Opoziciją supykdė premjero atsakymai: siūlo šaukti neeilinį Seimo posėdį | Diena.lt

OPOZICIJĄ SUPYKDĖ PREMJERO ATSAKYMAI: SIŪLO ŠAUKTI NEEILINĮ SEIMO POSĖDĮ

Nepatenkinta premjero Sauliaus Skvernelio atsakymais apie sunaikintą Vyriausybės pasitarimo įrašą dėl registrų duomenų teikimo žurnalistams, Seimo opozicija siūlo šaukti neeilinį Seimo posėdį.

„Premjero  elgesį ir galimą teisės aktų sulaužymą turėtų įvertinti Seimas. Tai jau nebėra vien tik opozicijos priedermė šiandien. Kadangi turėsime pertrauką biudžeto svarstymui, mes siūlome kviesti neeilinį posėdį ir pristatytume rezoliuciją“, – per opozicinių frakcijų pasitarimą ketvirtadienį sakė konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

„Rezoliucijos mintis ta, kad Seimas įvertintų premjero elgesį, galimus įstatymo sulaužymus, galimą priesaikos sulaužymą, ir nedelsiant pareikalautų, visas Seimas, kad premjeras išsklaidytų abejones dėl galimos priesaikos sulaužymo ir įrodytų, kad sąžiningai tarnauja demokratijai“, – kalbėjo konservatorius.

Rezoliucija būtų reikalaujama, kad premjeras duotų nurodymą atkurti sunaikintą Vyriausybės pasitarimo įrašą ir sudarytų galimybę su juo susipažinti visuomenei ir žiniasklaidai.

„Tikimės, kad valdantieji palaikys mūsų nuoširdų kreipimąsi“, – sakė posėdį kitą antradienį šaukti siūlantis opozicijos atstovas.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis šios opozicijos iniciatyvos sakė nesureikšminantis.

„Burbulas yra, burbulas išpūstas, premjeras atsakė į visus klausimus. Jeigu opozicija nori tą burbulą pūsti toliau, tvarkoj, viskas gerai“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime R. Karbauskis.

Seime ketvirtadienį pateikus biudžetą, pagal Seimo statutą, jo svarstymui daroma pertrauka ir plenariniai posėdžiai nebus rengiami.

Nenumatytas Seimo posėdis turi būti surengtas, jeigu to raštu reikalauja ne mažesnė kaip trečdalis, t. y. 47 Seimo nariai arba Seimo valdyba.

Opozicija kvietė premjerą Seime atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės pasitarime spalio 3 dieną svarstyto Registrų centro duomenų teikimo žurnalistams klausimo. Tuomet atidėjus sprendimą, žurnalistai pareikalavo pateikti pasitarimo garso įrašą, bet Vyriausybėje jis buvo sunaikintas.

Išklausę premjero atsakymus opozicijos atstovai pareiškė jį meluojant ir pakvietė į ketvirtadienio pasitarimą – dar kartą atsakyti į klausimus. Premjeras į pasitarimą opozicijos kvietimu pareiškė neisiantis.

Išvadino melagiu ir bailiu

Įtampa Seime dėl premjero ištrinto pasisakymo neatslūgsta. Premjero Sauliaus Skvernelio atsakymais likusi nepatenkinta opozicija toliau atakuoja ministrą pirmininką klausimais ir priekaištais, kad šis vengia prisiimti atsakomybę dėl ažiotažą sukėlusios istorijos. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, vertindamas premjero elgesį, Seimo salėje net išrėžė, kad šis savo elgesiu rodo, jog yra arba melagis, arba tiesiog bailys.

G. Landsbergis neslėpė pasipiktinimo, kad premjeras nedalyvavo opozicijos frakcijų pasitarime, kuriame prašyta atsakyti į klausimus, į kuriuos, pasak jo, S. Skvernelis neatsakė antradienį.

„Šiandien buvote kviestas antrą valandą į bendrą opozicinių frakcijų pasitarimą. Atsakinėdamas salėje iš tribūnos vengėte atsakyti į klausimus, išsisukinėjote ir netgi melavote, kad jums negalioja Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamentas. Giriatės, kad turite teisininko išsilavinimą ir turite žinoti, kad teisės aktai, kaip ir įstatymai, galioja visiems piliečiams vienodai“, - Vyriausybės valandoje į ministrą pirmininką kreipdamasis kalbėjo G. Landsbergis.

Konservatorius klausė premjero, ar jis suprantantis, kad atsisakydamas diskutuoti apie kylančius klausimus su opozicija gali nepalikti kitos išeities, kaip tik imtis formalių nepasitikėjimo procedūrų.

S. Skvernelis atsakydamas G. Landsbergiui kartojo, kad jis elgiasi taip, kaip numato įstatymai.

„Jūs, sakydamas, kad aš sakau netiesą, sakote netiesą, nes Vyriausybė savo veikloje vadovaujasi visais įstatymais“, - pabrėžė premjeras. Kartu jis pažymėjo, kad opozicijos kvietimas nebuvo suderintas ir tinkamai paruoštas, laikantis tvarkos. Pasak jo, apie kvietimą jis sužinojo tik iš žiniasklaidos.

G. Landsbergis neatlyžo ir tvirtino, kad su premjero sekretoriatu viskas buvo suderinta ir net gautas patvirtinimas, jog opozicijos klausimai gauti.

„Tai, ministre pirmininke, jūs arba melagis, arba bailys“, - į ministrą pirmininką žvelgdamas rėžė G. Landsbergis. Seime kilus šūksniams, premjeras sugebėjo susivaldyti ir atsakė, kad susilaikysiąs nuo komentaro.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Alis Petkus...

opozicija labai jautri... dirbti reikia konstruktyviai kažką siūlant...

Aldona

Gerbiamo ir visos tautos mylimo Gabrieliaus, niekas broileriu nevadina, o tik vatnykams jis užkliūva. O tavo vardas Kęstas, tai ,tikriausiai esi lietuvis. Pagalvok juk nusmukai iki vatnyko lygio. Ir turėtų būti tau gėda.

Kęstas

Geriausias komentaras apie G.Landsbergį, liaudyje vadinamą broileriu: "Masiulį dėl šimto tūkstančių eurų areštavo. Broileris po 11 milijonų eurų kyšio, gauto iš pensijų fondų klikos, vaikštinėja kvailai išsisiepęs laisvėje..." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS