G. Paluckas: jei „socdarbiečiai“ gražiai paprašys, bus tiriamas tik A. Kubilius | Diena.lt

G. PALUCKAS: JEI „SOCDARBIEČIAI“ GRAŽIAI PAPRAŠYS, BUS TIRIAMAS TIK A. KUBILIUS

Jei be sąžinės graužaties Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) paprašys ir „valstiečiams“ bus švelnūs ir pūkuoti“, tai „valstiečių“ lyderio inicijuojamame naujame parlamentiniame tyrime gali būti tiriamas tik Andrius Kubilius, teigia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Karbauskis šiandien sako, kad tirs 2008-2016 metų periodą - Kubilių ir Butkevičių. Galbūt. Bet jei dabartiniai partneriai „socdarbiečiai“ gražiai paprašys, bus švelnūs ir pūkuoti ir be sąžinės graužimo balsuos (palaikys inicijuojamą tyrimą - ELTA), tai galbūt kai kurie epizodai nebus tiriami ir bus tiriamas tik Kubilius. Man ne Kubiliaus gaila. Aš tik sakau, kad visi šitie tyrimai ir komisijos yra dūmų užsklandos, ir protingi žmonės tai supranta“, - „Žinių radijui“ aiškino G. Paluckas, pabrėždamas, kad valdančiosios LSDDP lyderiai iki šiol nėra prisiėmę atsakomybės už „Leo LT“ projektą, kuris Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliktame tyrime įvardinamas neskaidriu.

Man ne Kubiliaus gaila. Aš tik sakau, kad visi šitie tyrimai ir komisijos yra dūmų užsklandos, ir protingi žmonės tai supranta.

LSDP partijos lyderis akcentuoja, kad „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva atlikti naują parlamentinį tyrimą yra selektyvi ir primenanti grožinės literatūros žanrą. Pasak jo, valdančiųjų „valstiečių“ užmojis atsakingų nenustatys, tiesiog į paraštes nustums svarbius valstybei klausimus.

„Tos komisijos atsakingų nenustatys, atsakomybės už tai neprisegs. Jeigu mes norime to grožinio žanro, tiesiog paskaityti, kas ką su kuo susirašinėjo, - tai žiauriai įdomu ir žiauriai smagu - bet per tai mes pamiršime kitus svarbius dalykus: kaip veikia etatinis mokytojų darbo užmokestis, kaip ta reforma įsibėgėjo, kada uždarinės ligonines, koks biudžetas bus suformuotas - visa tai mums bus neįdomu, nes mes skaitysime, kas ką kam parašė“, - sakė G. Paluckas.

LSDP pirmininkas sakė dar nežinantis, ar socialdemokratai seks konservatorių pavyzdžiu ir atsisakys dalyvauti „valstiečių“ kuriamame naujame tyrime. Politikas teigė, kad dėl to nuspręs frakcijoje, Seimui pradėjus rudens sesiją.

Ketvirtadienį valdančiųjų „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis įregistravo Seimo nutarimo projektą atlikti naują parlamentinį tyrimą dėl neteisėtos įtakos politiniams procesams dviejų buvusių A. Kubiliaus ir Algirdo Butkevičiaus vyriausybių valdymo laikotarpiu.

Tačiau R. Karbauskis užsiminė, kad prireikus tyrimo laikas gali būti išplėstas. Pasak jo, naujas tyrimas, kuris turėtų tęstis iki 2019 metų gegužės, analizuoti klausimus, kurių nepalietė birželį patvirtintas NSGK tyrimas.

Naujam parlamentiniam tyrimui griežtai prieštarauja opozicijoje esantys konservatoriai. Pasak jų, nauju tyrimu „valstiečiai“ siekia susidoroti su politiniais oponentais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė inicijuojamą tyrimą, kurio objektu gali tapti jos susirašinėjimas su buvusiu liberalu Eligijumi Masiuliu, pavadino dėl verslo įtakos politikai teisiamų oligarchų kerštu.

Mato kaip politinį susidorojimą

Socialdemokratų partijos pirmininkas G. Paluckas sako, kad valstiečių ir žaliųjų inicijuojamas įstatymas dėl draudimo kandidatuoti teistiems asmenims yra tiesioginis politinis susidorojimas su juo asmeniškai. Bet, pasak socialdemokrato, jis išliekąs ramus, nes jo teises užtikrina Konstitucija.

„Taip, aš net neabejoju, kad šis įstatymas yra taikomas man. (...) Konstitucijoje dėl Seimo rinkimų yra pasakyta, kad net jei žmogus gyvenime yra ir suklydęs, bet atlikęs savo prievoles ir pareigas valstybei, tai pagal įstatymus yra laikomas neteistu. Tai Konstitucija užtikrina teisę būti Seimo nariu. Todėl aš esu saugus ir net ponas Karbauskis ir valstiečiai nieko negali padaryti“, - penktadienį ,,Žinių radijui“ sakė socialdemokratų pirmininkas.

Pasak G. Palucko, inicijuojamas įstatymas nukreiptas tiesiogiai į jį, nes valstiečiai nebežino, kaip su juo politiškai susidoroti.

„Įstatymuose, kiek tas teistumas galioja moraline prasme 5 ar 10 metų, visa tai yra apibrėžta, bet jie ima selektyviai už šitą nusižengimą, žinodami, kas šitas asmuo, kuris kaip rakštis trukdo ramiai gyventi ir dar jis gali kandidatuoti. Jie tai sprendžia, bet tai yra politinis susidorojimas“, - sakė G. Paluckas.

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Socialdemokratų darbo partijos frakcijų atstovai praėjusį mėnesį Seimui pateikė siūlymą neleisti asmenims, nuteistiems už korupcinius nusikaltimus, patekti į valdžią, jei nuo teismo nuosprendžio priėmimo nepraėjo 10 metų.

Siūloma įteisinti, kad Seimo nariu, savivaldybės tarybos nariu, meru ir Europos Parlamento nariu negalėtų būti renkamas asmuo, kuris teismo nuosprendžiu yra pripažintas kaltu ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už nusikaltimus valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams bei nusikaltimus finansų sistemai, jeigu nuo teismo nuosprendžio priėmimo nepraėjo dešimt metų.

Iniciatoriai sako, kad projektus parengti paskatino politinės korupcijos mastai Lietuvoje, piliečių nusivylimas ir mažas pasitikėjimas Seimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nuomone.Taip buvo ponai.

O as manau,kad Karbauskis vagis supranta.Buve komunistai uzeme aukstus postus sovietmeciu ir liko tuose postuose po nepriklausomybes.Jie su AMB turejo visus ipareigojimus nedaleisti korupcijos,neteisingoprichvatizavimo.Bet kaip apsirupinsi ir draugai ,seimos apsirupins.Ir griebe kas imanoma,viesbucius ,imones,fabrikus.Tai A.A.Veselkos buvusio finansu ministro zodziai;;mane apstate.Kolukieciai stovejo su sakem atvaziavus is rajonu su sunkvezimiais grobti ju turto.O i skundus Vilniui sedintis pareigunai tyciojosi nuvykus skustis .Sake eikit pas Lansbergi.

NA NA

ištikimas paluckiukas ,vagis vagį supranta ,gina landsberginius ,savo buvusius šeimininkus ,_______šitam vagišiui sekasi ,suskaldė socdemus ir už visų socdemų pinigus reklamuojasi ,,,,,,sėkmės vogti kol leidžia ,,,

Tą ką daro

karbauskiniai yra vadinama demokratijos ir teisingumo atstatymu.Iki šiol buvo tik imitacija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS