G. Landsbergis: Lietuvos demokratiją griauna valdančiųjų buldozeris | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: LIETUVOS DEMOKRATIJĄ GRIAUNA VALDANČIŲJŲ BULDOZERIS

Jeigu valdančiųjų demokratijos griovimo buldozeris nesustotų, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis neatmeta galimybės kreiptis į tarptautines institucijas telkiant pagalbą, kad Lietuva nepasuktų nedemokratinių valstybių keliu.

Pirmadienį spaudos konferencijoje jis sakė, kad pirmiausia svarstytų pradėti nuo kolegų - Europos liaudies partijos informavimo.

„Aš manau, kad mes turime informuoti savo kolegas, kad Lietuvoje yra prasidėję tokie procesai, keičiami įstatymai nepalankiai opozicijai, keičiamos rinkimų taisyklės. Tai būtų pradžia“, - sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, vėliau būtų galimą kreiptis į ESBO, į rinkimus stebinčias organizacijas, kurios teikia konsultacijas, gali atsiųsti ekspertus, konsultuoti partijas. Anot G. Landsbergio, taip pat yra ir Europos Komisija, kuri numačiusi galimybę kreiptis dėl teisės viršenybės principo laikymosi valstybėse.

„Jeigu mes matytume, kad teisės viršenybės principas yra sistemiškai pažeidžiamas, neatmestume galimybės kreiptis ir į EK“, - sakė TS-LKD lyderis.

Seimo TS-LKD frakcijos narys Stasys Šedbaras sakė, kad jeigu bus nesiskaitoma su Konstitucija, su Konstituciniu Teismu yra galimybė kreiptis į Venecijos komisiją. „Galima būtų panaudoti ir šitą mechanizmą“, - sakė S. Šedbaras.

Komisija veikia nedemokratiškai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis apgailestauja, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija veikia nedemokratiškai, nes ji aiškina Statutą palankiau valdančiajai daugumai.

„Deja, atėjo laikas pripažinti, kad šiandien Seimo Etikos ir procedūrų komisija veikia nedemokratiškai. (...) Šiandien mes matome, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai de facto prisijungus prie valdančiosios daugumos, nors ir ne formaliai, Etikos ir procedūrų komisija tampa komisija, kuri skirta išaiškinti Statutą palankiau valdančiajai daugumai, neatsižvelgiant į tai, kad Statutas turi būti taikomas visiems vienodai“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė G. Landsbergis.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai vadovauja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

G. Landsbergis taip pat sakė, kad laikinosios tyrimo komisijos, kurios turėtų užtikrinti geresnę parlamentinę kontrolę, daugiau tampa ne teisybės atkūrimo institutu, o susidorojimo institutu. „Dėl to mes irgi esame paskelbę, kad politiškai formuotose komisijose nedalyvausime“, - sakė G. Landsbergis.

Jo vertinimu, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tampa ne objektyviu arbitru, „o valdančiosios daugumos išgelbėjimo institucija ir tai kelia ypatingą nerimą prieš artėjančius rinkimus“.

GALERIJA

  • G. Landsbergis: Lietuvos demokratiją griauna valdančiųjų buldozeris
  • G. Landsbergis: Lietuvos demokratiją griauna valdančiųjų buldozeris
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Heras

Jeigu kas ir griauna ką,tai tik landzbergine sutve Lietuva naikina

Alis Petkus...

valdantieji, matosi, dirba... kai kam tas nepatinka... svarbu, kad pelkės nebūtų... o tai iki šiol blogas kvapas tik stiprėjo...

Nekrušk proto

Jau kiek jūsų judai su dėžutiniais sugriovė tai ne tik Demokratiją o vos visos šalies nepražudė.Dabartiniai valdantieji daro ką gali, net aš trolis matau.Tik kažin ar pavyks tiek jūsų padaryto sudo iškuopti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS