Etikos sargai tirs V. Bako pasisakymus apie teismus | Diena.lt

ETIKOS SARGAI TIRS V. BAKO PASISAKYMUS APIE TEISMUS

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė pradėti tyrimą dėl Seimo nario Vytauto Bako viešai išsakytų teiginių apie Lietuvos teismus ir Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą.

Toks sprendimas priimtas trečiadienį bendru sutarimu.

Išvadas šiuo klausimu rengs Seimo nariai Andrius Palionis ir Antanas Matulas.

Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė- Nielsen mano, kad Seimo nariui nedera nepagarbiai kalbėti apie teismus.

„NSGK pirmininkas tikrai turi būti pamatavęs savo žodžius“,- jai pritarė Seimo narys konservatorius Kazys Starkevičius. Pradėti tyrimą ragino ir konservatorius Antanas Matulas.

„Iš tiesų V. Bakas turėtų atsakingiau reikšti savo nuomonę, kitokio kelio nėra kaip pradėti tyrimą“,- sakė jis.

Antradienį Teisėjų taryba kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl Seimo nario V. Bako teiginių, reaguojant į paskelbtą teismo sprendimą, prašydama savo kompetencijos ribose įvertinti Seimo nario V. Bako viešai išsakytus teiginius apie Lietuvos teismus ir Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą.

Kreipimesi Teisėjų taryba nurodė, kad V. Bakas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, didžiausios parlamentinės valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, o šiuo metu - ir kandidato į Lietuvos prezidentus štabo vadovas, reaguodamas į paskelbtą teismo sprendimą byloje, kurioje buvo sprendžiamas ginčas dėl jo vadovaujamo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliktame parlamentiniame tyrime naudotų Valstybės saugumo departamento pažymoje pateiktų galimai tikrovės neatitinkančių bei garbę ir orumą žeminančių duomenų, teiginių ir vertinimų, viešojoje erdvėje išplatino pareiškimus, kuriais viešai reiškė ir skatino nepasitikėjimą Lietuvos teismais ir konstitucine teisingumo vykdymo sistema, primena ELTA.

Teisėjų taryba akcentavo, kad Seimo narys V. Bakas, viešojoje erdvėje reikšdamas abejones dėl jam nepatikusio teismo sprendimo ir teismų vykdomo teisingumo, akcentuodamas būtinybę pertvarkyti teismus, savo teiginiais ne tik diskredituoja teismo, kaip valstybės valdžios, autoritetą, tačiau viešai kursto nepasitikėjimą teismu kaip vieninteliu teisingumą Lietuvoje vykdančiu subjektu, formuoja nihilistinį visuomenės požiūrį į teisingumo vykdymą ir teismo priimamus sprendimus.

Teisėjų tarybos nuomone, su atsakingo politiko elgesiu nėra suderinami pareiškimai, kuriais konstatuojama, kad teismų sistemą reikia pertvarkyti iš esmės vien todėl, kad teismo sprendimas nepateisino šio politiko lūkesčių.

S. Skvernelis stojo į V. Bako pusę

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad žmonių pasitikėjimas teismais yra ypač žemas ir, pasak jo, tai nesusiję V. Bako teiginiais, kritikuojančiais teismų sistemą. Premjeras pažymi, kad parlamentarai turi teisę pasisakyti visais gyvenimo klausimais.

„Pati visuomenė vertina, kas vyksta mūsų teismuose, tokio žemo pasitikėjimo teismais neturėjome niekada. O tai susiję ne su kokiu politikų vertinimu, jie turi teisę pasisakyti visais gyvenimo klausimais“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, teismų sistemoje tikrai reikalingos reformos.

„Problema, kalbant apie teismų sistemos skaidrumą, veiklos efektyvumą, atvirumą visuomenei - faktas, ir tie pokyčiai bus reikalingi, bet tikrai nesiečiau su konkrečiomis bylomis“, - teigė premjeras.

Paklaustas, ar V. Bakas kritikavo teismų sistemą vien dėl jam nepalankaus teismo sprendimo, premjeras tai paneigė.

„Jis kalbėjo po konkretaus teismo sprendimo, galbūt nesiejo su konkrečia byla, bet vietos ir laiko atžvilgiu išsakytas komentaras galėjo tokias prielaidas padaryti - tai, kad yra siejama su konkrečiu sprendimu“, - teigė premjeras.

V. Bakas stebėjosi tokiu Teisėjų tarybos sprendimu ir teigė, kad savo žodžių neišsižada. Pasak jo, kiekvienas žmogus turi teisę skųsti teismų sprendimus, kritikuoti teismų ar bet kokios kitos valdžios įstaigos veiklą.

„Galiu tik pakartoti, kad, mano nuomone, teismai šiandien išgyvena pasitikėjimo krizę, yra nepajėgūs spręsti bylų, kuriose įtariamieji kaltinami sunkiais korupciniais nusikaltimais. Dėl to reikalingi esminiai pokyčiai teismų veikloje, reformos, tiek rengiant, tiek atrenkant teisėjus, tobulinant savivaldą. Tam, kad būtų atkurtas pasitikėjimas teismų sistema, reikalingas viso Seimo, Vyriausybės ir Prezidento institucijos sutarimas, nes pačioje teismų sistemoje neužtikrinama stabdžių-atsvarų sistema. Priešingai, teismų nepriklausomumas naudojamas kaip būdas persekioti tuos, kurie reiškia kritiką“, - antradienį savo feisbuko paskyroje sureagavo V. Bakas.

Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nutarė, kad vis dėlto atliks tyrimą dėl V. Bako teiginių apie teismus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Palaikome gerb. Baką ir premjerą

Pajudino neliečiamuosius blyn. Esu tikras, kad daugumai teisėtvarkos tarnų antrankiai labai tiks. Šaunuoliai, kad stabdote teisėtvarkos visiško išsigimimo procesą Lietuvoje

Sigis

Galite tą tyrimą atlikinėti nors 10 kartų, bet reikia Seimo pritarimo.Rinkėjai tikrai pritartų Bakui ,kad tą teismų reformą jau reikėjo padaryti kokius 10 metų atgal, nes kiek kalėjimuosę nekaltų dėl to pinočetinio režimo.Daug sėdi kriminaliniais nusikaltimais apkaltinti nors buvo kažkam neparankūs politikai.Tai vyksta iki šiol ir kol ta piktžaizdė nebus lokalizuota, ji nuodys ir toliau visos Lietuvos žmonių gyvenimą.Pirmiausia reikia įvesti tarėjų statusą,teisėjus turi rinkti ne vienas žmogus, o savivaldybių taryba, taip pat turi vykdoma rotacija kas dveji metai.Ir tai bus padaryta tikiu 100 procentų, jei ne, Lietuva rieda į bedugnę, ne laukime kol visi bankai pasidarys piktybiniai valstybei ir neleiskime kad Teisėjų taryba, kaip tokia, neturėtų juridinio statuso, o tik patariamąja galią.Taigi, reikia pagaliau tikros demokratijos, o ne menamos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS