs jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas kol kas teigė negalintis pasakyti, koks bus sprendimas dėl M.Sinkevičiaus.

„Šiuo atveju, būtų sudėtinga komentuoti už premjerą – sprendimo dar nėra“, – teigė jis.

Lietuvos socialdemokratų partijos taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime turi 56 atstovus iš 141, socialdemokratai – 17. Opozicinei Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams priklauso 31 parlamentaras, Liberalų sąjūdžio frakcijai – 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai – aštuoni, „Tvarkos ir teisingumo“ – septyni Seimo nariai. Dar penki parlamentarai nėra jokios frakcijos nariai.

D. Grybauskaitė pritaria

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako neprieštaraujanti, kad Vyriausybėje dirbti liktų iš Socialdemokratų partijos besitraukiantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei nepartinė, socialdemokratų deleguota teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

„Dėl ministrų, žinome, kad vienas ministras traukiasi, du lieka. Tai didele dalimi yra ir premjero sprendimas, ir, be jokios abejonės, aš tam neprieštarauju“, – žurnalistams pirmadienį sakė D.Grybauskaitė.

Ji tvirtino, kad tai, ar premjerui verta pasitikrinti pasitikėjimą Seime, priklausys nuo „vykstančių derybų dėl palaikymo“. Socialdemokratų partijos frakcija Seime pirmadienį pranešė nusprendusi pasirašyti su „valstiečių“ frakcija susitarimą dėl bendradarbiavimo.

„Dar neaišku, kiek socialdemokratų pasitrauks ir kaip pasitrauks. Partijos sprendimas yra, bet frakcija rodo skirtingus ženklus (...). Jei palaikymas bus pakankamai solidus, rodys mums aiškią daugumą, tuomet ir bus aišku – reikia ar nereikia“, – teigė prezidentė, su žurnalistais kalbėjusi dar iki Seimo socialdemokratų sprendimo.

Šalies vadovė nesiryžo spėlioti, ar galėtų S.Skvernelio Vyriausybė dirbti likusius trejus metus mažumoje. Ji kritikavo socialdemokratų elgesį, sakydama, kad mato „pasimetimą ir neapsisprendimą“, o po Socialdemokratų partijos sprendimo trauktis, anot prezidentės, „įeiname į tam tikro nestabilumo laikotarpį“. Ji neatmetė ir Socialdemokratų frakcijos skilimo galimybių bei pabrėžė, kad Seimo statutas numato galimybę pasirašyti memorandumus ar susitarimus ir su opozicinėmis jėgomis.

„Jis (sprendimas trauktis – BNS) kol kas yra tikrai neaiškus, nes lyg ir išeiname, bet viena koja kai kas nori likti. Tai kol kas matau tokį ir pasimetimą, apsisprendimo stoką ir šiek tiek nepolitinį elgesį: daugiau tokia išskaičiavimų, sandėrių, sandorių elgsena. Šis požymis jau pradeda ryškėti po šių rinkimų būtent šiame Seime“, – sakė D.Grybauskaitė.

Teisingumo viceministras traukiasi

Socialdemokratų partijos tarybai nusprendus trauktis iš valdančiosios koalicijos, aukštas pareigas ministerijose einantys partijos nariai elgiasi skirtingai – vieni parašė atsistatydinimo pareiškimus, kiti nusprendė likti postuose.

BNS apklausė partijos narius, dirbančius socialdemokratams pagal koalicijos sutartį patikėtose Ūkio, Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijose.

Teisingumo viceministras Justas Pankauskas ir ministrės patarėja Auksė Kontrimienė sakė jau įteikę atsistatydinimo pareiškimus ministrei Mildai Vainiutei, nors pati socdemų deleguota ministrė apsisprendė tęsti darbą.

„Gerbiu partijos tarybos sprendimą, kuris man, kaip politikui, yra įpareigojantis, ir aš jau įteikiau atsistatydinimo pareiškimą ministrei“, – BNS sakė J.Pankauskas.

„Partija priėmė sprendimą trauktis iš koalicijos, ir kadangi aš esu politinės komandos narys, aš parašiau pareiškimą išeiti savo noru“, – BNS teigė A.Kontrimienė.

Kitas socialdemokratų deleguotas teisingumo viceministras Paulius Griciūnas šiuo metu atostogauja ir BNS sakė kol kas nenorintis komentuoti savo planų.

„Šiuo metu nekomentuoju, esu užsiėmęs“, – teigė P.Griciūnas.

Socdemai URM pasilieka

Užsienio reikalų ministerijoje dirbantys socialdemokratai pareigų palikti neketina. Ministras Linas Linkevičius nusprendė pasilikti pareigose ir išeiti iš partijos.

Užsienio reikalų viceministrai socialdemokratai Neris Germanas ir Darius Skusevičius bei ministro patarėjas Domas Petrulis sakė neketinantys palikti pareigų, jei L.Linkevičius toliau rodys pasitikėjimą.

„Kadangi ministras L.Linkevičius pasilieka, manau, kad jis norės išlaikyti savo komandą. Aš nepalaikau partijos sprendimo trauktis iš koalicijos“, – BNS sakė N.Germanas.

„Turiu ministro pasitikėjimą ir nemanau, kad dabar metas išeidinėti. Esu pasiruošęs dirbti toliau“, – teigė D.Skusevičius.

„Ne, o kodėl turėčiau? Aš turiu savo vadovo – ministro – pasitikėjimą“, – sakė D.Petrulis, paklaustas, ar neketina rašyti atsistatydinimo pareiškimo.

M.Sinkevičiaus komanda laukia premjero sprendimo

Ūkio ministrui Mindaugui Sinkevičiui įteikus atsistatydinimo prašymą, jo komandos nariai socialdemokratai laukia, kol premjeras Saulius Skvernelis prašymą patenkins ir tuomet nutrūks visų politinio pasitikėjimo narių įgaliojimai.

„Viceministrų įgaliojimai nutrūksta kartu su ministro įgaliojimais. Mes solidariai kartu su ministru paliekame Ūkio ministerijos politinio pasitikėjimo komandą“, – BNS sakė ūkio viceministras Ramūnas Burokas.

Apie pasitraukimą kartu su ministru patvirtino ir jo patarėjas ryšiams su visuomene Mindaugas Janulionis. Socialdemokratų partijai taip pat priklauso M.Sinkevičiaus patarėjas Sergejus Tichomirovas.

M.Sinkevičiui pasitraukus, pareigas turės palikti ir ūkio viceministrė Lina Sabaitienė bei ministro patarėjas Jolita Gumaniukienė. Dar viena ūkio viceministrė Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė šiuo metu yra motinystės atostogose.

Neatmeta, kad M. Sinkevičius liks Vyriausybėje

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas svarsto, kad atsistatydinimo pareiškimą parašęs ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius galiausiai gali likti dirbti Vyriausybėje.

G.Palucko teigimu, tokį sprendimą gali paskatinti Seimo socialdemokratų sprendimas tęsti bendradarbiavimą su „valstiečiais“, nepaisant partijos tarybos sprendimo trauktis iš koalicijos.

„Net neabejoju, kad ministras pirmininkas gali būti patenkintas dalies frakcijos sprendimu toliau dirbti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija. Ir tai gali būti šio sprendimo frakcijos dalies pasekmė, kad Mindaugas lieka eiti savo pareigas. Nežinau, ar politiškai tai būtų pats geriausias sprendimas Mindaugui, jis savo ruožtu padarė tai, ką sakė: pateikė pareiškimą, o kaip elgsis S.Skvernelis, kokia bus įtaka tolimesniems procesams, jo karjerai - ateities klausimas“, - žurnalistams sakė G.Paluckas.

G.Paluckas sakė, kad „visiškai logiška“, jog poste liekančiai socialdemokratų deleguotai Mildai Vainiutei negalioja partijos sprendimai, tačiau kritikavo ją, jog ji „išvalė savo politinę komandą nuo socialdemokratų“.

„Kaip socialdemokratų ministrė ji nuveikė, švelniai tariant, labai mažai, tuo tarpu jos vadovaujamos organizacijos ir šiandien yra be vadovų“, - teigė jis.

Jis sakė gerbiantis trečiąjį socialdemokratų ministrą Liną Linkevičių, kuris, nepritardamas traukimuisi iš koalicijos, nusprendė likti poste, bet trauktis iš partijos.

LSDP taryba savaitgalį nusprendė trauktis iš koalicijos, bet pirmadienį pranešta, kad socialdemokratų frakcija Seime nusprendė tęsti bendradarbiavimą su „valstiečiais“. Už tokį susitarimą balsavo 10 frakcijos narių iš 17.

„Tai yra pseudokoalicija, kuri abejingų partijos viduje tikrai nepalieka“, - taip partijos valiai paprieštaravusius kolegas įvertino G.Paluckas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kas ten sakė,

kad ši žaliai raudona koalicija išsilaikys iki bulviakasio?

VLD

Ko tiketis is komjaunuolio. pardavė tuos. pardavė ir šios ir dar parduos. Jau turbut ir duona su druska buvo paruošes juk ateis Zapad, repkia pasitikti.

Anonimas

sinkevicius gerai dirbo jonavoje ji visi mylejo.nesitraukit is ministru esate saziningas zmogus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS