EŽTT sprendimas įžeidė K. Brazauskienę: aš kieno našlė? | Diena.lt

EŽTT SPRENDIMAS ĮŽEIDĖ K. BRAZAUSKIENĘ: AŠ KIENO NAŠLĖ?

  • 125

Prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė pralaimėjo paskutinį mūšį, praneša LNK. Jai nepavyko įtikinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) dėl rezidencijos Turniškėse ir prezidento našlės rentos.

Teisės ekspertai mano, kad su verdiktu K. Brazauskienei nyksta ir privilegijų tradicijos Lietuvoje.

Amžino poilsio prezidentą A. Brazauską žmona Kristina išlydėjo prieš 14 metų. Ir iškart pradėjo kovą su Lietuva dėl prezidento našlės rentos bei rezidencijos Turniškėse.

Teisminiai keliai užtruko, bet šiandien jau aišku – privilegijų K. Brazauskienei suteikti nesutinka net Strasbūro teismas.

„Teismas abu skundus atmetė, kadangi nenustatyta jokių konvencijos pažeidimų“, – aiškino Lietuvos nuolatinis atstovas EŽTT Ričard Dzikovič.

Europos žemyne – tai jau galutinis teismo sprendimas, tad visus šansus skųstis K. Brazauskienė jau išnaudojo. Toks sprendimas K. Brazauskienę nuvylė.

„Aš kieno našlė? Bomžo, taip išeina. Kaip čia yra? Aš prezidento našlė ar tik našlė? Tegul paaiškina. Visi žino, kad aš A. Brazausko žmona buvau, aš jį palaidojau ir palaidojau kaip prezidentą“, – kalbėjo K. Brazauskienė.

EŽTT aiškina, kad pagal Lietuvos įstatymus dviejų rentų vienu metu gauti neįmanoma. O K. Brazauskienė jau gavo signataro našlės rentą. Mat A. Brazauskas buvo ir Nepriklausomybės Akto signataras.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„2020 metais pareiškėja kreipėsi į Vyriausybę ir paprašė kitos alternatyvos –signataro rentos. Ji buvo skirta atbuline tvarka už visą laikotarpį nuo ginčo pradžios, nuo 2010 metų“, – sakė R. Dzikovič.

Už neišmokėtą prezidento našlės rentą K. Brazauskienė reikalavo šimto tūkstančių eurų.

„Sutuoktinis naudojasi tuo metu tomis garantijomis, kai jos sutuoktinis eina pareigas, kai sutuoktinio nėra, tokio Konstitucijos garantuoto lūkesčio nėra. A. Brazauskas mirė nebūdamas prezidentu, ji nėra tikroji prezidento našlė. Nėra ta, kuriai renta reikalinga ir negali be jos gyventi, čia tiesiog buvo jos principo reikalas pakovoti dar“, – tikino VU Teisės fakulteto docentas Vaidotas Vaičaitis.

Strasbūras liko neįtikintas ir dėl rezidencijos Turniškėse, kur K. Brazauskienė praleido aštuonerius santuokos metus ir dar kurį laiką gyveno po prezidento mirties. Kad skundėsi dėl prezidentinio būsto, jau ir pati pamiršo.

„Dėl būsto aš net nesiginčiju, man nepriklauso. Ten apsauga yra, saugomi valstybės vadovai ir pareigas einantys žmonės. Neina pareigų ir išsikelia iš ten“, – teigė K. Brazauskienė.

K. Brazauskienė Europos teisėjus bandė įtikinti, kad yra diskriminuojama. Mat prezidentui Valdui Adamkumi būstas Turniškėse skirtas iki gyvos galvos.

„Prezidento statusas unikalus ir kiti asmenys pretenduoti į tas pačias socialines garantijas negali“, – sakė R. Dzikovič.

Seimo narių nuomonės išsiskiria. Vieni sako su K. Brazauskienės pralaimėtu mūšiu „sudie“ ir sovietmečio palikimams. Kiti mano, kad privilegijų kultūra dar gaji.

„Galima sakyti „ate“ Sovietų Sąjungai, mes galutinai uždarome duris į tą pusę, privilegijoms – taip“, – teigė Seimo narys (LSDP) Julius Sabatauskas.

„Kultūra privilegijų pakankamai gaji, net ir Seimo nariai, kai kurie liberalai, praėjusioje kadencijoje registravo Seimo narių rentų įstatymo projektą“, – kalbėjo Seimo narė (MG) Agnė Širinskienė.

Teisės ekspertas teigė, jog ši istorija bent jau nekurs precedentų.

„EŽTT sprendimas leidžia permąstyti socialines garantijas tiek buvusiems pareigūnams, tiek kitiems asmenims“, – sakė V. Vaičaitis.

Anot EŽTT atstovo, K. Brazauskienė siekė prisiteisti mažiausiai 200 tūkstančių eurų ir dar padengti bylinėjimosi išlaidas.

Rašyti komentarą
Komentarai (125)

Pinigai

Per didelis gobšumas žudo, norėjo iškart dviejų rentų, bet nei vienu iš atvejų tuo metu nebuvo oficiali žmona. Tai kodėl jai mokama signataro našlės renta, kai ji tais metais ir signataro žmona nebuvo? Tai kas paskutinis nuves signatarą i zaksą, tas ir visas rentas susirinks?

Klpd.

Labai labai svarbus dalykas Lietuvai toks bobutės Barazauskienės tampymas ir ,,statymas į vietą" TIESIOG VALSTYBĖS GARBĖS REIKALAS :D) Nebūt politikyno tvartas kad ,,nesiparintų'' dėl nieko. Patys pagalvokit - linčiuodami šitą kažkada buvusio šalies lyderio mylėtą moterą/o sako kad jis labai labai ja mylėjo/ valdiškos išperos ima revanšą...Negali AMB įkast tai nors taip..O Europa..Ką Europa..Paėmė ir sukalė kaip jai atrodė tinkama. O mūsų Snukiai kurie jau daug metų mina ant to pačio ir vis jiems mažai, net neįtaria kad demonstruojasi kaip maži nykūs smulkūs niekšeliai nesugebantys strategiškai, oriai mastyti..:D)

....../

Tarp kitko tenka dažnai girdėti , kad retas kuris dabartinis gyvena su ta pačia arba dabartinė su tuo pačiu. Dažnai suka į kairę ar į dešinę.. nors ir seniau kartais pasitaikydavo.. NERAŠAU APIE NAŠLES AR NAŠLIUS... Brazauskas , lai būna jam ramybė , kažin dėl kurių priežasčių į susitikimus važiuodavo su dukra ? Norėjo žmogų nužudyti- tai faktas... Pasirodo ,kad šiukšlių neapykanta tokia didelė , kad net jo mylimam žmogui be purvo nugyventi nevalia....Vienintelis PREZIDENTAS ,KURĮ VISAS PASAULIS GERBIA...Jį renkant į prezidentus už jį tiek žmonių balsavo ,kur niekad toks kiekis neateina iš vis į rinkimus balsuoti.... Jie visada ėjo kartu... Šikat ne tik ant žmogaus ,bet ir tikro jausmo , kurio patys neturit....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS