E. Jankevičius: notarų įkainiai turėtų mažėti | Diena.lt

E. JANKEVIČIUS: NOTARŲ ĮKAINIAI TURĖTŲ MAŽĖTI

Teisingumo ministerija, surengusi diskusijas su Notarų rūmais, inicijuoja notariato veiklos peržiūrą, kurios tikslas - mažinti įkainius, naikinti perteklines funkcijas, sukurti optimalesnį notariato tinklą.

Jeigu ministerija nebeleis didėti notarų skaičiui, pasak teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, turėtų mažėti ir notariatų įkainiai. Taip pat tiek Notarų rūmai, tiek Antstolių rūmai nebeturi veto teisės tvirtinant įkainius, todėl Teisingumo ministerija, pasitarusi su Finansų ministerija, pasak ministro, gali tokius įkainius įtvirtinti.

„Mes kalbėjome su Notarų rūmų pirmininku apie galimybes mažinti tam tikrus įkainius: turto perleidimo, hipotekos, įkeitimo. Mainais į tai galėtų būti mažesnis notarų skaičius. Mums svarbu, kad notarai dirbtų, mums svarbu, kad notarai išgyventų, bet norėtųsi, kad jie dirbtų šiek tiek mažesniais įkainiais. Notarų šiandien turime 300, toks yra didžiausias leidžiamas skaičius, realybėje dirba 252 notarai. Mainais į tai, kad jų skaičius nedidės, mes galėtume kalbėti apie mažesnius įkainius, ir tai tikrai būtų labai priimtina visuomenei“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė E. Jankevičius.

Mums svarbu, kad notarai dirbtų, mums svarbu, kad notarai išgyventų, bet norėtųsi, kad jie dirbtų šiek tiek mažesniais įkainiais.

Pasak teisingumo ministro, notarų veiklos teisinis reguliavimas nesikeitė ilgą laiką ir nebeatitinka visuomenės gyvenimo bei verslo sąlygų, teisinės aplinkos ir naujų technologinių galimybių.

„Mes priimsime ekonomiškus, visuomenėje pamatuotus sprendimus, mes nuolat bendraujame su Notarų rūmais, ir tai bus tikrai suderintas bendras projektas. Yra tam tikri įkainiai, pavyzdžiui, 45 ar 85 centai, tai ir pačiam notarui šiuos procesus atlikti yra nuostolinga. Tai čia reikėtų atsisakyti tam tikrų paslaugų ir ne visais atvejais reikėtų eiti pas notarą. Kaip pavyzdys galėtų būti hipotekos išregistravimas (...). Jeigu mes kalbėtume apie paskolos pabaigimą, tai bankas galėtų pranešti, kad paskola yra sumokėta“, - sakė E. Jankevičius.

Teisingumo ministras taip pat teigia, kad plačiau bus taikytinos ir elektroninės priemonės notariatų veikloje.

Teisingumo ministerijos visuomenės informavimo skyrius pranešė, kad surengus diskusiją su notarų bendruomene, verslo atstovais bei kitomis suinteresuotomis grupėmis, po trijų mėnesių būtų parengti reikalingų teisės aktų projektai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

gailestis

didis teisininkas tegu paaiskina zodzio turetu prasme jei sakytu ikainiai mazes but aisku o cia turetu tai apstaktus paaiskinimas matyt kaska praleido moksluose

neministras

kad įkainiai turėtų mažėti, tai visiems mirtingiesiems aišku:) Kodėl nemažėja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS