G. Jakštas ragina federacijas didinti spaudimą siekiant užkirsti kelią varžytis rusams | Diena.lt

G. JAKŠTAS RAGINA FEDERACIJAS DIDINTI SPAUDIMĄ SIEKIANT UŽKIRSTI KELIĄ VARŽYTIS RUSAMS

  • 26

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ragina sporto federacijas palaikyti spaudimą, kad tarptautinėse varžybose nedalyvautų rusai ir baltarusiai.

„Privalome susitelkti ir didinti spaudimą tarptautinėms sporto federacijoms – būtent jos gali užkirsti kelią daugiau agresorių sportininkų patekti į olimpines žaidynes“, – sako ministras, pirmadienį su sporto atstovais aptaręs žingsnius, kaip Rusijos ir Baltarusijos sportininkams užkirsti kelią į olimpines žaidynes.

Jis taip pat dėkojo sporto bendruomenei už „tvirtą poziciją“, kad agresoriaus atstovai neturi dalyvauti varžybose, palaikymą ir pagalbą Ukrainai nuo pat karo pradžios, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Privalome susitelkti ir didinti spaudimą tarptautinėms sporto federacijoms.

„Mūsų visų nuomonė sutampa – rusai ir baltarusiai neturėtų dalyvauti nei olimpinėse, nei paralimpinėse žaidynėse, nei kitose tarptautinėse varžybose, kol tęsiamas karą Ukrainoje“, – pažymi ministras.

G. Jakštas paragino nacionalines sporto šakų federacijas individualiai ar susibūrus į koalicijas su kitų šalių federacijomis kreiptis į Europos ar tarptautines federacijas, kad šios pakeistų kvalifikacinės atrankos į olimpines žaidynes sistemą ir neleistų atsirinkti Rusijos ir Baltarusijos atletams.

Pasak pranešimo, tokios individualių sporto šakų atrankos į olimpines žaidynes dar vyks iki kitų metų birželio.

Gruodžio pradžioje paskelbta, kad kitąmet vyksiančių olimpinių žaidynių Paryžiuje vadovai leido Rusijos ir Baltarusijos sportininkams varžytis su neutralia vėliava, išskyrus komandines varžybas, jei jie aktyviai neremia karo Ukrainoje.

Tarptautinio olimpinio komiteto duomenimis, šiuo metu tik aštuoni sportininkai iš Rusijos ir trys sportininkai iš Baltarusijos atitinka neutralių sportininkų reikalavimus.

Šis sprendimas sukėlė dalies valstybių pasipiktinimą. Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai tokį sprendimą pavadino nuviliančiu ir išreiškė viltį, kad jis bus pakeistas.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo puolimą Ukrainoje, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams buvo pritaikytos sankcijos daugelyje sporto šakų. Tačiau per pastaruosius metus kelios olimpinių sporto šakų tarptautinės federacijos sušvelnino apribojimus ir tam tikromis sąlygomis leido minėtų šalių sportininkams grįžti į varžybas.

Kovą Tarptautinis olimpinis komitetas panaikino visišką draudimą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ir leido jiems varžytis kaip neutraliems sportininkams, jei jie nepalaiko Ukrainos konflikto ir nėra susiję su kariuomene.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

sportas taika

jakstai ar tau negeda pries savo gimines ir artimuosius uz kiek doleriu sikna atstatei atmink viena jog rusai ir be veliavos pasirodys geriausiai

kregzde

Jeigu ka tai buridano asile o kaip su izraeliu kurie iszude tukstancius civiliu palestinieciu,,,Jie nepakaltinani ,,,Holokaustas Palestinoje Iteisintas,,

Klausyk burunduk,

gal tu nekišk savo varpos ne į tą tarpą? Tavo tiesioginis darbas YRA ŠVIETIMO SISTEMA LIETUVOJE o tik paskui eina MOKSLO o dar vėliau SPORTO! Ar išsprendei mokytojų algų klausimą? O mokinių aprūpinimą vadovėliais? Gal bent mokslininkai sulaukia atitinkamo dėmesio savo problemom? NEEEE.. Jakštas susidomėjes rusų sporto klausimais ir ragina kitus jais domėtis..Gal teisingas senas posakis Gime šliaužioti neskraido?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS